Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sestra i kći ubijene Ljubice: “Samo nam reci reci gdje su joj kosti”

15.01.2012. 23:00
Sestra i kći ubijene Ljubice: “Samo nam reci reci gdje su joj kosti”


Teško mi je. U godinama sam kad mi je majka najpotrebnija. Možete samo zamisliti kako mi je kad ne znam gdje je njezino tijelo, a kamoli kad pomislim da se nalazi ispod tona i tona smeća – kroz suze je izgovorila 18-godišnja Dolores Filipović, danas na Županijskom sudu u Zadru gdje je počelo suđenje umirovljenom pirotehničaru Zoranu Soriću Srali (60), ubojici njezine majke Ljubice Filipović Sorić (37).
Bivši očuh srednjoškolke iz Dragalića kraj Nove Gradiške godinu je dana pred njom, ali i svima koji su za njegovu suprugu pitali, prikrivao stravičnu istinu. Pritisnut dokazima te nalazom poligrafa na kojem je “pao” Sorić je konačno, 4. prosinca 2010. progovorio priznavši istražiteljima ubojstvo. Tvrdio je kako je riječ o nesretnom slučaju kada je u žaru svađe suprugu odgurnuo uslijed čega je ona pala, udarila glavom o rub krveta i preminula.
Ispričao se kćeri ubijene
No, zadarsko Državno odvjetništvo nije mu povjerovalo optuživši ga kako je u noći s 19. na 20. prosinca prije dvije godine, u podstanarskom stanu na trećem katu zgrade na Meladi, na još uvijek neutvrđeni način usmrtio svoju 20 godina mlađu suprugu, a potom odbacio njezino tijelo u kontejner za smeće i uklonio sve tragove, nakon čega je optuženik rekao kako se samo djelomično osjeća krivim.
Ispričao se Ljubičinoj kćeri rekavši kako se iskreno kaje te joj izrazio sućut uz žaljenje što “s njom manipuliraju” na što mu je mlada djevojka odgovorila da nikakvo žaljenje niti sućut njoj neće vratiti majku.
– Samo želim da mi nađu majku, rekla je kći žrtve, a isto je tijekom svjedočenja ponovila i žrtvina sestra Dubravka Bereković.
– Ja sam samo nju imala. U ime svoje djece, ako ih voliš i ako ti je stalo do njih, samo reci gdje su joj kosti. Nije više važno što si učinio – jecala je žena grčeći se i rukama prikrivajući lice. Sorić koji je godinama dolazio u njezinu kuću, darivao njezinu djecu i bio u dobrim odnosima s njezinom obitelji, vrlo hladno joj je odgovorio da se mora pomiriti s tim da njezina sestra više nije živa i da je nema, nakon čega su još jednom sudnicom odjeknuli jecaji i preklinjanje.
– Samo reci gdje su joj kosti da ju pokopamo. Dok ju ne nađem ja se ne mogu pomiriti s tim. Nisi ubio samo nju nego i mene, zavapila je sestra žrtve.  Svjedočeći o odnosu između pokojne i optuženoga i njezina kći, a i sestra, posvjedočile su da je pokojna Ljubica bila zatvorena osoba, sklona depresijama te da im se nije povjeravala o problemima koje je imala. Također, obje su danas pred Sudskim vijećem govorile i o manipulacijama kojima se Sorić nakon što su njih dvije policiji u Okučanima prijavile Ljubičin nestanak, bavio. Uvjeravao ih je, ispričale su, kako ga je ona napustila radi drugog muškarca, govorio kako radi u nekom zagrebačkom striptiz baru, a čak je spominjao i kako je zvao vidovjakinju koja mu je rekla kako je Ljubica promijenila identitet te da živi u Istri. Sudskom vijeću ispričale su i kako su na Božić, a i nekoliko dana kasnije bezuspješno pokušavali dobiti Ljubicu.
Sutra svjedoči i Ljubičin otac
– Tad sam bila sigurna da s mojom mamom nešto nije u redu. Voljela me je više od ičeg na svijetu – zaključila je Dolores dodajući kako je Zoran s manipulacijama i bjegom od krivnje otišao toliko daleko da joj je nakon svega, čak iz zatvora poslao čestitku kojom joj je poželio sretan Božić i Novu godinu. Djevojka je ispričala kako je bila dijete, te da tada nije shvaćala da ju poklonima Zoran zapravo podmićuje i manipulira s njom.
– Kad smo ja i majka nakon njihove svađe 2007. godine odselile u drugi stan  na Novom Bokanjcu, on je dolazio i stalno se raspitivao o njezinom ljubavnom životu. Bio je ljubomoran, ali prema meni je uvijek bio dobar zaljučila je djevojka napomenuvši kako je po završetku prvog razreda Gimnazije odselila ocu u Dragalić te da joj je majka par mjeseci kasnije rekla da su se ona i Zoran pomirili, da žive zajedno i da su se vjenčali. Dva mjeseca kasnije izgubio joj se svaki trag, a posljednji kontakt uspostavila je s prijateljicom Marijom Majom Lučić, kojoj je poslala poruku žaleći joj se da joj prijeti opasnost od supruga. Najbolja prijateljica pokojne Ljubice i zadnja s kojom je komunicirala trebala bi sutra u nastavku suđenja iznijeti svoj iskaz, a nakon nje svjedočit će i njezin otac.