Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Napokon smo i to dočekali: Kazalište lutaka službeno otvoreno

14.12.2011. 23:00
Napokon smo i to dočekali: Kazalište lutaka službeno otvoreno


Nakon 26 godina, brojnih peripetija i jednog otkazanog otvorenja večeras je konačno i službeno  otvorena nova zgrada Kazališta lutaka Zadar. Iako  su zadarski mališani već  prije dva dana imali priliku  u novoj zgradi pogledati  pretpremijeru najnovije  predstave lutkara “Drago Č.  i tvornica čokolade” i, iako  sinoć nije bilo službenih i  svečanih političkih govora,  uz prijatelje koji su svih  ovih godina bili uz njih i uz  brojne druge svečane uzvanike na premijeri iste  predstave postalo je službeno – zgrada je otvorena.
Na premijeri je bio i  župan Zadarske županije,  osnivač kazališta lutaka,  Stipe Zrilić, koji je iskazao  veliko zadovoljstvo sretnim  razrješenjem priče za lutkare i djecu.
– Netko je prije 26 godina  imao dobru ideju da se u  gradu Zadru napravi ovo  kazalište lutaka, nažalost,  ta dobra ideja u stvarnosti  se nije realizirala dobro,  kao što počinje i ova priča o  tvornici čokolade. Na kraju  je sve sretno završilo, kazalište je u funkciji i bit će  to jedno mjesto gdje će grad  i Zadarska županija moći  doživjeti mnoge dobre kulturne događaje, rekao je  Zrilić. Također, najavio je  kako će i zadnja sjednica  županijskog vijeća biti  održana u kazalištu, ali i  brojna druga kulturna događanja u želji da se ovi  prostori što više komercijaliziraju kako bi se rad Kazališta barem dijelom financirao od svojih novih  prostora.
Među mnoštvom uzvanika bili su mnogi istaknuti  kulturni i politički djelatnici Grada i Županije, a  posebno oduševljen otvorenjem, ali i iščekivanjem  predstave bio je gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić.
– Ovo je značajan događaj  i mislim da je dobro zaboraviti sve što se dogodilo  kroz ovih 26 godina, kazao  je Vrančić istaknuvši kako  je Grad Zadar prepoznao  važnost ove zgrade za kulturu grada te su u više navrata financijski pomogli  njenu izgradnju.
A “Drago Č. i tvornica  čokolade” još je jedna u nizu predstava iz tvornice zadarskih lutkara koja će zasigurno osvojiti mnoge nagrade za scenografiju, glazbu, kostimografiju, svjetla i  izvrsne glumce.
– Dugo sam poimao da je  kazalište lutaka dječje kazalište i tek kasnije, kada  sam otišao na nekoliko  predstava, pogotovo našeg  kazališta, shvatio sam da je  kazalište lutaka i kazalište  za odrasle. To želim poručiti svima onima koji  možda žive u zabludi u kakvoj sam ja živio neko vrijeme. I odrasli bi trebali  ponekad pogledati repertoar našeg kazališta lutaka  jer tu ima divnih predstava i  za njih, samo na drugačiji  način iskazanih, zaključio  je Vrančić.