17 °C
Online izdanje
Utorak, 27.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Spomen ploča o stradanju Biograda u ratu
Piše: Jelica Farkaš
Ploča s prikazom oštećenja u Domovinskom ratu postavljena je u parku ispred Gradske uprave

U nedjelju, 15. siječnja, na Dan grada Biograda i blagdana svete Stošije, njegove nebeske zaštitnice, nastavljena su u gradu prigodna događanja. U ranim jutarnjim satima biogradska Gradska glazba odsvirala je budnicu, a na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence i svijeće kod Glavnog križa kao i ranijih godina položili su predstavnici gradskih vlasti, stranački predstavnici te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uz vijence političkih stanaka i UHDDR-a ovom prigodom vijenac je položila i delegacija prijateljskog grada Baja iz Mađarske, s kojim grad Biograd ima uspostavljenu dobru prijateljsku i poslovnu suradnju.

Na biogradskoj rivi, u parku ispred zgrade biogradske Gradske uprave, potom je otkrivena Spomen ploča u povodu 20. godišnjice međunarodnog priznanja države Hrvatske. Ploča govori o stradanju grada Biograda u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Postavljanje ploče pokrenuo je Inicijativni odbor građana Biograda - Hrvatska sloga s prijateljima. Odbor čine predsjednik Petar Vulelija, Dražen Samardžić, Marinko Katuša i Zvonimir Pandžić, a Katušina tvrtka je ploču i darovala.

- Ova spomen ploča govori istinu o stradanju hrvatske kulturne baštine, materijalnih dobara i naroda koji se na svojem tlu obranio i izborio za slobodu i nezavisnost, istaknuo je Draženko Samardžić.

Na ploči je ucrtan plan grada Biograda s nastalim oštećenjima i rušenjima. U navedenom razdoblju na biogradskom području poginulo je 11 civila i 35 branitelja. U raketnom napadu 14. lipnja 1993. godine poginulo je još pet mladih osoba, dok je sedam teže ranjeno. Spomen ploču njima u čast otkrio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, a blagoslovio župnik don Zdenko Milić.

U povodu blagdana svete Stošije u župnoj crkvi jutarnju svetu misu predvodio je o. Jozo Milanović, dok je svečano misno slavlje u 11 sati predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr