Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Peta titula u šest godina

Autor: Šime Ćurko

15.01.2010. 23:00
Peta titula u šest godina


Ženski košarkaški klub Zadar u izboru najboljih sportaša i sportskih kolektiva, koji od 1994. godine organizira Zadarski list, ima uvjerljivo najviše priznanja. U prijevodu od mogućih 16 titula najbolje ekipe u Zadarskoj županiji društvo s Višnjika ima ih čak deset. Posebno impresivne su zadarske košarkašice u posljednjih šest godina kada su osvojile čak pet prvih mjesta.
– Najveća zasluga za tako dobre rezultate, posebno u posljednjem desetljeću pripada našim trenerima Mariji Maziji i Branimiru Peričiću. Zahvaljujući njima kao i našim igračicama u klubu smo postigli unutarnji red u kojem svatko zna svoja prava i obveze. Na to smo posebno ponosni jer bez toga nema ni pravih rezultata – ističe Olivio Meštrović, predsjednik kluba, koji je podvukao još nekoliko najvažnijih smjernica djelovanja i budućeg razvoja kluba.
– Naša je dugoročna orijentacija kvalitetan rad s mladim igračicama koje onda kasnije postaju nositeljice igre prve momčadi. Nešto smo naučili iz 2001. kada smo praktički ostali bez cijele seniorske ekipe. Iako nam i posljednjih godina najbolje igračice često odlaze imamo dovoljno onih koje ih mogu zamijeniti. Osim toga, vrlo smo realni u procjeni naših ambicija u A-1 ligi i svaku sezonu dočekujemo oprezni, svjesni da rezultati ne moraju nužno biti u skladu s našim željama. Ne razbacujemo se velikim najavama nego se oslanjamo na rad s igračicama i pokušaj poboljšanja svih onih uvjeta bez kojih klub ne može djelovati.
U prošloj godini Zadranke su izborile ostanak u A-1 ligi, juniorke su prvakinje Hrvatske, a kadetkinje su doprvakinje.
– Rezultati su to koji su nadmašili naša očekivanja. Bilo je bojazni oko ostanka u ligi s obzirom da smo u jednom trenutku pred početak sezone izgubili cijelu petorku. Uspjeh juniorki i kadetkinja nastavak je dobrih rezultata koje postižemo mlađim kategorijama. Svakako da smo gledajući učinak sve tri naše ekipe u prošloj godini itekako zadovoljni.
No 2009. nije donijela “samo” odlične rezultate budući da je klub preselio iz Jazina na Višnjik.
– Uvjete koje sada imamo na Višnjiku su vrhunski. To je velika pobjeda našeg kluba koji se godinama pa i desetljećima borio s lošim uvjetima rada koje smo imali u Jazinama. Djevojke i naši treneri zaslužili su rad u uvjetima dostojnima tradicije i rezultata koje Zadar postiže.
I u 2010. godini očekuju se novi uspjesi.
– Iako nam to nije imperativ, nadam se ulasku u Ligu za prvaka. To bi nas riješilo briga oko ostanka u ligi, a naše bi igračice imale priliku nadmetati se s najboljim hrvatskim klubovima. Naš je prioritet u 2010. daljnji razvoj škole košarke za što su u 2009. već postavljeni temelji. Očekujem i da ćemo uskoro konačno dobiti jednu klupsku prostoriju i to u dvorani na Višnjiku. Time bismo dugoročno ostvarili sve preduvjete za nesmetan rad kluba. Nadamo se da će se i daljnjim razvojem Sveučilišta u Zadru, posebno otvaranjem tehničkih studija, ostvariti veća mogućnost našim igračicama da ostanu na studiju u svom gradu, a time i nastave igrati košarku za matični klub.


ŽKK Zadar u izboru za najbolju ekipu


!< 1994. 1.
1995. 1.
1996. 1.
1997. 2.
1998. 1.
1999. 2.
2000. 3.
2001. 1.
2002. –
2003. –
2004. 1.
2005. 3.
2006. 1.
2007. 1.
2008. 1.
2009. 1.