Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Život na sudbini vulkana

15.01.2012. 23:00
Život na sudbini vulkana


U srijedu 18. siječnja, s početkom u 12 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar (Ante Kuzmanića 3), organizira se predstavljanje knjige “Život na sudbini vulkana” dr. sc. Igora Šipića, znanstvenika, književnika i književnog kritičara iz Splita. Riječ je o esejističkoj zbirci tekstova koji na svojevrstan način pokušavaju rasvijetliti umjetnički portret književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića. Na više od sto i sedamdeset stranica Šipić se bavi Bilosnićevom poezijom, romanima, prozom za djecu, publicistikom, životom i djelom vezanim za topos, odnosno zavičaj, kao i njegovim slikarskim opusom. Uz ove tekstove knjiga donosi i zasebni ciklus Šipićevih lirskih posveta kolegi Bilosniću.
Knjigu “Život na sudbini vulkana”, povodom 45. godišnjice umjetničkog djelovanja Tomislava Marijana Bilosnića, objelodanila je Udruga 3000 godina Za dar iz Zadra, inače ekskluzivni izdavač Bilosnićevih djela, dok njezino predstavljanje uz izdavača organizira Ogranak DHK Zadar, kao i Znanstvena knjižnica Zadar.
U programu predstavljanja “Života na sudbini vulkana” sudjeluju: dr. sc. Igor Šipić, književnik i kritičar iz Splita, autor djela; Đuro Vidmarović, književnik i kritičar iz Zagreba, urednik časopisa “Marulić”; Davor Šalat, književnik i kritičar iz Zagreba, urednik časopisa “The Bridge” (“Most”) DHK; Tomislav Marijan Bilosnić, književnik i slikar, slobodni umjetnik i mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice.
Zanimljivo je da će knjiga iz tiska izići točno na dan predstavljanja, kad Bilosnić slavi i svoj rođendan. Inače, ovo je druga objavljena knjiga o Bilosnićevu stvaralaštvu. Sanja je Knežević 2006. godine objavila zapaženu knjigu pod naslovom “Razotkrivanje”, a koja se bavi Kamovljevim kompleksom u romanu “Ispovijed isuvišna čovjeka” Tomislava Marijana Bilosnića.