Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čarolija lutkarstva zaustavljena u fotografiji

Autor: Valentina Mlađen

15.01.2013. 23:00
Čarolija lutkarstva zaustavljena u fotografiji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Iva samozatajno čuči u polutami kazališne dvorane, osluškuje lutke i lutkarsku predstavu pretače u fotografske piksele, istaknuo je Sefreović


Iva s nama živi i radi, voli kazalište, lutke, a posebno Kazalište lutaka u Zadru. Ova izložba lijepa je prilika da pokažemo kako Iva voli Kazalište lutaka i kako Kazalište lutaka voli Ivu, obratila se brojnim posjetiteljima sinoć u Kazalištu lutaka ravnateljica Iris Pavić Tumpa povodom otvorenja izložbe fotografija “Čarolija kazališta lutaka” Ive Perinčić.
74 fotografije
Mlada fotoreporterka posljednje četiri godine prati predstave zadarskih lutkara te se u te četiri godine, kako i sama priznaje, u potpunosti zaljubila u čaroliju lutkarskog svijeta, a sakupila je i pozamašan broj fotografija koje sada krase zidove nove zgrade.
Izložba se sastoji od 74 fotografije različitih dimenzija, a one čine svojevrsni kolaž koji prikazuje scenografiju, kostimografiju, izradu lutki i samu realizaciju predstave. Obuhvaćeno je 27 predstava iz bogate Ivine arhive, s osim brojnih kolega fotografa koji su došli podržati autoricu tijekom otvorenja, da se radi o nečem izuzetnom svjedoči i osvrt Abdulaha Seferovića Sefija.
– Ove fotografije trebale bi biti po svojoj svrsi ili umjetničke ili dokumentarističke, ali one nisu niti jedno niti drugo, one su kazališne. Iznova potvrđuju kako je Zadar grad fotografije i to kazališne fotografije. Pokazuju koliko je Iva strastvena u svom radu i pristupu lutkama i kazalištu. Samozatajno čuči u polutami kazališne dvorane, osluškuje lutke i lutkarsku predstavu pretače u fotografske piksele, istaknuo je Sefreović podsjećajući na Ivine kazališne korijene i njezinog djeda Šimu Perinčića koji je bio šef pozornice Hrvatskog narodnog kazlišta u Zadru.
Osim šarolikih slika predstava kojima su zadarski lutkari uveseljavali male, ali i velike, tu su i fotograije koje bilježe kako su se iste stvarale iza scene, s proba i naravno iz Jazina. Na fotografijama su i kreatori predstave koje publika ne vidi kao što su ton majstor, majstori svjetla, lutki, scene, inscipijent, redatelj…
Sama autorica priznaje kako je iz bogate arhive bilo vrlo teško izabrati baš ove 74 slike i sastaviti kolaž od njih, a ne neke druge, ali bila je vođena željom da prikaže što više i što detaljnije postupak stvaranja predstave.
Fotografije ostaju u kazalištu
– Poanta je da fotografije prate predstavu i da na kolažima posjetitelji mogu dobiti komadić čarolije, pa ako je nisu gledali možda ih ove fotografije i potaknu da je pogledaju, kaže Iva skromno.
Fotografije za sada ostaju na zidovima Kazalšta lutaka, a kako ih autorica ostavlja arhivi Kazališta lutaka sigurno je kako ćemo ih više puta gledati na zidovima kazališta jer kako je zaključio Seferović:
– Ovom izložbom postaje jasno kako je Iva jedna od pripadnika generacije mladih kreativaca koji zaslužuju komplimente za hod tradicionalne zadarske fotografije u korak s vremenom.