Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Optuženici posvjedočili kako je bilo u pitanju “čašćenje”, a ne dilanje

14.12.2011. 23:00
Optuženici posvjedočili kako je bilo u pitanju “čašćenje”, a ne dilanje


O okolnostima njihova uhićenja jučer su svjedočila i četvorica policajaca iz Odjela za narkotike PU zadarske koji su te večeri zbog saznanja da bi na tom mjestu moglo doći do primopredaje droge, bili u policijskoj sačekuši


Ivan Pavlica (26), Ivan Milin (32) i Ante Pavlica (36) optuženi zbog zloporabe opojnih droga priznali su jučer na Županijskom sudu u Zadru krivnju, no ne na način kako im se to optužnicom stavlja na teret.
Tužiteljstvo je naime, braću Pavlica iz Briševa i njihova rođaka Milina optužilo da su 14. svibnja u Zadru počinili kazneno djelo zloporabe opojnih droga na način da je Ante Pavlica s Milinom unaprijed u telefonskom razgovoru dogovorio prodaju dva paketića s kokainom ukupne mase 1,27 grama. Njegov mlađi brat Ivan potom je oko 22.35 sati kokain donio u Petrčane Milinu, koji je te večeri bio u restoranu Pinija, i predao mu ga nedaleko od rampe, a on mu je za to dao tisuću kuna.
Kokain je darovan, a ne plaćen
 Ivan Pavlica priznao je da je Milinu donio kokain i to na molbu svog brata, ali je opovrgao da mu je on kokain platio.
– Moj brat radi u njegovoj tvrtki već gotovo pet godina i zadužen je za vođenje evidencije o odrađenim satnicama. Taj dan mi je rekao da odem u njegovu sobu, uzmem papir sa svojom satnicom i dva paketića kokaina, da mu to odnesem i da će mi on onda dati moj novac. Rekao sam mu da ne želim imati posla s tim, ali me nagovorio. Nije mi spominjao da Milin treba platiti kokain, nego je samo spomenuo neka uzmem ako mi bude nešto davao za njega – ispričao je prvooptuženi rekavši još kako je znao da mu brat povremeno konzumira kokain, a isto je potvrdio i Milin.
– Znao sam da on povremeno konzumira kokain, a kako sam bio na piru, htio sam uzeti malo i zamolio ga da mi da. Nije bilo govora o plaćanju. Ivan mi ga je donio pred restoran zajedno s papirom na kojem je pisalo koliko je radio kod mene. Dao sam mu tisuću kuna jer više nisam imao – ispričao je Milin, izrazivši potom svoje duboko kajanje zbog svega. To mu je već, rekao je, nanijelo dosta štete i privatno i poslovno, pa mu više sigurno nešto ovakvo neće pasti na pamet. Isto je obećao i Ante Pavlica, inače otac četvoro malodobne djece.
– Bio sam na krštenju u Pristegu i bratu rekao da Milinu odnese kokain kako sam se s njim i dogovorio telefonom. Usput, moj brat mu je trebao odnijeti papir kako bi mu Milin platio za ono što je odradio. Nije bilo govora o razmjeni, već sam ga ja počastio – rekao je stariji brat Pavlica iznoseći svoju obranu.
Kako su sva trojica mladića u istrazi nakon uhićenja dala drugačiji iskaz, a niti jedan od njih nije spominjao papir na kojem je evidentirana satnica za mlađeg Pavlicu, na upit državnog odvjetnika Duška Berovića i  suca Borisa Radmana, Ante je odgovorio kako u to vrijeme nije smatrao to važnim, dok su druga dvojica to opravdala činjenicom da nisu htjeli “u sve to miješati Antu”.
Policajci nisu vidjeli papir
O okolnostima njihova uhićenja jučer su svjedočila i četvorica policajaca iz Odjela za narkotike PU zadarske koji su te večeri zbog saznanja da bi na tom mjestu moglo doći do primopredaje droge, bili u policijskoj sačekuši. Dvojica koja su nadzirala prostor ispred restorana Pinija vidjela su primopredaju, dok su druga dvojica, koja su nadzirala parkiralište ispred Pinije, samo pratila Pavlicu do benzinske postaje gdje im je on nakon što su ga zaustavili sam dao novac i dva mobitela. Nikakav papir nisu, posvjedočili su, niti vidjeli, a jednako su rekli i njihovi kolege koji su zaustavili Milina i oduzeli mu dva paketića s kokainom.
Suđenje se nastavlja početkom veljače, a do tada će, na prijedlog tužiteljstva, biti pribavljeno mišljenje vještaka za telekomunikacije vezano uz međusobne razgovore trojice optuženika neposredno pred uhićenje.