Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mraović ogorčen nespominjanjem bojne Kralj Tomislav

Autor: Siniša Klarica

15.01.2013. 23:00
Mraović ogorčen nespominjanjem bojne Kralj Tomislav

Foto: Vedran SITNICA



Riječ je o postrojbi specijalnih snaga Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kojom je zapovijedao Marinko Radas. Ne mogu shvatiti kako su naše sudjelovanje izostavili na tiskovnoj konferenciji – Žarko Mraović


Povijesna verifikacija akcije Maslenica i ovih je dana proizvela kontroverze. Od kad do kad je trajala akcija i koje su sve postrojbe sudjelovale u njoj pitanja su koja su ponovno proizvela nezadovoljstvo u dijelu hrvatskih branitelja. Na prekjučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina nabrojio je sve zadarske postrojbe koje su sudjelovale u akciji Maslenica. Međutim, Žarko Mraović pripadnik bojne Kralj Tomislav, našao se iznenađen i ogorčen ne spominjanjem te postrojbe i njene uloge u akciji Maslenica.
– Riječ je o postrojbi specijalnih snaga Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kojom je zapovijedao Marinko Radas. Ne mogu shvatiti kako su naše sudjelovanje izostavili na tiskovnoj konferenciji. Iako je to bila postrojba Glavnog stožera, bila je sastavljena isključivo od Zadrana i vojnika iz ovog kraja, rekao je Mraović.
Stotinjak vojnika te postrojbe prvog je dana operacije djelovalo prema Smokoviću. Smoković, mjesto pored aerobaze Zemunik nastanjeno isključivo srpskim življem, bilo je čvrsto neprijateljsko uporište. Osvojeno je uz pomoć minobacačke podrške 7. domobranske pukovnije. Ušavši u Smoković, bojna Kralj Tomislav izbila je na raskrižje Murvica – Briševo. Dio postrojbe, nešto je kasnije ušao u aerobazu, ali s druge strane iz pravca Babinduba. Stoga je po Mraoviću nezamislivo prešućivanje sudjelovanja ove postrojbe u prvoj velikoj oslobodilačkoj operaciji kakva je bila akcija Maslenica.
No kompletan ratni put ove postrojbe te dvije sestrinske bojne Zrinski-Frankopan i postrojbe iz vojarne Šapjane pored Rijeke, ostat će još dugo čuvana tajna. Napose njihova uloga u ratnim operacijama u Bosni. Stoga Mraović nije htio govoriti čak niti o kasnijem neprijateljskom kontranapadu na Novigrad u kojem je bojna u kritičnom trenutku odbila neprijatelja koji je ozbiljno zaprijetio ponovnim osvajanjem tek oslobođenog Novigrada. Upravo ta kriza bojišnice za neke je dio akcije, a za neke tek posljedica, pod pritiskom međunarodne zajednice, zaustavljenih djelovanja i nedostignutih izvornih ciljeva operacije Maslenica.