Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Privilegij je u jednoj godini osvojiti dvije medalje

Autor: Šime Ćurko

15.01.2013. 23:00
Privilegij je u jednoj godini osvojiti dvije medalje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ninčević je ponio titulu najboljeg zadarskog sportaša koji ne nastupa za zadarski klub


Prvi put od kada je uveden trofej Zadrani u svijetu njegov pobjednik nije Luka Modrić već – Ivan Ninčević. Zadarski rukometaš, koji posljednje tri godine igra za bundesligaša Füchse iz Berlina, dobio je dovoljno glasova zadarskih novinara s kojima se pored Modrića izborio za prvo mjesto. Tako je Ninčević ponio titulu najboljeg zadarskog sportaša koji ne nastupa za zadarski klub. Lijepo priznanje u uglednom društvu u kojem su, osim Modrića, bili i Marko Popović, pa Andrej Gaćina, Zoran Primorac, Marija Vrsaljko i Tomislav Bašić.
 – Čast je biti na vrhu jednog takvog izbora. Osim prijema koje smo imali kod gradonačelnika nakon nekoliko velikih natjecanja, ne sjećam da sam u svome gradu dobio neko priznanje za ono što sam napravio u sportu i zato mi je ova nagrada posebno draga. Vjerujem da svakog Zadranina posebno raduje kada ga se sjete u rodnom gradu – kaže Ninčević.
Dva brončana odličja s reprezentacijom u 2012. godini na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama bila su prevaga na strani Ninčevića.
 – Sigurno da je 2012. godina bila posebna. Osvojiti dvije medalje s reprezentacijom u istoj godini je privilegij. Uostalom, Hrvatska je jedina reprezentacija koja je bila na postolju na Europskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama – dodaje Ninčević koji, bez obzira na medalje u nacionalnom dresu, još bolje igre pruža u svom klubu.
Tri godine u Berlinu
U Njemačkoj je Ninčević već osmu godinu i u Bundesligi je nakon odlaska iz Zadra doživio punu rukometnu afirmaciju.
 – Njemačka liga je sigurno najjača na svijetu. Konkurencija je velika i nije lako izboriti se za svoju poziciju. Ja sam imao i malo sreće kada su me pozvali u Berlin prije tri godine. Ipak sam tada bio u Zadru koji je bio u Prvoj B ligi, no u Berlinu se nisu time zamarali. Znali su kako sam igrao u Straslunderu u to im je očito bio dovoljan motiv. Odmah mi se otvorilo mjesto u momčadi i tu sam priliku iskoristio.
Berlin je lani igrao Final four Lige prvaka, a u Njemačkoj je završio na trećem mjestu.
 – Ove sezone smo trenutačno četvrti jer smo imali smo dva kiksa kod kuće. Da nismo, bili bismo sasvim blizu prvom mjestu. Sezona je vrlo duga i naporna, svaki tjedan se igraju dvije utakmice i teško je u kontinuitetu pobjeđivati. Negdje se mora dogoditi i neki neplanirani poraz. Ipak, u dobroj smo poziciji u Njemačkoj i u Ligi prvaka i nadamo se još jednoj uspješnoj sezoni.
Stagnacija Zadra
U reprezentaciji za Ninčevića nije bilo mnogo prilike u kontinuitetu.
 – Naravno da se reprezentacija i klub ne mogu uspoređivati. No, daleko od toga da sam nezadovoljan. Igrao sam u reprezentaciji koliko su od mene tražili i mnogo puta sam rekao da je svaki takav trenutak za mene posebna čast. Istina je da mi je lijepo i u Berlinu, ali ništa ne se može usporediti s reprezentacijom, bez obzira koliko igram.
Zadarski rukomet u različitim kategorijama u našem izboru najboljih sportaša i kolektiva malo kad ima svog predstavnika. Izuzetak je tek kategorija Zadrani u svijetu.
 – To je žalosno, ali zadarski je rukomet tu gdje jest. Druga liga je svojevrsna pljuska svima koju su davali sve od sebe za zadarski rukomet, ali koji su danas tko zna gdje jer ih u klubu više nisu željeli. Zadar brzo mora naći izlazak iz ove situacije jer ovako mu prijeti dugotrajna stagnacija. Zapravo, ta stagnacija i nazadovanje traju već godinama.
Može li se po tom pitanju nešto promijeniti?
 – Može, naravno. Čuo sam za neke promjene u klubu koje su se dogodile posljednjih mjeseci, a što će od svega toga biti, vidjet ćemo vrlo brzo. Svakako, lošije od ovoga ne može.