Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kad se sretnu Bach i Piazzolla

14.12.2011. 23:00
Kad se sretnu Bach i Piazzolla


Kad se sretnu dva velikana glazbenog svijeta Johann Sebastian Bach i Ástor Piazzolla nastane vrhunski koncert u izvedbi ansambla Clavimerata i njihovih gostiju


Kad se sretnu dva velikana glazbenog svijeta Johann Sebastian Bach i Ástor Piazzolla nastane vrhunski koncert u izvedbi ansambla Clavimerata i njihovih gostiju solista Boruta Zagoranskog i Mateje Murn Zorko.
Koncert “Kad je Piazzolla sreo Bacha” održan u utorak navečer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavio je zadarskoj publici neka od najvećih glazbenih uradaka Johanna Sebastiana Bacha te Ástora Piazzolle, autora inspiriranog strastvenim tangom kojemu je vječni uzor bio velikan glazbenog baroka Bach. Orkestralna uvertira u C-duru BWV 1066., Las Cuatro Estaciones Porteñas, Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ, Suita Maria de Buenos Aires, Goldberg varijacije BWV 988, Contrabajissimo, Arioso, Michelangelo 70, Andante iz Sonate br. 2 a-mol te Tangata Silfo y Ondina skladbe su izvedene za zadarsku publiku u kombinaciji violine, klarineta, klavira, harmonike i kontrabasa.
Slovenski ansambl Clavimerata u osnovi čini trio Janez Podlesek na violini, Gregor Kovačič na klarinetu te Ilonka Pucihar na klaviru. Utemeljen je 1997. godine kao Trio Mefisto. Muzicirajući zajedno osvojili su niz nagrada u Sloveniji te nastupali diljem svijeta, a surađivali su i s raznim uglednim glazbenicima mahom iz Slovenije i Hrvatske. U svom muziciranju podjednako su posvećeni klasičnom kao i suvremenom repertoaru.
U Zadru je s Clavimeratom nastupio i Borut Zagoranski na harmonici, dobitnik nagrade The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award za 2006. godinu. Na više državnih i međunarodnih natjecanja za harmoniku dobitnik je visokih nagrada, a nastupao je i na renomiranim festivalima za suvremenu glazbu.
Mateja Murn Zorko diplomirala je kontrabas na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Zaposlena je u orkestru Slovenske filharmonije te djeluje kao glazbeni pedagog u Glazbenoj školi Franc Šturm u Ljubljani.
Koncert koji su ovi vrhunski glazbenici zajednički priuštili zadarskoj publici bio je odlično posjećen, a po reakcijama publike moglo bi se reći i odlično prihvaćen.