Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Priznanja se dijelila sve u šesnaest

Autor: Šime Ćurko

15.01.2010. 23:00
Priznanja se dijelila sve u šesnaest

Foto: Filip BRALA



Evo nas 16. godinu zaredom. Nismo uvijek na istom mjestu, nismo ni uvijek u istom sastavu, ali smo tu. Unatoč svakovrsnim krizama, recesijama, inflacijama i devalvacijama izbor Zadarskog lista ide dalje. Do kada, ne znamo, ali dok je Zadarskog lista neka i našeg izbora. Sjećam se kad je jednom Nedjeljko Jusup, jedan od osnivača Zadarskog lista, na maloj proslavi jedne od obljetnica u našoj redakciji rekao:
– Želim svima da još dugo poživimo, a da nas Zadarski list sve nadživi.
Isto to želimo i našem izboru. Nego, hajdemo mi na posao. Što se to jučer, točno u podne, događalo u VIP salonu Dvorane Krešimira Ćosića? Niste već čuli? Pa proglasili smo najbolje sportaše i sportske kolektive u našoj županiji! Kako je bilo? Mi smo zadovoljni, nadamo se i oni koji se odazvali našem pozivu.
Direktorov kaić i konop
Počelo je s akademskih 15-ak minuta zakašnjenja. Doslovno pet do 12 u dvoranu je utrčao Danil Domdjoni, biogradski karatist, koji je treću godinu zaredom najbolji sportaš Zadarske županije.
– Je l’ već počelo – pitao je s vrata Domdjoni.
Nije, naravno, Danile. Kako bismo mogli počeli bez tebe? Pa ti si opet najbolji.
Drago Bajković, urednik sporta, nadzire situaciju.
– Jesu svi došli? – raspituje se Drago kod svojih suradnika. Vrijeme ide, i Drago daje mig Anti Kolanoviću, voditelju cijelog programa, da se krene.
– Vrijeme je da se krene – pjevale su nekad Majke.
E, pa krenuo je Ante. Počelo je uvodnim dijelom u kojem je predstavio našu akciju. O svemu tome smo naširoko i naveliko pisali posljednjih dana i tjedana pa nećemo sami sebe ponavljati. Pozvao je Ante za mikrofon Damira Maričića, našeg direktora.
– Ovo nije samo naš izbor nego i izbor svih predstavnika medija koji su dali svoj glas, ukupno njih 68. To je veliki uspjeh ove akcije – naglasio je direktor koji se u uvodu poslužio usporedbom koja je obilježila i ostale govornike.
– Kažu ribari da je kaić bolje vezati što kraćim konopom. Tako je i slušateljima draži što kraći govor.
Nakon njega nekoliko riječi, ovaj put bez kaića i konopa, i od Darka Kasapa, dogradonačenika. Zvonimir Vrančić, prvi čovjek Zadra, nije mogao doći, ali je lijepo što je poslao svog zamjenika. Zamjenika je poslao i Stipe Zrilić, župan i to Đanija Bunju, dožupana. Iz Zadarske županije drago nam je bilo vidjeti i Ivana Šimunića, pročelnika za društvene djelatnosti.
– Grad Zadar izdvaja značajna financijska sredstva za sport koja bi trebala u našem gradu i regiji sport podignuti na još veću razinu – poručio je Kasap.
I mi se nadamo da će tako biti.
Luka Perić, naš glavni urednik, rekao je ono s čime smo se najviše mučili cijelo vrijeme.
– Nije lako objektivno procijeniti svaki rezultat u sportu, a to znači i odlučiti se tko je bolji od koga. Zato u ovoj akciji nema poraženih jer svaki sportaš najbolje zna koliko je truda uložio u svoj rezultat.
Eto, tako se otprilike govorilo.
Treći
Uslijedila je dodjela priznanja. Počeli smo s Romanom Župan i Enijom Ninčević iz Jedriličarskog kluba Uskok. Riječ je o posadi iz olimpijske klase 470 koja je zaslužila titulu treće ekipe, a plaketu im je uručio Nebojša Gunjević, prva odbojkaška violina u našoj redakciji. Odbojkašica ove godine nema među nagrađenima, ali samo neka na Višnjiku nastave raditi, pa će i nagrade (ponovno) doći.
Košarkaši Zadra lani su nam zadali i previše glavobolje, ali četvrtfinale Eurokupa nije moglo proći nezapaženo. Plaketu je Zdenku Mičiću, direktoru kluba, uručio Roman Morović, čovjek kojem je Krešina dvorana drugi dom. Roman sve prati, snima, o svemu izvještava. Valjda će ove godine od zadarskih košarkaša doživjeti više sretnijih trenutaka.
Ardena Bajlo je ponovno potvrdila svoju kvalitetu. Članica ŠRD Zubatac treća je u konkurenciji sportašica, a plaketa joj je uručena iz ruke Joška Gatare, našeg vrsnog znalca mora i podmorja. Je li netko sumnjao da će Ardeni plaketu uručiti netko drugi?
