Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ovo godine po titulu velemajstora

Autor: Ante Vidović

15.01.2010. 23:00
Ovo godine po titulu velemajstora

Foto: Filip BRALA



Sada se spremam za Zatvoreno prvenstvo Hrvatske. Čast mi je igrati na tom prvenstvu. Moj cilj će biti samo što bolje igrati. Ipak sam tamo posljednji nositelj, a i svi ostali su već daleko odmaknuli s pripremama, a ja sam tek počeo prije nekoliko dana, kaže Martinović
Prvi laskavi Trofej Zadarski otišao je u ruke Saši Martinoviću, članu Šahovskog kluba Zadar i najboljem šahistu Zadarske županije. Trofej Zadarski je priznanje koje je utemeljeno ove godine, a sportašu ga dodjeljuju čitatelji Zadarskog lista pa po tome ima jednu dodatnu težinu.
Saša Martinović obilježio je ovu sportsku godinu nizom uspjeha na državnoj i međunarodnoj razini i podjednako u ekipnom i pojedinačnom šahu. Bilo bi previše za jedan novinski tekst nabrojiti sve njegove ovogodišnje uspjeha pa ćemo se zadržati na onim najistaknutijima. Na prvom mjestu tu je definitivno reprezentativno zlato na Mitropa kupu. Zatim tu su i odlični uspjesi na svjetskom i europskom juniorskom prvenstvu. Saša je na Svjetskom prvenstvu bio osmi, a Europskom peti. Igrajući na Hrvatskom kupu za svoj klub bio je najuspješnija prva ploča, bolji od trideset velemajstora među kojima su bili najbolji hrvatski reprezentativci i šahisti iz svjetskog top sto. Šahovsko znanje i umijeće pokazao je i na brzopoteznim turnirima. Tako je na vikend turniru Oluja, koju organizira ŠK Goran iz Bibinja, osvojio prvo mjesto ispred šest velemajstora.
Odlično je igrao i na Openu u Zadru gdje se zbog dodatnih kriterija nije uspio plasirati na zatvoreno Prvenstvo Hrvatske. Nedostajala su mu samo dva buholc boda. Ipak Saša Martinović sudjelovat će na najelitnijem hrvatskom turniru i na taj način predstavljati Zadar i Zadarsku županiju. Na turnir je pozvan nakon što je Goran Dizdar odlučio ne sudjelovati.
– Moji planovi su za ovu godinu postati velemajstor. Sada se spremam za Zatvoreno prvenstvo Hrvatske. Čast mi je igrati na tom prvenstvu. Moj cilj će biti samo što bolje igrati. Ipak sam tamo posljednji nositelj, a i svi ostali su već daleko odmaknuli s pripremama, a ja sam tek počeo prije nekoliko dana, kaže Saša Martinović.
Podsjetimo da je Martinović do sada bio osam puta prvak Hrvatske u svojoj dobnoj konkurenciji. On je jedan od članova zlatne generacije hrvatskih mladih šahista koji svojim pristupom šahu i uspjesima na međunarodnoj i domaćoj sceni, bilo kao pojedinci ili ekipa, najavljuju novo razdoblje, odnosno nove uspjehe hrvatskog šaha na svjetskoj razini.
 


Martinović u izboru Zadarskog lista


2002.Nada godine
2003.Nada godine
2009.Trofej Zadarski