Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski prevrtač u Leipzigu dobio titulu – šampion regije!

Autor: Irena Jurjević

14.12.2012. 23:00
Zadarski prevrtač u Leipzigu dobio titulu – šampion regije!

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovo je prvi put u povijesti nekog natjecanja da je neka premijerno prikazana pasmina dobila maksimalan broj bodova


Čak 100.000 eksponata te milijun i dvjesto tisuća posjetitelja brojka je nedavno održanog međunarodnog europskog natjecanja Europachau 2012., a na kojem je zadarska sorta goluba zadarski prevrtač osvojila titulu šampiona s maksimalnih 97 bodova.
Slijedi Pariz!
– Međunarodni sudac i predsjednik Odbora za hrvatske pasmine Julije Poplek mi je kazao kako je ovo je kao da San Marino osvoji polufinale europskog prvenstva u nogometu. Jednostavno, ovo je prvi put u povijesti nekog natjecanja da je neka premijerno prikazana pasmina dobila maksimalan broj bodova, ponosno prepričava događaje tajnik udruge Zadarski prevrtač Zrinko Ceranja s nedavno održanog natjecanja u Leipzigu.
Sljedeći korak je europsko priznavanje pasmine na natjecanju u Parizu za koje mu je je, kaže Ceranja, Poplek kazao kako će poduzeti sve da se ostvari.
Uspjeh novopridošlica na natjecanju nije prošao nezapaženo pa je tako svih zanimalo tko su, odakle su i što rade. Upravo zato bilo im je žao što sa sobom nisu imali promotivne materijale Zadra i Zadarske županije na svom štandu, jer je svako malo netko dolazio po informacije, kazuje Ceranja, obećavajući pritom kako će zato za Pariz “sigurno biti spremni”.
Dvadeset “primjeraka” zadarskog prevrtača u Leipzig je vodio 14-godišnji Jura Juričev, najmlađi član udruge. Prevrtače su članovi skupljali posljednje tri godine. Naime, od stotinjak golubova svega dva ili tri zadovolje kriterije, pa je tako za Leipzig svatko od članova udruge tijekom posljednjih godina davao po jednog svog najboljeg goluba u godini. Jer, golub treba izgledati savršeno, počevši od broja boja perja, iste boje kljuna i nogica, pa do bisernih očiju, pojašnjava Ceranja.
Na ovo europsko natjecanje pod Hrvatskim savezom udruga uzgajivača malih životinja odvedeno je sveukupno šestotinjak golubova te dvjesto kokoši i kunića. Pasmina sisački prevrtač doma se vratila sa tri titule šampiona, dok je brodski prevrtač ostao bez priznanja. Zadarski prevrtač osvojio je titulu šampiona regije.
Prevrtač kao maskota grada?
Sad im predstoji državno natjecanje u Virovitici 23. prosinca gdje će izložiti istih dvadeset golubova i svaka pomoć udruzi je dobro došla, ističe Ceranja. Primjerice, sama prijava za europsko natjecanje stajala je 2500 kuna, dok je za ovo državno u Hrvatskoj potrebno izvesti nad svakim golubom test za klamidiju koji košta 300 kuna po eksponatu. Ipak, zahvalni su gradu Zadru koji im nastoji izaći u susret kad god je moguće, pa su im tako ovom prilikom za natjecanje u Virovitici osigurali autobus.
No, potencijala u ovoj aktivnosti itekako ima, kazuje Ceranja, otkrivajući kako mu svake godine dolaze strani državljani Njemačke, Francuske, Mađarske i Slovenije kako bi i “iz prve ruke” promotrili zadarskog prevrtača. Tu je i mogućnost privlačenja iste publike preko organizacije velikih sportskih natjecanja Euro fly Union za golubove, a čiji član bi uskoro trebala postati i udruga Zadarski prevrtač, pa stoga nije neobičan niti prijedlog zadarskih golubara da u bližoj budućnosti i zadarski prevrtač postane maskota svog grada, kao što su s birminghamskim golubom napravili u Birminghamu.