Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pelađije ponosni na uljarsku tradiciju i obiteljsko natjecanje

Autor: Velimir Brkić

15.01.2013. 23:00
Pelađije ponosni na uljarsku tradiciju i obiteljsko natjecanje

Foto: Velimir BRKIĆ



Tisućljetnu povezanost čovjeka i masline, svu tradiciju, ljubav i želju za savršenstvom pretočili su u “zlatne kapi” ulja Sikrići zvani Pelađije, obitelji koje žive, kažu, na zapadnom kraju Bibinja. Bez medijske pompe i uglednika uz bogat stol održali su obiteljsko peto natjecanje za najbolje maslinovo ulje Pelađije 2013.
– Već petu godinu se družimo i održavamo obiteljsko natjecanje u pravoj autohtonoj, obnovljenoj kamenoj konobi kod gostoljubivog Vinka Sikrića na Trgu Pelađije, otkrivaju Pelađijevi zetovi Vedran Kandić Ačko, Zdenko, Ivan i Gogo Šimunić iz Bibinja te Sukošanac Ljubo Pavić.
Ove godine je bilo čak 17 uzoraka tako da je ocjenjivački sud (kušači Ivica Kostović, Marijo Sikirić, Dinko Sikirić i predsjednik Jadran Sikirić) imao puno posla.
– Nakon što su pobjednici prva tri natjecanja bili Šimunići, Zdenko i dva puta Gogo te protekle godine Dražen Sikirić, novi šampion maslinovog ulja kod Pelađija je Marijo Sikirić, čovjek koji je usvojio, primijenio i pokazao toliko znanja, vještina i, ne smijemo zaboraviti, ljubavi prema maslinama, govori Ačko koji svake godine nabraja sve Pelađijine maslinare i njihov plasman.
Drugo mjesto je pripalo Draženu Sikiriću, a treće Slavenu Sikiriću. Osim velikog pljeska za nagradu su dobili motiku i škare za masline, dok je šampion Marijo bogatiji za malu pumpu za škropljenje.
Većina proizvodnje ulja kod Pelađija oslanja se na izuzetne prirodne vrijednosti podneblja: blagu klimu, velik broj sunčanih dana, čist zrak i vodu, gnojidbu stajnjakom uz zanemarivu upotrebu zaštitnih sredstava.
– Na natjecanju ravnopravno sudjeluju tradicionalna malinova ulja koja su dobivena od maslina koje se moče u moru da ulje ne pecka nepce na gorak okus i maslinova ulja iz moderne proizvodnje uz sve suvremene agrotehničke mjere, kažu.
Nakon obilja spize, ribljeg brudeta, tuka ispod peke, za koje se pobrinuo meštar Krsto Sikirić, i domaće kapljice pismu je poveo bibinjski tić Ivica Ićo Sikirić.
Za nepunih mjesec dana u istom sastavu će se održati i četvrto natjecanje za najbolje vino Pelađije 2013., najavili su Pelađije.