Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pobijedit će tko uspije nametnuti svoj ritam

Autor: Roman Morović

14.12.2012. 23:00
Pobijedit će tko uspije nametnuti svoj ritam

Foto: Zvonko KUCELIN



Mislim da imamo šanse. Uspijemo li nametnuti svoj ritam igre s puno skoka i trke te zavidnom obrambenom agresivnošću, možemo pozitivno zaključiti utakmicu – ističe Ante Nazor


Na najbliže gostovanje u regionalnoj ligi košarkaši Zadra idu sa željom da dođu do druge pobjede izvan svoje dvorane ove sezone, ukupno pete, te tako uhvate Splita, koji ima omjer 5-7. Svih pet pobjeda (Crvena zvezda, Cedevita, MZT, Cibona, Budućnost) Splićani su ostvarili na svojim Gripama, gdje ih je porazio samo Partizan. Ta statistika sugerira da Zadrane danas očekuje vrlo težak posao.
– Na samoj utakmici ćemo vidjeti hoće li ona biti teška ili neće. Radi se o vrlo kvalitetnoj momčadi, nadasve iskusnoj. Rekao bih da je to najbolja momčad u ligi, koja individualnu kvalitetu igrača pretvara u kolektivnu igru – pohvalio je svoj bivši klub Ante Nazor.
Trener Zadra prošle je sezone bio u stručnom stožeru Splita i dobro poznaje sve igrače, kao i dvoranu iz koje se u posljednje dvije sezone teško odlazi s bodovima.
– Domaćinski su nastrojeni. Ove sezone ih je na Gripama pobijedio samo Partizan, a prošle samo Cibona u Ligi za prvaka, doduše bez Subotića. No, mislim da imamo šanse. Uspijemo li nametnuti svoj ritam igre s puno skoka i trke, te zavidnom obrambenom agresivnošću, možemo pozitivno zaključiti utakmicu.
Izbaciti Split iz ritma
Splićani su zadržali pet ključnih igrača iz prošle sezone. Ivan Mimica je sa 13,5 poena za 32 minute prvi strijelac momčadi. O kvalitetama Nikole Vujčića ne treba trošiti riječi. On je za 22 minute na prosjecima od 12,7 poena, 5,4 skoka i 2,5 asistencija. Vrlo dobro ove sezone igra i Zadranin Toni Dijan (23min, 8,8p, 3,6sk, 1,5as), koji je imao seriju od pet uzastopnih utakmica sa najmanje 13 poena, nakon čega je u posljednja dva kola malo posustao. Centar Josip Sobin je za 19 minuta na prosjeku od 8,6 poena, 5,4 skoka i 1,8 asistencija, dok organizator igre Srđan Subotić za 31 minutu prosječno postiže 8,3 poena, uz 4,7 asistencija. Najveće ovosezonsko pojačanje Vedran Vukušić je do sada za 25 minuta bilježio 8,8 poena i 3,7 skokova, a u ulaznoj putanji je Filip Krušlin, koji je na posljednje tri utakmice bio dvocifren, a inače zabija 7,7 poena, uz 2,5 skokova i 1,4 asistencije za 29 minuta. Sobin i on su 23-godišnjaci, dok je prosjek godina preostale spomenute petorke 31,4. Tek ponešto minuta mogu dobiti 17-godišnji razigravač Paolo Marinelli i 23-godišnji centar Filip Kraljević.
– Definitivno imaju najbolju centarsku liniju u cijeloj ABA ligi. Unutarnji i vanjski trokut, Vujčić, Vukušić, Sobin odlično funkcionira. Uz to, suradnja dva visoka igrača otvara velik prostor za vanjski šut Mimice i u posljednje vrijeme sve boljeg Krušlina. Tu je zatim jedan igrač, koji poznaje košarku na vrhunskom nivou, Toni Dijan. On povezuje unutarnju i vanjsku liniju, te ima savršeno čitanje obrane. Nadasve, imaju i kvalitetnog playmakera Subotića. To je jako iskusna momčad, koja zna igrati. Pitanje je kako ju izbaciti iz njenog ritma, a to ćemo mi pokušati.
Emocije za drugu priliku
Situacija u zadarskoj momčadi je dobra, posebno nakon uvjerljive pobjede protiv Mađara u prošlom kolu. Nazor i na Gripama očekuje pravi doprinos Chaissona Allena, koji se posve oporavio od potresa mozga.
– Allen se vratio u petorku, što se vidjelo na prošloj utakmici, gdje je petnaest minuta odigrao perfektno. Diže se iz treninga u trening. Da nije bilo one situacije s potresom mozga, vjerojatno sada ne bismo bili u tolikim rezultatskim problemima, odnosno imali bi koju pobjedu više.
Dvoboji Splita i Zadra često su znali napuniti Gripe, što domaćim, što zadarskim navijačima.
– Nadam se da će tako biti i ovaj put. Mislim da dalmatinski derbi to zaslužuje. I položaj na tablici sugerira da i Zadar i Split mogu puno dobiti ovom utakmicom. Sve je to u jedan bod, vrlo neizvjesno. Pobjeda nas izjednačava sa Splitom, a njih eventualna pobjeda diže gore. Bit će dosta utakmica s velikim ulogom i za nas i za njih, a ovo je jedna od tih.
Što za Nazora znači povratak u matični klub, ovaj put u ulozi protivnika?
– Emocije bih sačuvao za neku drugu priliku – zaključio je trener Zadra.
Posljednju utakmicu u regionalnoj ligi Split i Zadar odigrali su 23. prosinca 2008., također na Gripama, kada su gosti odnijeli pobjedu rezultatom 83:91, na krilima Dejana Ivanova, Gečevskog, Stipčevića i Perića. Bila je to 11. pobjeda Zadrana u međusobnim dvobojima u tom natjecanju, dok je Split slavio svega tri puta, posljednji daleke 2004., na krilima Ukića, Kedže, Rančića i Franka Kaštropila.


ABA liga




Raspored 13. kola: Danas: Split – Zadar (17, HTV 2), Crvena zvezda – Radnički (19), MZT Skoplje – Krka (20,30), Igokea – Cibona (21). Nedjelja: Szolnoki Olaj – Partizan (17). Ponedjeljak: Cedevita – Široki (18,30), Olimpija – Budućnost (20,30)