Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Striedinger: Sanader obećao povlašten položaj Hypo banke u Hrvatskoj

14.12.2011. 23:00
Striedinger: Sanader obećao povlašten položaj Hypo banke u Hrvatskoj


Svjedok je potvrdio također da su uvjete kreditiranja Hrvatske sredinom 90-ih dogovarali Kulterer i tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader i da je troškove provizije od pet posto snosio klijent, odnosno Republika Hrvatska


Bivši čelnik Hypo banke za poslove s Hrvatskom Gunther Striedinger potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu vjerodostojnost bilješke po kojoj je Sanader u četiri oka obećao bivšem predsjedniku Uprave Hypo banke Wolfgangu Kultereru da će ta banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj i da će za to biti isplaćena provizija.
Striedinger je napomenuo da on nije bio prisutan tom razgovoru, ali je sastavio i potpisao takvu bilješku nakon što mu je Kulterer prepričao sadržaj razgovora i naložio da sastavi takvu bilješku. U bilješci je kao primatelj provizije naveden Eugen Laxa.
Svjedok je ispričao da je bio tri puta prisutan kad je Kulterer isplatio proviziju osobi koja se predstavila kao Eugen Laxa.
No, dodao je da je ta osoba tada imala između 30 i 45 godina te da nije riječ o osobi s fotografije koju su mu pokazali prilikom saslušanja u Klagenfurtu i koja po njegovoj procjeni ima 80 godina.
Svjedok je potvrdio također da su uvjete kreditiranja Hrvatske sredinom 90-ih dogovarali Kulterer i tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader i da je troškove provizije od pet posto snosio klijent, odnosno Republika Hrvatska.
Na kredite takve vrste u Austriji se moglo puno manje zaraditi jer je bila puno niža kamata, no, dodao je da je ugovor o kreditu bio povoljan za Austriju i Hrvatsku.
U nastavku suđenja svjedoka će ispitivati obrana Sanadera, kojeg je sudac i danas opominjao zbog upadanja u riječ i ometanja rasprave.
Sanaderu se sudi zbog navodnog nezakonitog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je Hypo banka dala Hrvatskoj za kupnju diplomatskih predstavništava te uzimanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.