A kvalitetu je potvrdio i Šime Perić, član Kluba skokova u vodu Zadar. Periću su lanjski rezultati bili dovoljni za treće mjesto u konkurenciji sportaša. Zanima vas tko mu je uručio plaketu? Andrija Prović, naša najnovija akvizicija. Prvi je ovo Andrijin izbor i dobro se snašao, onako kako se, uostalom, snalazi sa ženskom košarkom, rukometom, biciklizmom….
Drugi
Drugi u redoslijedu ekipa je Atletski športski klub Zadar. Nisu djevojke s Višnjika bile daleko od košarkašica Zadra, ali nisu imale dovoljno bodova za prvo mjesto. Ipak, i drugo je mjesto odlično, zar ne? Plaketu im je uručio Čedo Fabulić, naš vrijedni suradnik koji nerijetko skuplja rezultate onih sportova koji su daleko od svjetla sportske pozornice. Čedo je od početka u ovoj akciji, jedan od onih koji su oblikovali našu sportsku rubriku.
Dok je Čedo pisao, Matej Lordanić se još igrao. Ali u međuvremenu Matej je dogurao do naše redakcije i eto i njega na izbor. Matej je dodijelio priznanje za drugu momčad kuglačima Zadra koji su posljednjih godina sakupili podosta pokala, među njima i onih od naše redakcije.
Vedran Sitnica na trenutak je od onoga tko drži fotoobjektiv postao onaj koji se nalazi ispred aparata. Trebao je Vedran uručiti plaketu Ines Ikić, drugoj sportašici, ali mlada članica AŠK-a Zadar nije se pojavila. Tražili smo je, tražili al’ je nismo našli. Zato nam je u pomoć priskočila Anamarija Ćurković i uzela priznanje za svoju klupsku kolegicu. Dobro se Anamarija snašla kad već Ines nije došla.
Drugi sportaš je Dino Pervan s kojim su u pratnji bili i članovi njegovog bivšeg kluba, Olympionika. Bivšeg, jer će Pervan ove godine nastupati za Dinamo Zrinjevac. Kolika je to šteta za zadarsku atletiku, ali i sport, bolje i ne pomišljati. Pervanu je plaketu uručio Andrija Dešpoja, naš novinar koji se najviše bavi problematikom košarkaša Borika i nogometaša Zadra.
Posebna priznanja
Nada godine treći put zaredom je Toni Prostran. I on je, baš kao i Pervan, Zadar zamijenio Zagrebom. Nije Dinamo Zrinjevac, ali jest – Zagreb. Tajana Jusup, voditeljica marketinga, čestitala je Prostranu. Ne, naravno, na odlasku iz Zadra nego na tituli “Nada godine”. Bravo, Toni! Još nikom nije uspjelo triput zaredom biti nada godine.
Stipe i Diora Modrić, otac i sestra Luke Modrića, došli su, kao i prošle godine po trofej nazvan “Zadrani u svijetu”. Luka Modrić je u Londonu gdje igra za Tottenham, a Stipe i Diora naučili su svoj posao. Njima je nagradu uručio Darko Kasap, dogradonačelnik.
Saša Martinović već je nagrađivan za nadu godine, a jučer mu je pripao prvi trofej “Zadarski”, priznanje koje dodjeljuju naši čitatelji. Trofej Zadarski Martinoviću je otišao iz ruku Viktora Boguta, pomoćnika urednika sporta.
Najbolji
I evo nas kod najboljih. Najprije najbolja ekipa, košarkašice Zadra. Kapetanica Sanja Rogošić je bolesna, pa je po pokal došla Antonia Erslan, Sanjina zamjenica. Pred binom ju je čekao potpisnik ovih redaka. Četvrto je to uzastopno prvo mjesto zadarskih košarkašica. Bravo djevojke!
Edo Fantela u ime sina Šime te Igora Marenića primio je pokal za najbolju momčad. Šime i Igor, to već svi znaju, jedre u klasi 470, imaju svjetsko i europsko zlato od prošle godine i njihovo prvo mjesto u konkurenciji momčadi bilo je očekivano. Edi je čestitao te Šimu i Igora pozdravio Damir Maričić, naš već spomenuti direktor.
Još je jedan trener došao po priznanje svojih učenika. Zapravo u ovom slučaju učenice. Nije bilo mnogo izgleda da Nikolina Tokić iz Montreala dođe u Zadar po svoj pokal za najbolju sportašicu, pa je to učinio Arno Longin, njen trener. Arno, dakako, nije došao iz Kanade, on je tu u Zadru, a doći će u Zadar i Nikolina i to za dva mjeseca. Arnu, a preko njega i Nikolini, čestitao je Drago Bajković, urednik sporta. Drago nije pred Arna došao praznih ruku već mu je predao Nikolinin pokal.
Ostao je još samo jedan – Danil Domdjoni, pobjednik u kategoriji najboljeg sportaša. Red je da najboljem sportašu nagradu uruči Luka Perić, naš urednik. Tako je i bilo. Za kraj Drago Bajković i njegova završna riječ:
– Svima želim uspješnu sportsku 2010. godinu!
Tako je Drago umjesto mene zaključio ovaj tekst.


