Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U ovoj našoj nadbiskupiji ima vjernika koji se ne stide svog opredjeljenja

Autor: Ante Rogić

15.01.2013. 23:00
U ovoj našoj nadbiskupiji ima vjernika koji se ne stide svog opredjeljenja

Foto: Marin GOSPIĆ



Svečano koncelebrirano misno slavlje u povodu blagdana Sv. Stošije u zadarskoj katedrali predvodio je nadbiskup zadarski mons Želimir Puljić.
Iako božićno vrijeme završava blagdanom krštenja Gospodnjeg već tradicionalno se na zadarskom Poluotoku bor skida iza Sv. Stošije, a na dan ove svetice u zadarskoj katedrali još uvijek se pjevaju božićne pjesme. U svojoj homiliji zadarski nadbiskup se osvrnuo na jučerašnja čitanja, posebno ono iz knjige Sirahove, istaknuvši kako Sirah želi narod učvrstiti u vjernosti te štovanju pravoga Boga, sačuvati od zavodljivosti poganske civilizacije. Podsjetio je kako je to vrijeme grčke civilizacije.
– Sirah pruža praktične opomene. Nauk je tradicionalan, a naglasak je vjernost Bogu naših otaca, istaknuo je nadbiskup Puljić, prisjetivši se kako je jučerašnji dan dan kad su državnici odlučili izići u susret i priznati neovisnost Hrvatske. Bilo nam je ko da snivamo, kazao je nadbiskup aludirajući na riječi iz psalma. Podsjetio je na večer prije kad je dodijelio plakete zaslužnim vjernicima.
– U ovoj našoj nadbiskupiji ima vjernika koji se ne stide svog opredjeljenja, služe potrebitima, kazao je nadbiskup. Istaknuo je kako je bio osobit trenutak kad su države Europe počele priznavati Hrvatsku. Prisjetio se zajedničke pjesme “Moja domovina”, te kazao kako naviru sjećanja na divne molitvene skupove. Nicale su pjesme i tješile dušu, poticalo se ljude da ne napuštaju ognjište, kazao je nadbiskup Puljić. Osvrnuo se i na drugo čitanje u kojem Sv. Pavao ističe kako nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove.
– U kontekstu ovog možemo shvatiti kako je Stošija s pjesmom išla na lomaču. I mi smo s himnom došli na oltar. Stošija je ušla u prvi rimski kanon. Krista je zavoljela još od mladosti. Milosrđe je u sebi stvaralačko djelo koje stvara civilizaciju. To je prepoznatljivi predbiljeg nas kršćana u odnosu prema bližnjem. I Stošija je vodila brigu o siromasima, “čuvala sam ih ko zjenicu oka svog”, kazala je. Ona se za života opredijelila za Krista pa je ni u smrti nisu mogli rastaviti od njega. Milosrđe je u sebi zapovijed, najveći izričaj ljubavi. Sv. Stošija nam je u tome najbolji primjer, kazao je, među ostalim, nadbiskup zadarski mons Želimir Puljić.