Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Skroman učinak zadarskih nogometaša

Autor: Šime Ćurko

14.12.2008. 23:00
Skroman učinak zadarskih nogometaša

Foto: Vedran SITNICA



Kad momčad ima rezulat kakav su nogometaši Zadra ostvarili onda je teško naći igrača s dobrim pojedinačnim učinkom. Dalibor Zebić, Zvonimir Jurić i Ivica Datković koristili su ukupno 23 igrača od koji je samo Naum Batkoski nastupio na svih 18. Batkoski ima i najbolju minutažu.
Vratari
Antonio Ježina – Krenuo u sezonu kao prvi vratar, što je s obzirom na njegovo i iskustvo Andrije Vukovića bilo iznenađenje. U mlađim kategorijama se potvrdio kao velika perspektiva, standardni je član mladih reprezentativnih selekcija, ali mu u Zadru nije dobro krenulo. Izravan krivac za nekoliko golova. Mladost mu je garancija da može napredovati.
Andrija Vuković – Iako protiv Croatije nije bio na razni prethodnih utakmica ukupan dojam je pozitivan. Stao je na gol u 10. kolu protiv Varteksa i odmah upisao nekoliko zapaženih obrana. Jedan od rijetkih koji nakon polusezone može biti zadovoljan makar osobnim učinkom.
Obrana
Naum Batkoski – Najlošija polusezona u Zadru. Iako je već gotovo dvije godine nezamjenjiv jesenas nije briljirao. Imao je i dobrih perioda, problem je što ih je bilo manje u odnosu na lošija razdoblja u igri. Nedovoljno glasan u raspoređivanju suigrača, za posljenjeg čovjeka obrane to je značajan nedostatak.
Ninoslav Parmaković – Borbenosti, ponekad i pretjerane, nikad mu nije nedostajalo. Djelovao je kao nastabilnija karika u obrani, premda to može biti varljivi dojam. Ni on jesen neće pamtiti po dobrom.
Ante Puljić – Ponovno nije bio pravi. Previše rupa, nedovoljno odlučan na zemlji, tek nešto odlučniji u skoku iako je i tu bilo poteškoća. Kao i Parmaković vrlo malo korišten u napadu kod prekida. Nakon lanjske odlične jeseni nije napredovao u smjeru koji se očekivao. Njemu bi, kao i Parmakoviću i Batkoskom, dobro došla prava konkurencija u obrani, konkurencija koje jesenas nisu imali.
Bruno Šiklić – U početku je nešto odigrao i to samo kad bi netko iz obrane imao problema s kartonima. Nije puno toga pogriješio baš kao što nije ni iskazao veliku sigurnost.
Vezni red
Ferdo Milin – Kod Ivice Datkovića igrao u liniji s Marinom Ljubičićem kao zadnji vezni. Nedostaje mu pravih lopti prema naprijed, iako je imao dobrih utakmica u kojima je uglavnom razbijao protivničke napade. Jedan od onih koji su manje griješili.
Marin Ljubičić – Do Hajduka solidan, onda blijesak sa Splićanima i potom sumrak. Pokušavao je nešto i u napadu ali ni to nije izgledalo dobro. Protiv Hajduka pokazao da može biti veliko pojačanje, ali samo kad se, kako je to kazao Ivica Datković, podredi kolektivu.
Josip Bilaver – Do ozljede jedan od najboljih Zadrana. Konačno je znao i otrčati prema naprijed, u obrani je dobro zatvarao svoju stranu i ostvario je određeni napredak.
Šime Maruna – Neiskustvo mu je ponekad bilo preveliki uteg na nogama. Jedini od mlađih igrača koji je koliko-toliko ima razloga biti zadovoljan. Makar minutažom.
Jakov Surać – Kapatana je Ivica Datković gurao naprijed, odmah iza Terkeša, a Surać već jako dugo ima problema s realizacijom. Nerijetko izgubljen između želje za zatvaranjem protivnika u obrani i pokušaja igre prema protivničkom golu.
Dragan Župan – Vjerojatno se već sada ničeg ne sjeća, ili se makar ne želi sjećati od onoga što je iza njega u prošlih 18 kola. Dolaskom Ljubičića i prelaskom na igru s dva zadnja vezna izgubio mjesto u prvih 11. Daleko od pravog Župana.
Marin Tomasov – Otišao u Hajduk kao jedan od najtalentiranijih mladih igrača u Hrvatskoj. Dobro počeo, u prvim kolima je bio jedina svijetla točka momčadi. Kasnije se uklopio u prosječnost iako je na svakoj utakmici imao poteza zbog kojeg gledatelji dolaze na tribine. Nije imao dovoljnu suradnju s ostatkom momčadi, čijom krivnjom nakon svega nije ni važno.
Jozo Pletiksić – Počeo loše, kasnije je popravio dojam. Čovjek kojem nitko ne može osporiti borbenost. Ostao nedorečen, posebno u napadu. U obrani se popravio, iako je bilo rupa na lijevoj strani.
Napad
Želimir Terkeš – Tragičar polusezone. Prošlo ljeto jedan od traženijih igrača Prve HNL, danas tek prosječan napadač posljednjeg kluba lige. Uprava kluba bi morala naučiti nešto iz njegovog slučaja. Najprije je stavljen u izlog, tamo je bio danima, pa i mjesecima, da bi nakon svega zbog trbušnog zida završio na operaciji. Svi su izgubili u njegovom slučaju. S pravim pripremama na proljeće bi mogao (i morao) puno bolje.
Ante Mitrović – Imao puno prilika, posebno nakon izostanka Terkeša i nije ih iskoristio. Puno je toga promašio, da je samo zabio poneki gol Zadar bi danas sigurno imao više od 13 bodova. Utjeha mu ostaje standardno mjesto u reprezentaciji do 20 godina.
Nedovoljno igrali za konkretniju ocjenu: Marko Rašo, Šime Gregov, Ivan Baćak, Roko Mišlov, Marin Batur, Jure Jerbić, Anđelo Srzentić.