Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sedam mjeseci zatvora jer je zlostavljao oca i maćehu

Autor: Suzana Bandić

15.01.2009. 23:00
Sedam mjeseci zatvora jer je zlostavljao oca i maćehu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon izricanja presude Željko Alić je pušten iz pritvora na slobodu sve do pravomoćnosti presude, no, iz zatvora zbog izrečene mjere zabrane približavanja ocu i maćehi s kojima je živio u obiteljskoj kući u Poličniku, neće moći na staru adresu pa čak ni kako bi uzeo svoje stvari.
Zatvorskom kaznom u trajanju od sedam mjeseci zbog nasilničkog ponašanja u obitelji te sigurnosnom mjerom liječenja od alkohola jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen Željko Alić iz Poličnika.
Njega, naime, optužnica tereti da se 05. prosinca prošle godine u alkoholiziranom stanju najprije verbalno, a potom i fizički sukobio s ocem Brankom i bratom Miloradom. Osim toga, na teret mu se stavlja i to što je psujući i prijeteći u nepovoljan, bespomoćan i ponižavajući položaj doveo oca i maćehu Jandru Serdarević koja se u svađu umiješala kako bi zaštitila nevjenčanog supruga Branka.
Ponavljanje kaznenog djela
U obrazloženju presude sudac Ivica Marinović naveo je niz olakotnih, ali i otežavajućih okolnosti zbog kojih je izrekao kaznu zatvora, a ne uvjetnu kaznu. Pojasnio je kako ne vidi smisla u izricanju uvjetne kazne zbog činjenice da je Aliću ovo druga presuda u periodu od godine dana za isto kazneno djelo.
– Očito je da se on nije pridržavao odredbi iz prve presude, stoga ne vidim smisla za izricanjem još jedne uvjetne kazne. Međutim, ipak nisam izrekao visoku zatvorsku kaznu kako je to tražilo tužiteljstvo – rekao je Marinović pojasnivši kako bi prema prijedlogu tužiteljstva za opoziv uvjetne kazne presuda bila od godine i pol do dvije godine zatvora. Sudac je odbacio optužbe koje su Alića teretile za razbijanje namještaja, istjerivanje oca i maćehe iz kuće pod prijetnjom vatrenog oružja i ozbiljno ugrožavanje njihovih života jer, kako je rekao Marinović, za ta djela ne postoje dokazi, niti su oni sudu predočeni tijekom dokaznog postupka.
Iako je izrekao relativno strogu kaznu, sudac Marinović je Aliću ukinuo pritvor u kojemu se nalazi još od 7. prosinca.
No, s obzirom da postoji mogućnost od ponavljanja kaznenog djela, izrekao mu je zabranu približavanja oštećenima, ocu i njegovoj nevjenčanoj supruzi, na manje od 50 metara, te bilo kakvu komunikaciju s njima sve do pravomoćnosti presude.
Na izrečenu presudu optuženi Željko Alić nije imao primjedbi. Ali, još je jednom sucu napomenuo kako on nije započeo svađu kobnog dana već njegov brat Milorad. Prema njegovim riječima, Milorad je 5. prosinca došao u kuću i započeo ga vrijeđati, a potom ga je i dva puta udario u sljepoočnicu, na što je on reagirao te je udario i on njega.
U pozadini priče materijalna korist
Inače, njegova braniteljica u završnoj je riječi dala naslutiti kako se u pozadini ovog događaja krije materijalna korist. Naime, prema njenoj priči, Željkov brat Milorad želi da se Željko odseli iz obiteljske kuće u Poličniku u kojoj s ocem i maćehom živi u zajedničkom domaćinstvu.
– Moj je klijent isprovociran. To što njegov brat nije htio svjedočiti protiv njega koristeći blagodat zakona o nesvjedočenju, ja ne vidim kao njegovu blagonalklonost prema mom klijentu, već kao prikrivanje istine. On je, naime, toga dana udario mog klijenta i potom pozvao policiju, a sve kako bi ga prisilio da se odseli u Lovinac, odnosno u obiteljsku kuću koju je naslijedio od pokojne majke – zaključila je odvjetnica Šinkić.
Nakon izricanja presude Željko Alić je pušten iz pritvora na slobodu sve do pravomoćnosti presude, no, iz zatvora zbog izrečene mjere zabrane približavanja ocu i maćehi s kojima je živio u obiteljskoj kući u Poličniku, neće moći na staru adresu pa čak ni kako bi uzeo svoje stvari. Odselti će odmah u Lovinac.
– Poslat ću nekoga po stvari i idem odmah u Lovinac. Tamo imam struju i vodu iz bunara, i to mi je za život dovoljno. Nikoga od njih više ne želim vidjeti, niti želim razgovarati s njima – rekao je na posljetku Alić sucu Marinoviću.