Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ayyash: Vlasnik restorana nije želio imati posla sa Srbima

15.01.2017. 23:00
Ayyash: Vlasnik restorana nije želio imati posla sa Srbima


Krajem prosinca u Zadru je osnovana Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zadra s ciljem zajedničkog nastupanja i konkretnijeg rješavanja problema manjina. Koordinaciju čine predstavnici vijeća manjina koji su zastupljeni u Gradskom vijeću – srpskog, bošnjačkog i albanskog te predstavnica slovenske nacionalne manjine.
Predsjednica Koordinacije Dušanka Ayyash, pojašnjava koji su ciljevi osnivanja novog tijela nacionalnih manjina na području Zadra.
– Osnovali smo Koordinaciju najviše kako bismo mogli konkretnije zajednički nastupati. Tri najzastupljenije manjine imaju svoja vijeća i predstavnike u Gradskom vijeću, i slovenska ima svog predstavnika, ali mi smo na sjednicama Gradskog vijeća samo fizički prisutni. Nemamo pravo javljanja za govornicu, niti pravo odlučivanja. Po Ustavu imamo pravo na odlučivanje, ali na razini Grada je donešen podzakonski akt po kojem je određeno koji broj stanovnika neke manjine mora biti da bi njihovi predstavnici imali pravo odlučivanja. A nitko od nas taj broj ne zadovoljava, pojašnjava Ayyash.
Manjinci u Zadru njeguju svoje kulturne običaje, ali smatraju da bi u suradnji s gradom te aktivnosti mogli učiniti još vidljivijima.
– Tražili bismo od Grada da nam ustupi jedan veći zajednički prostor u kojem bismo mogli organizirati naše kulturne i društvene sadržaje. Primjerice, Albanci imaju folklornu skupinu i uvijek se snalaze po školama i sličnim prostorima. Kad bismo imali jedan prostor, međusobno bismo se dogovorili tko će ga kada koristiti i svima bi nam to puno značilo. Grad ima obvezu pomagati nas u razvoju što se tiče kulture i očuvanja nacionalnog identiteta, rekla je Dušanka Ayyash, dodajući da Grad uredno izdvaja sredstva za rad Vijeća, da svako od Vijeća ima i svoj mali ured te da će Koordinacija koristiti te urede za sastanke.
Kaže kako je diskriminacija manjina u Zadru sve manja, ali uvijek ima izdvojenih slučajeva lošeg odnosa ljudi prema manjinama. Takv primjer bio je i prilikom organizacije Dana Vijeća srpske manjine i slave sv. Vasilija Velikog proteklog vikenda. Slavlje je organizirano u restoranu Fešta na Bokanjcu,  iako je Ayyash stupila prvo u kontakt s vlasnikom jednog drugog zadarskog restorana, nakon čega su se dogovorili da će joj poslati ponudu menija na e-mail.
– Danima mi se nije javio i onda kad sam mu poslala mail, rekao je da bi volio radije da organiziramo to negdje drugdje jer su u blizini njegova restorana česte tučnjave pa, kao, radi naše sigurnosti. Kad sam mu napisala da sam vjerovala da ćemo se uspjeti dogovoriti, iako su mi drugi govorili da je on takav, naljutio se, bio jako nepristojan i zapravo priznao da ne želi imati posla sa Srbima, ispričala je Ayyash jedan od slučajeva s kakvima se znaju susretati.
– Osobno se odlično osjećam u Zadru, ali i dalje osjećam diskriminaciju. Boli me što se nečija zlodjela lome na leđima nas koji smo ovdje ostali cijelo vrijeme. Upućeni smo jedni na druge, htjeli mi to ili ne. Ne moramo se voljeti, ali moramo se poštivati. Ako ne radi nas, onda zbog mlađih generacija. Svima je već puna kapa pričama o ustašama i partizanima i zaista je vrijeme da se okrenemo budućnosti, zaključila je Ayyash.