Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cilj je London 2012.

Autor: Šime Ćurko

15.01.2010. 23:00
Cilj je London 2012.


Nakon dvostruke krune Marije Vrsaljko (2007. i 2008.) najbolja sportašica Zadarske županije za 2009. godinu je Nikolina Tokić, djevojka koju je zadarska sportska javnost upoznala prošle godine kada je na Zimskom i Ljetnom prvenstvu Hrvatske nastupila za Klub skokova u vodu Arno. Mnogi su se tada pitali koja je to djevojka koja je zadarskom klubu donijela u ožujku 2009. titulu prvakinje Hrvatske u sve tri discipline (1 m, 3 m i toranj). Bile su to prve seniorske medalja u Zadru nakon 50 godina. Za sebe će Nikolina reći da joj je najjača disciplina 3 m.
– Rođena sam u Montrealu gdje i danas živim. Otac Srećko je iz Galovca i u Kanadu je došao prije 25 godina. Tamo se oženio mojom majkom Zdenkom, koja je podrijetlom iz Međimurja, a u Kanadu je došla s dvije godine. Skokovima u vodu se bavim već deset godina, a sve je počelo sasvim slučajno. Nakon što sam od treće godine trenirala gimnastiku, kad sam imala deset godina doživjela sam prometnu nesreću u kojoj sam ozlijedila stopalo i nisam više mogla trenirati gimnastiku. Jedna me prijateljica pozvala na skokove u vodu i odlučila sam pokušati – ukratko će se Nikolina predstaviti zadarskoj javnosti kojoj je svakako zanimljivo i kako je ova dvadesetogodišnja kanadska Hrvatica odlučila nastupati za Arno, klub koji od Montreala dijeli šest vremenskih zona.
– Kad sam prije godinu i pol dana bila u Zadru išla sam na Kolovare na kupanje. Znala sam da je tamo skakaonica i željela sam vidjeti kako se skače u Zadru. Tamo sam se upoznala s Arnom Longinom koji mi je ponudio da nastupam za njegov klub.
I tako je suradnja počela. Osim tri medalje na Zimskom Nikolina je osvojila još dva zlatna odličja na Ljetom PH (1 m, 3 m), a na tornju je bila druga. Nakon toga s klubom je sudjelovala na Grand Prixu Barcelone gdje je osvojila prvo mjesto s daske i ostvarila normu koju je propisao Hrvatski savez za skokove u vodu (jedina seniorka u Hrvatskoj), s daske 1 m je bila druga i s tornja treća. Rezultati su to koji su nadmašili njena očekivanja.
– Iako se dugo bavim skokovima u vodu nisam vjerovala da mogu osvojiti pet prvih mjesta u Hrvatskoj, baš kao što nisam ni očekivala da ću biti najbolja sportašica u Zadarskoj županiji. Ta priznanja su rezultat svakodnevnog napornog treniranja budući da mi treninzi traju od dva i pol do četiri sata. Sada sam zbog studija s obitelji u Montrealu gdje i treniram, a prošlo sam ljeto bila i na bazenu na Višnjiku. Tamo su uvjeti za skokove odlični.
Nikolina studira psihologiju, a nakon završetka studija planira se s obitelji preseliti u Zadar.
– Tata se želi vratiti, ali majka je više vezana za Kanadu, što nije ni čudno jer je tamo došla kao dijete. Moji su planovi vezani za Arno veliki, nadam se da ću brzo završiti studij i preseliti se u Zadar. Tamo ću, naravno, nastaviti sa skakanjem.
Nikolina ima i veliki sportski cilj.
– Imam šanse uhvatiti normu za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i sve je podređeno tom cilju. Arno Longin je odličan stručnjak i njegova su očekivanja da bih mogla u London. Neće biti lako, ali uz pravi rad nije nemoguće. Do tada treniram u Montrealu, a u Zadar dolazim u ožujku na Prvenstvo Hrvatske za seniore koje će biti na Višnjiku.