Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pozdrav Suncu opet u mraku

Autor: Valentina Mlađen

15.01.2013. 23:00
Pozdrav Suncu opet u mraku

Foto: Vedran SITNICA



Kako stvari za sada stoje, potpuno je vjerojatno da Sunce neće zasvijetliti do početka turističke sezone. Na instalaciji koju hvale i svjetski mediji te koja u Zadar privlači brojne goste radi tek nekoliko ploča, dok ostale ostaju u mraku


Zadarska turistička atrakcija Pozdrav suncu opet ne radi, a kako stvari za sada stoje potpuno je vjerojatno da Sunce neće zasvijetliti do početka turističke sezone. Na instalaciji koju hvale i svjetski mediji te koja u Zadar privlači brojne goste radi tek nekoliko ploča dok ostale ostaju u mraku. Ovoga puta uzrok nisu vandali koji uništavaju ploče već električne instalacije koje su se, kako su nam rekli u Gradu Zadru, “istrošile”.
Ploče se “istrošile”?
– Ploče nisu oštećene, naime, električni sklopovi ispod ploča su se istrošili. Radi se o potrošnom materijalu koji treba mijenjati, problem je jedino jer se one ne rade serijski nego ih treba naručiti posebno za ovu instalaciju te čekati dok ne budu gotove. Dijelovi su naručeni, ali ne znamo kada će biti gotovi, novi dijelovi znaju se čekati i do šest mjeseci, no kako dolaze tako ih mijenjamo, kaže Ivana Dadić iz odnosa s javnošću Grada Zadra. Hoće li dijelovi stići do početka sezone Dadić ne zna, ali s obzirom da sezona u Zadru počinje već oko Uskrsa vrlo je vjerojatno da gosti koji Zadar posjete u proljeće neće doživjeti najpoznatiju zadarsku atrakciju.
Ugašeni i planeti
I prije nekog vremena Zadar je imao problema s Pozdravom suncu. U srpnju prošle godine na nekoliko ploča mijenjani su dijelovi na električnim instalacijama koje su se pokvarile, a tek što je instalacija opet zasvijetlila punim sjajem nepoznati počinitelj prešao je vozilom preko ploča uzrokujući štetu od 50-ak tisuća kuna. Sada opet ne rade instalacije čija zamjena ulazi u troškove godišnje cijene održavanja. Informaciju koliko košta godišnje održavanje do kraja radnog vremena službe za odnose s javnošću nismo uspjeli dobiti, kao niti odgovor na pitanje hoće li uz Pozdrav Suncu konačno zasvijetliti i planeti uz njega koji su se ugasili ubrzo nakon postavljanja.