Najbolji u 2009.


Sportaš: 1. Danil Domdjoni, 2. Dino Pervan, 3. Šime Perić.
Sportašica: 1. Nikolina Tokić, 2. Ines Ikić, 3. Ardena Bajlo.
Momčad: 1. Š.Fantela/I. Marenić (Sv. Krševan), 2. Kuglački klub Zadar, 3. Košarkaški klub Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. AŠK Zadar, 3. R. Župan/E. Ninčević (JK Uskok).
Nada: Toni Prostran.
Zadrani u svijetu: Luka Modrić
Trofej Zadarski: Saša Martinović




 


Najbolji os 1995.


Sportaš
1994.Slobodan Mijolović
1995.Edo Baričević
1996.Vladimir Jelčić
1997.Emilio Kovačić
1998.Emilio Kovačić
1999.Damir Fučkar
2000.Branimir Vujević
2001.Branimir Vujević
2002.Oliver Martinov
2003.Marko Popović
2004.Dado Pršo
2005.Marko Banić
2006.Rok Stipčević
2007.Danil Domdjoni
2008.Danil Domdjoni
2009.Danil Domdjoni
Sportašica
1995.Slavica Vulin
1996.Ivana Grubić
1997.Maja Vidaković
1998.Vanja Saratlija
1999.Željka Vlakić
2000.Jelena Jurlina
2001.Ivana Puzar
2002.Jelena Jurlina
2003.Ivana Didović
2004.Maja Mitrović
2005.Renata Petani
2006.Renata Petani
2007.Marija Vrsaljko
2008.Marija Vrsaljko
2009.Nikolina Tokić
Momčad
1994.VK Jadran
1995.STK Dalbank Bagat
1996.B. Vujević/O. Martinov (VK Jadran)
1997.VK Jadran
1998.VK Jadran
1999.VK Jadran
2000.Košarkaški klub Zadar
2001.VK Jadran
2002.VK Jadran
2003.KK Zadar
2004.M.Longin/P.Kostov (JK Uskok)
2005.KK Zadar
2006.Š. Fantela/I. Marenić (JK Sv. Krševan)
2007.Kuglački klub Zadar
2008.Košarkaški klub Zadar
2009.Š. Fantela/I. Marenić (JK Sv. Krševan)
Ekipa
1994.ŽKK Zadar
1995.ŽKK Zadar
1996.ŽKK Zadar
1997.ŠRD Zubatac
1998.ŽKK Zadar
1999.Streljački klub Zadar
2000.AAŠK Zadar
2001.ŽKK Zadar
2002.AAŠK Zadar
2003.Judo klub Zadar
2004.ŽKK Zadar
2005.ŽVK Gusar
2006.ŽKK Zadar
2007.ŽKK Zadar
2008.ŽKK Zadar
2009.ŽKK Zadar
Nada
1997.Saša Bjelanović
1998.Željka Vlakić/Šime Fantela
1999.Jelena Jurlina/Marko Popović
2000.Toni Dijan
2001.Frane Niseteo
2002.Saša Martinović
2003.Saša Martinović
2004.Marija Vrsaljko
2005.Marin Mašina
2006.Stipe Žunić
2007.Toni Prostran
2008.Toni Prostran
2009.Toni Prostran
Zadrani u svijetu
2008.Luka Modrić
2009.Luka Modrić
Trofej Zadarski
2009.Saša Martinović