Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Oni su najbolji sportaši Zadarske županije u 2012. godini

Autor: Šime Ćurko

15.01.2013. 23:00
Oni su najbolji sportaši Zadarske županije u 2012. godini

Foto: Vedran SITNICA



Poseban trenutak izbora bilo je proglašenje najbolje sportašice. Tek što je Ante Kolanović izgovorio njeno ime, Lucija Mijolović dotrčala je na binu po svoje zasluženo priznanje. Pokal joj je uručio dogradonačelnik Kasap, a cijelo to vrijeme trajao je pljesak nazočnih


Već smo dobro zakoračili u punoljetnost. Zadarski list 19. godinu zaredom, a duže nije ni moglo biti jer je prvi broj izišao 3. studenoga 1994., proglasio je najbolje sportaše i sportske kolektive Zadarske županije. Četvrtu godinu zaredom okupili smo se u VIP salonu Dvorane Krešimira Ćosića i nagradili one koji su, prema procjeni zadarskih novinara, njih ukupno 34, obilježili sportsku 2012. godinu.
Početak je uvijek u znaku Ante Kolanovića, voditelja programa. Ante je sve lijepo objasnio, tko je i kako glasovao, a na njegov poziv na binu su dolazili i oni koji su imali “nešto za reći”. Najprije Damir Maričić, direktor Zadarskog lista, potom Stipe Zrilić, zadarski župan, pa Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik, konačno i Luka Perić, glavni urednik Zadarskog lista. Svi su oni govorili o sportu, rezultatima, krizi i recesiji, ali ovaj put u prvom su planu bili sportaši. Dakle, govore ćemo sačuvati za neku drugu priliku. Kada je Luka završio nije se više imalo što čekati s proglašenjem najboljih. Nagrade smo davali mi iz Zadarskog lista, a pomogli su nam župan i dogradonačelnik.
Treći
Počelo je s onima koji su u svojim kategorijama završili na trećem mjestu. A treća ekipa bio je Atletski športski klub Zadar čijem je predsjedniku Marku Prenđi plaketu uručio Nebojša Gunjević, čije tekstove odnedavno možete čitati svake subote pod egidom Sveci u godini vjere. Nakon atletičarki na binu su došli košarkaši Zadra, trećeplasirani u redoslijedu momčadi. S plaketom ih je čekao Roman Morović, koji rijetko propušta čak i gostovanja kluba s Višnjika. Od kada je Roman 2008. počeo pratiti košarku, Zadar još čeka trofej. Možda je problem u Romanu, iako sumnjamo… Nagrada za treću sportašicu pripala je Luciji Zubčić, članici AŠK Zadra. Lucije nije bilo na dodjeli nagrada pa je Čedo Fabulić, majstor za boćanje, županijski (mali) nogomet, atletiku i tzv. male sportove, plaketu uručio Marku Prenđi. Na dodjeli nije bilo ni Nikole Boje, člana Taekwondo kluba Zadar, koji je na pripremama s reprezentacijom. Po nagradu je došao Mladen Uskok, Bojin trener, kojem je čestitala Marija Knežević, izvršna urednica.
Drugi
Drugi u redoslijedu najboljih momčadi je Klub skokova u vodu Zadar. Ljiljana Jurjević, zamjenica glavnog urednika, spremno je uskočila na binu i predala plaketu Velimiru Friganoviću, predsjedniku kluba. Pavle Kostov i Petar Cupać iz Jedriličarskog kluba Uskok drugi su u redoslijedu najboljih momčadi. Plaketu im je uručila Tajana Jusup, voditeljica marketinga Zadarskog lista, koja je odradila i veliki dio posla u organizaciji proglašenja. Vedran Sitnica, zamjenik urednika fotografije, na trenutak je stao ispred fotoaparata i čestitao Marceli Marić na drugom mjestu u redoslijedu najboljih sportašica. U red za čestitanje potom je stao Viktor Bogut, zamjenik urednika sporta. Viktor je plaketu uručio, a kome drugome, nego nekome iz kuglačkog sporta. Ovaj put bio je to Mario Baljak, drugi u redoslijedu sportaša.
Prvi
Proglašenja najboljih počela su s nadom godine. Za 2012. tu je titulu u jakoj konkurenciji odnio Stipe Perica, nogometaš Zadra. Pobjednički pokal Stipi je predao Drago Bajković, urednik sporta. Autor ovih redaka potom je četitao Bori Ninčeviću, koji, istina, nije sportaš, ali jest njegov sin Ivan, rukometaš Füchesa iz Berlina i hrvatski reprezentativac. Ninčeviću je pripao trofej Zadrani u svijetu za najboljeg sportaša koji ne nastupa za neki od županijskih klubova. Dražen Adžić preplivao je prošlo ljeto kilometre i kilometre u Cro cupu, a ove zime doplivao je do Trofeja Zadarski, priznanja koje dodjeljuju naši čitatelji. Adžiću je čestitao Luka Perić, glavni urednik.
Enia Ninčević i Romana Župan najbolja su ekipa u 2012. godini. Djevojkama iz Jedriličarskog kluba Uskok nagradu je predao Viktor Bogut koji je tako na binu dolazio – dvaput. U redoslijedu za najbolju momčad nastavljena je dominacija Šime Fantele i Igora Marenića, članova Jedriličarskog kluba Sveti Krševan. Ovom sjajnom dvojcu pokal je predao Damir Maričić, direktor.
Poseban trenutak izbora bilo je proglašenje najbolje sportašice. Tek što je Ante Kolanović izgovorio njeno ime, Lucija Mijolović dotrčala je na binu po svoje zasluženo priznanje. Pokal joj je uručio dogradonačelnik Kasap, a cijelo to vrijeme trajao je pljesak nazočnih.
– Bravo, Luce! – čulo se iz publike.
Završilo je s najboljim sportašem, Božidarom Petanijem koji je svojim uspjehom donio veliku promociju ronjenju na dah, u Zadru malom poznatom sportu. Pobjednički pokal Petaniju je predao župan Zrilić.
Za kraj još malo govora Drage Bajkovića i – svi na domjenak.


 NAJBOLJI U 2012.




Sportaš: 1. Božidar Petani, 2. Marko Baljak, 3. Nikola Bojo
Sportašica: 1. Lucija Mijolović, 2. Marcela Marić, 2. Lucija Zubčić
Momčad: 1. Šime Fantela/Igor Marenić, 2. Pavle Kostov/Petar Cupać, 3. Košarkaški klub Zadar
Ekipa: Enia Ninčević/Romana Župan, 2. Klub skokova u vodu Zadar, 3. Atletski športski klub Zadar
Nada: Stipe Perica
Zadrani u svijetu: Ivan Ninčević
Trofej Zadarski: Dražen Adžić