Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gudelj: Kratak je put od zvijezda do trnja

15.01.2014. 23:00
Gudelj: Kratak je put od zvijezda do trnja


U povodu obilježavanja Dana grada Biograda i blagdana svete Stošije u atriju OŠ Biograd održana je promocija knjige “Ivan Gudelj – Hajdučka priča” autora Blaža Duplančića. Program je vodila Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM.
Gudeljeva biografija koja je prevedena i na španjolski jezik, priča je o nogometu, ali i o životnim izazovima Ivana Gudelja nakon što je obolio od težeg oblika hepatitisa tipa B u vremenu kada medicina nije tako dobro poznavala tu bolest kao danas. U trenucima kada je cijela nogometna Europa pričala o jednom od najvećih nogometnih potencijala, 13. rujna 1986. godine Ivan Gudelj je zamijenjen na poluvremenu zbog iscrpljenosti, a uskoro mu je dijagnosticiran hepatitis B.
Gudeljeva karijera je impresivna, do 26. godine je u 362 nastupa za Hajduk postigao 93 gola kao zadnji vezni. Osim što se pamti kao najmlađi poslijeratni kapetan u povijesti, bio je najbolji igrač Jugoslavije, najsportaš Dalmacije, bio je i u reprezentaciji svijeta.
– Život mi se pretvorio u noćnu moru. Gotovo tri godine nisam znao kamo bih krenuo. Vjera me vratila u život, naglasio je Gudelj koji je bio 17 godina selektor mladih reprezentacija Hrvatske. Gudelj jedno kratko vrijeme bio i trener Zadra.
– Moja je karijera profesionalnog nogometaša prerano završila, međutim bila je dovoljno duga kako bih shvatio koliko je kratak put od zvijezda do trnja i zaborava, zaključio je Gudelj.