Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

London je želja, a Rio cilj

15.01.2012. 23:00
London je želja, a Rio cilj


Ove godine osim Svjetskog kupa ima nekoliko važnih natjecanja poput Europskog prvenstva te Svjetskog prvenstva u Australiji – kaže Marić


Drugo mjesto 2010., prvo 2011. Marcela Marić najbolja je sportašica Zadarske županije. Borba za tu titulu s drugoplasiranom atletičarkom Paolom Borović bila je neizvjesna, no na kraju su tri boda prevagnula na stranu mlade (1996.) članice Kluba skokova u vodu Zadar.
– Mislim da je odlučujuće bilo to što sam osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu na jednom metru. Tim rezultatom mogla sam se nadati tome da ću biti najbolja sportašica – kaže Marić koja je u 2011. uz europsku medalju iz Beograda ostvarila još niz zapaženih rezultata. Četvrto mjesto na EP-u na 3 metra, inače najjačoj Marcelinoj disciplini, također, ide u red vrijednih ostvarenja.
– I to je sport. U prvi trenutak ste malo razočarani jer ne kaže se bez razloga da četvrto mjesto donosi drvenu medalju. Međutim, kada sve prođe shvatite da ste nekad malo iznad, a nekad malo ispod crte koja označava granicu oni koji su nešto osvojili i onih kojima to nije uspjelo.
Na Mediteranskom kupu u Rijeci Marić je osvojila dva zlata i srebro, a dominirala je i na četiri prvenstva Hrvatska, Zimskom i ljetnom za juniorke i seniorke.
– Prošla godina je bila odlična. Ostvarili smo napredak kojem smo se i nadali, a svakako da će medalja iz Beograda uvijek imati posebno mjesto. Bilo je više onih koji su u Beogradu čestitali meni nego djevojkama koje su osvajale zlatne medalje. Zna se koliko je skakačima iz država poput Hrvatske teško osvojiti medalju na velikom natjecanju.
Beogradska bronca prva je medalja koju su hrvatski skakači osvojili na nekom velikom natjecanju baš kao što je i prva europska medalja za vodene sportove u Zadru.
– Na to sam posebno ponosna.
Ukrajinsko iskustvo
Proteklih tjedana Marcela je bila na pripremama u ukrajinskom Zaporožju gdje je nastupila i na otvorenom nacionalnom prvenstvu te države.
– Rezultat koji sam na tom natjecanju ostvarila nije bio dobar, ali za mene je mnogo važnije bilo to što sam tamo provela tri tjedna na pripremama koje su bile odlične. Iako sam Božić i Novu godinu bila bez svoje obitelji to mi nije tako teško palo jer sam za to vrijeme mogla dosta toga naučiti. Nisam razmišljala ni o čemu osim o treninzima i svakako da je odluka o odlasku u Ukrajinu bila opravdana.
Dojmovi iz Ukrajine su dvojaki, s jedne strane odlični skakači, a druge skromni uvjeti u kojima se radi.
– Kada sam se vratila iz Ukrajine počela sam još više cijeniti ono što imamo na bazenu u Zadru. U Ukrajini sam vidjela da se vrhunski rezultati mogu ostvarivati i u znatno težim uvjetima od onih koje bismo mogli nazvati idealnim. Najveći im je problem starost objekata koji su u dosta lošem stanju s obzirom da dugo nisu obnavljani.
Zadarska skakačica trenutačno se priprema za Svjetski kup u Londonu, natjecanje na kojem se vade posljednje vize za Olimpijske igre u Londonu gdje se održava i Svjetski kup.
– Nemam velikih očekivanja kada je riječ o plasmanu na Olimpijske igre u London, ali svakako da se nadam dobrom nastupu. Budem li skakala najbolje što mogu sve je moguće, pa i osvajanje olimpijske norme. Zna se da na takvim natjecanjima svih pet skokova moraju biti bez veće pogreške. Ne moraju biti baš savršeni jer savršeni skokovi su za zlatne medalje, ali onaj tko želi na olimpijske igre nema pravo na kiks. To vrijedi i za mene. Ipak, naš glavni cilj su Olimpijske igre 2016. u Riju i sve što radimo podređeno je tome.
Zanimljiva 2012.
Ipak, do Rija ima još četiri godine i mnogo natjecanja.
– Rio je dugoročan plan, a onih u bližoj budućnosti ima mnogo. Na Svjetskom kupu skakat ću na tri metra te u sinkro skokovima s Majom Borić, koja je ovih dana s nama na pripremama u Zadru. Ove godine osim Svjetskog kupa ima nekoliko važnih natjecanja poput Europskog prvenstva te Svjetskog prvenstva u Australiji. Sve su to natjecanja na kojima očekujem potvrdu dobrog rada na priprema koje obilježavaju ovaj dio godine.
Uz Marcelu i mlađi brat Maro priprema se za novu sezonu.
– Maro ove godine nema velikih međunarodnih natjecanja osim Kupa Mediterana tako da su prvenstva Hrvatske za njega najvažnija. Raduje me da je proglašen nadom godine jer je i za njega prošla godina bila odlična.
Najmlađa iz obitelji Marić, sestra Matija, također se bavi skokovima.
– Ona skače uglavnom rekreativno. To joj je za sada dovoljno…


Plan je studij u SAD-u




Bavljenje skokovima u vodu u Hrvatskoj ne donosi veliku perspektivu kada je riječ o profesionalnom sportu. Dokazuje to i podatak da Hrvatska praktički nema seniorskih skakačica (ni skakača).
– Time se ne opterećujem jer volim skokove i to je ono što me ispunja. Iako sam u školi prošla s odličnim, ono što tamo radimo ne daje mi toliko zadovoljstvo kao što je to sa skokovima. Svjesna sam da bi ostanak u Hrvatskoj i odlazak na fakultet značio znatno manje vremena za skokove pa zato i planiram ići na studij u SAD. Tamo se znatno lakše može studirati i baviti se sportom jer je sve mnogo bolje usklađeno nego kod nas.


Pola života u skokovima


Skokovima se Marcela bavi već osam godina. Prije toga tri i pol godine je trenirala tenis.
– Uvijek sam voljela skakati, ali nisam ni znala da u Zadru postoji klub koji se time bavi. Jednog dana došli su u školu iz kluba i pozivali nas na treninge. Kada sam počela trenirati samo smo ljeti mogli skakati, a u ostalom vremenu u godinu radili smo u dvorani. Sada je s bazenom sve lakše, premda nam je ipak malo žao što nema pravog tornja.
Tada se Marcela ponovno sjetila Ukrajina.
– Istina, sretan sam s onim što imamo, pa taman i bez tornja.


Marcelina 2011.


EP juniorki: 1 m (3. mjesto); 3 m (4. mjesto)
Zimsko seniorsko PH: četiri zlata i bronca
Ljetno seniorsko PH: tri zlata i srebro
Zimsko PH, mlađe juniorke: četiri zlata
Ljetno PH, mlađe juniorke: četiri zlata
Mediteranski kup: dva zlata i srebro