Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Povijest božićnih običaja u Francuskoj

Autor: Valentina Mlađen

14.12.2008. 23:00
Povijest božićnih običaja u Francuskoj

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je radionica za djecu na temu “Božićni običaji u Francuskoj” ili “Les traditions de Noel en France”. Sudionici tribine bili su učenici triju osnovnih škola u Zadru koji uče francuski jezik kao izborni predmet. Radi se o Oš Šimuna Kožičića Benja, OŠ Petra Preradovića i Privatnoj osnovnoj školi Nova. Tribinu je organiziralo Županijsko stručno vijeće za francuski jezik u Zadru u suradnji s Isabelle Fillon, novom lektoricom na katedri za francuski jezik i književnost u Zadru, koja je vodila veći dio radionice.
– Htjeli smo djeci darovati nešto za blagdane, a ujedno ih upoznati i s kulturom i običajima zemlje čiji jezik već uče, rekla je Daniela Miličević, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za francuski jezik i ujedno učiteljica u OŠ Šimuna Kožičića Benje. Iako nema mnogo djece koja gaje ljubav prema zahtjevnom francuskom jeziku, prostor Multimedijalne dvorane se brzo napunio malim frankofonima. Unatoč tome što je Isabelle Fillon izvorna govornica problema u sporazumijevanju nije bilo. Isabelle su radi bolje komunikacije pomagale njezine studentice, a program koji su za djecu pripremili sastojao se od kratke prezentacije na kojoj su se upoznali s božićnim običajima u Francuskoj, a zatim je učenje nastavljeno kroz igre, pjesme i božićne priče.
Potporu radionici dala je i “Hrvatsko-francuska udruga” u Zadru na čelu s Nenadom Zekanovićem. Zahvaljujući njima učenici su na jednodnevnom izletu u Splitu imali priliku posjetiti francusku školu za malene Francuze čiji su roditelji Francuzi koji rade u Splitu. Zahvaljujući dobroj suradnji i volji učenika i mlade Isabelle čini se da je ovo samo jedna i prva u nizu od još mnogih radionica.