Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Projekt Centra u Lavovu aplicirat će za EU fondove

14.12.2016. 23:00
Projekt Centra u Lavovu aplicirat će za EU fondove


Krenuli smo kao mala kulturna suradnja, no kako je sve s vremenom raslo, rasle su i ambicije. U početku su nas svi gledali sa skepsom, no sad nas se doživljava kao organizaciju koja radi ozbiljno, te smo redoviti gosti raznih prijama, kazuje nam na početku razgovora Marin Lerga, predsjednik Udruge Bila hrvatska, nedavno službene registrirane u Hrvatskoj. Na osnivačkoj skupštini održanoj u knjižnici u Salima uz njega kao predsjednika izabran je Paško Bunja za potpredsjednika i Ante Mihić za tajnika udruge, koja djeluje kao ukrajinsko – poljsko – hrvatska udruga.
– Infrastrukturno i logistički smo se puno bolje organizirali, tako da smo sada na putu prema osnivanju kulturno znanstvenog centra u Lavovu. Lavovska oblast nam je dodijelila prostor, idemo u opremanje ureda i oživljavanje. Naime, dosad smo djelovali u okviru Muzeja ideja, a ubuduće će to biti u vlastitom prostoru, gdje ćemo pružati informacije o Hrvatskoj, bilo o turizmu, kulturi ili, pak, o viznom režimu. U bliskoj smo suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Kijevu, kao i ukrajinskim veleposlanstvom u Zagrebu. U Lavovu se dosad slabo znalo za Zadar, no mi smo nizom događanja popularizirali naš grad, govori Lerga ističući kako je cijeli projekt narastao, skuplji je, te se ide na nacionalnu razinu.
Suradnjom s Poljacima su se stekli uvjeti za apliciranje na EU fondove. Naime, kulturno znanstveni centar je nešto veliko što Hrvatska sama ne može financirati. No dok centar ne krene s radom, u Biloj hrvatskoj ne prestaju s aktivnostima.
– Dosad je tu bio niz izložbi i drugih raznih događanja. Idemo prema tome da se paralelno s izložbama održavaju masterclassovi, a u planu nam je, kroz razne programe, i ulazak u obrazovne institucije. Imamo odličnu suradnju s Narodnim muzejom Zadar, a pred uspostavom smo suradnje s Koncertnim uredom Zadar, navodi Lerga najavljujući za sljedeću godinu simpozij, kojeg će organizirati Sveučilište u Zadru u suradnji sa Sveučilištem Ivan Franko i Etnografskim Institutom iz Lavova.