Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Spomen ploča o stradanju Biograda u ratu

15.01.2012. 23:00
Spomen ploča o stradanju Biograda u ratu


U nedjelju, 15. siječnja, na Dan grada Biograda i blagdana svete Stošije, njegove nebeske zaštitnice, nastavljena su u gradu prigodna događanja. U ranim jutarnjim satima biogradska Gradska glazba odsvirala je budnicu, a na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence i svijeće kod Glavnog križa kao i ranijih godina položili su predstavnici gradskih vlasti, stranački predstavnici te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uz vijence političkih stanaka i UHDDR-a ovom prigodom vijenac je položila i delegacija prijateljskog grada Baja iz Mađarske, s kojim grad Biograd ima uspostavljenu dobru prijateljsku i poslovnu suradnju.
Na biogradskoj rivi, u parku ispred zgrade biogradske Gradske uprave, potom je otkrivena Spomen ploča u povodu 20. godišnjice međunarodnog priznanja države Hrvatske. Ploča govori o stradanju grada Biograda u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Postavljanje ploče pokrenuo je Inicijativni odbor građana Biograda – Hrvatska sloga s prijateljima. Odbor čine predsjednik Petar Vulelija, Dražen Samardžić, Marinko Katuša i Zvonimir Pandžić, a Katušina tvrtka je ploču i darovala.
– Ova spomen ploča govori istinu o stradanju hrvatske kulturne baštine, materijalnih dobara i naroda koji se na svojem tlu obranio i izborio za slobodu i nezavisnost, istaknuo je Draženko Samardžić.
Na ploči je ucrtan plan grada Biograda s nastalim oštećenjima i rušenjima. U navedenom razdoblju na biogradskom području poginulo je 11 civila i 35 branitelja. U raketnom napadu 14. lipnja 1993. godine poginulo je još pet mladih osoba, dok je sedam teže ranjeno. Spomen ploču njima u čast otkrio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, a blagoslovio župnik don Zdenko Milić.
U povodu blagdana svete Stošije u župnoj crkvi jutarnju svetu misu predvodio je o. Jozo Milanović, dok je svečano misno slavlje u 11 sati predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.