Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pridraški ponos po uzoru na splitskog imenjaka

Autor: Šime Ćurko

14.12.2012. 23:00
Pridraški ponos po uzoru na splitskog imenjaka

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prijavom NK Pridraga 1955. godine počinje se organizirano igrati nogomet i u Pridragi, a NK Hajduk registriran je 1972. godine


Nogometni klub Hajduk iz Pridrage danas (subota) nizom manifestacija obilježit će 40 godina rada. O povijesti pridraškog četrdesetogodišnjaka govorio nam je Slavko Batur Jure, kroničar Hajduka, koji je sakupio dovoljno materijala o najdražem klubu da je samo pitanje trenutka kada će se sve zajedno naći u klupskoj monografiji. Batur je u kratko iznio najvažnije događanje iz povijesti Hajduka:
– Prijavom NK Pridraga 1955. godine (podatak uzet iz Monografije 100 godina nogometa u Hrvatskoj 1880. – 1980. na 127. i 128. stranici) počinje se organizirano igrati nogomet i u Pridragi. Iz toga vrimena sjećamo se nekoliko igrača koji bi i danas po kvaliteti odskakali od sadašnjih najboljih pojedinaca (Ive Čulina – Dejin, Martin Batur – Rik, Slavko Batur – Remeta, Paško Čulina, Mate Zubčić…). Kako nije bilo natjecateljske lige, nogomet se igrao samo kroz prijateljske susrete, Seoske sportske igre i Kup natjecanja. Formiranjem Općinske lige Zadar 1972. godine počinje natjecanje za koje se registrira i NK Hajduk iz Pridrage koji se natječe u svim rangovima neprekidno do danas. S ponosom treba istaknuti da je Hajduk bio u samom vrhu natjecateljske lige, da je u četiri navrata osvojio ligu i plasirao se u Dalmatinsku ligu, u to vrijeme izuzetno jako natjecanje te da je izborio u više navrata i prelazak u viši rang, što u stalnim promjenama sustava natjecanja nije moguće točno odrediti. U vrjednije rezultate spada i osvajanje prvog mjesta u zadarskoj ligi za juniore 1981. godine. Najvrjedniji rezultat je svakako osvajanje Županijskog kupa 1996. i 2001. godine te plasman u šesnaestinu finala kupa Hrvatske u kojem je Hajduk na Stanovima 1996. ugostio svog splitskog imenjaka (pobjeda Splićana 6:1). U pretkolu Kupa Pridražani su igrali i u sezoni 2001./02. (pobjeda Pomorca u Kostreni 6:0). Hajduk je bio i prvak Županijske lige 2005. i 2008., a pamte se i dva izgubljena finala Županijskog kupa. Dugo ćemo se sjećati i gostovanja splitskog Hajduka 1999. godine, na otvaranju igrališta Mile Čuline Bulina u Pridragi. Danas s pravom možemo reći da naš Hajduk mnogima može biti uzor, a Pridragi svakako na ponos.
Poseban dio povijesti Hajduka zauzima razdoblje Domovinskog rata. Govoreći o tom vremenu Batur se slikovito izrazio.
– U najnovijoj hrvatskoj povijesti zbog opće opasnosti nisu odigrane sve utakmice zbog zauzetosti naših ‘tića’ u državnoj reprezentaciji u tako važnoj utakmici ‘Akcija Maslenica’. Na našu veliku žalost ostali smo bez tri igrača državne selekcije koji svoju zadnju utakmicu odigraše izvan Pridrage. Mile Čulina Bulin (25. srpnja 1991, 1. GBR Tigorvi), Boris Čulina (4. rujna 1991., policija), Davor Zubčić (31. prosinca 1991., 112. brigada). Veliki je ponos i zadužbina svim novim generacijama što svoje mlade živote ugradiše u temelje neovisne države Hrvatske. Hvala majkama Luci, Antuli i Ani što nam podariše takve sinove, sinove heroje naše domovine. Njima u čast svake godine igra se Memorijalni (malo)nogometni turnir Pridraga ’91. Ostat će trajna zahvalnost i sjećanje na njihovu veličanstvenu utakmicu odigranu u državnom dresu.


Jurić: Čast nam je uveličati proslavu Hajduka




Nogometaši Zadra danas će utakmicom s pridraškim Hajdukom uveličati proslavu obilježavanja 40 godina rada ovoga nogometnog kluba. S početkom u 14 sati na nogometnom igralištu Mile Čulina Bulin sastat će se Zadar i Hajduk Pridraga. Zadrane će u odsustvu Ferde Milina voditi pomoćni trener Zvonimir Jurić.
– Čast nam je što ćemo svojim sudjelovanjem uveličati proslavu Hajduka. Odradili smo tijekom tjedna dva treninga kako se ne bismo do kraja opustili. U Pridragi će nastupiti kombinirani sastav, točnije svi domaći igrači bez trojice “stranaca” Prahića, Ivančića i Heistera. Bit će to utakmica svečarskog karaktera, nakon koje su igrači na odmoru.
Međutim, postoje “regule” i za period odmora.
– Strogo je zabranjeno igranje malog nogometa, a svi igrači su dobili program po kojem moraju raditi i tijekom odmora kako se ne bi potpuno opustili. Kada se 7. siječnja okupimo moramo krenuti 100 na sat s pripremama jer nas čeka vatreno proljeće – kazao je Jurić.
D. BAJKOVIĆ


Program, subota


14 sati: Prijateljska nogometna utakmica: Hajduk – Zadar, igralište “Mile Čulina – Bulin”
17 sati (kripta crkve Gospe od Ružarija):
– svečani program
– otvaranje fotoizložbe
– 30-minutni film “Oni su prvi počeli”
– uručivanje zahvalnica generaciji 1972./73.
– domjenak