Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski beskućnici na internetu traže posao

Autor: Valentina Mlađen

15.01.2013. 23:00
Zadarski beskućnici na internetu traže posao

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U današnje vrijeme čovjek koji nije informacijski pismen zapravo je nepismen, govori zadarski beskućnik, 57-godišnji Živko Kodru. Zato je odlučio prijaviti se na besplatan tečaj rada na računalu koji je u Gradskoj knjižnici Zadar prvi puta organiziran za beskućnike. Na tečaj koji je počeo u ponedjeljak prijavilo se pet zadarskih beskućnika, a vode ga student knjižničarstva i volonter Josip Subašić te idejna začetnica također studentica knjižničarstva Ivana Galzina. Mlada apsolventica knjižničarstva volontira u dnevnom boravku Pučke kuhinje Zadar te piše diplomski rad na temu “Knjižnične usluge za beskućnike”, tako je prvi puta došla na ovu ideju.
– U Zagrebu već dvije godine postoji projekt “Knjigom do krova” u okviru gradskih knjižnica u kojima se za beskućnike provode razni programi i radionice tijekom kojih, među ostalim, imaju pristup informacijama, ali i pripreme za traženje posla. Dok sam radila intervju s beskućnicima za diplomski rad pitala sam ih bi li oni željeli ići na tečaj rada na računalu, a nekolicina njih, koji su sada ovdje, bili su zainteresirani. Raspitala sam se kod kolege Subašića i u suradnji s Knjižnicom realizirali smo ovaj tečaj, kaže Galzina koja se nada kako je ovo samo početak suradnje i odnosa između Gradske knjižnice i zadarskog Caritasa da se beskućnicima omogući pristup informacijama i da to znanje mogu koristiti i za pronalaz posla.
Pronalazak posla, ali i drgih korisnih informacija i Živku je jedan od glavnih razloga zbog kojih je krenuo na tečaj.
– Branitelj sam bez ikakvih prava, evo baš sam otvorio stranicu Ministarstva branitelja pa da vidim kakva su mi prava i mogu li dobiti nekakvu pomoć, a ako Bog da, danas, sutra, tražit ću i posao preko interneta, kaže 57-godišnjak. Računalo mu ipak nije potpuna nepoznanica s obzirom da je računalo koristio i na prijašnjim poslovima, 10 godina kao zaposlenik banke, tri godine u HT-u te tijekom rata u Mungosu.
Ono što muči Živka, ali i ostale beskućnike koji su krenuli na tečaj je činjenica da nakon što on završi računalo za njih ostaje nedostupno. U prenoćištu Sv. Vinko Paulski nemaju računala pa će im to otežati i pristup informacijama. Ipak, Galzina se nada kako je ovo samo početak jedne nove suradnje tijekom koje će se osim tečaja za beskućnike organizirati i kreativne radionice, radionice sa socijalnim radnicima, psiholozima, ali i savjetnicima koji će zadarske beskućnike pripremati na to kako tražiti posao i ponovno se snaći u životu.