Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Godišnja nagrada Franjo Bučar i Zoranu Veselinoviću

15.01.2017. 23:00
Godišnja nagrada Franjo Bučar i Zoranu Veselinoviću


U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja u ponedjeljak su uručene najviše državne nagrade na području sporta “Franjo Bučar” koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj. Nagrada je nazvana po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru, a dodjeljuje se za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće koju su kao nagradu za životno djelo za 2016. godinu dobili dr. Ivo Vidović – postumno, Jelica Pavličić Štefančić i Luciano Sušanj.
Zasluge dr. Vidovića
Dr. Ivo Vidović – rođen je 15. prosinca 1931. godine u Šibeniku, a preminuo 29. rujna 2016. godine u Rijeci. Aktivno se bavio sportom od svoje najranije mladosti, posebno srednjoškolskim rukometom kao igrač, ali i trener. Kasnije se okreće prema košarci koja je imala posebno mjesto za dr. Ivu Vidovića, a koja je i obilježila njegovu sportsku i medicinsku karijeru. Predsjednik ženske sekcije Košarkaškoga kluba Lokomotiva postaje 1969. godine, a istodobno obnaša i dužnost liječnika. Godine 1971. osniva zdravstvenu komisiju za cijeli klub, a iste godine pokreće i Zdravstvenu komisiju Košarkaškoga saveza Hrvatske. Dr. Ivo Vidović bio je zasigurno jedno od vodećih imena u hrvatskoj sportskoj medicini, a odgojio je i mnoge generacije sportskih liječnika i fizioterapeuta.
Jelica Pavličić Štefančić – rođena je 4. veljače 1954. godine u Slunju. Atletikom se počinje baviti još u osnovnoj školi. Kao članica Atletskog kluba Željezničar iz Karlovca već u 18. godini postaje jugoslavenska rekorderka u sprinterskim disciplinama na 100, 200 i 400 metara. Jedina je hrvatska atletičarka u povijesti hrvatske atletike koja je oborila svjetski rekord u atletskoj disciplini na 400 metara. Bila je prvakinja Europe 1974. godine, devet puta prvakinja Balkana, tri puta prvakinja Mediterana i devetnaest puta prvakinja Jugoslavije. Više od 35 godina držala je hrvatski rekord na 100 i 400 metara, a još i danas je rekorderka Hrvatske na 200 metara. Dobitnica je Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 2005. godine.
Luciano Sušanj – rođen je 10. studenoga 1948. godine u Rijeci. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najboljih svjetskih 800- metraša. Dvije su utrke posebno obilježile njegovu karijeru – na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine, gdje je osvojio zlatnu medalju na 800 metara, a dvije godine kasnije na OI u Montrealu zauzeo je šesto mjesto u istoj disciplini. Rezultat iz 1974. godine i danas je aktualni hrvatski rekord. Predsjednik je AK Kvarner Rijeka, član Tehničke komisije odbora Mediteranskih igara i član Izvršnog odbora Europske atletske asocijacije. Osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade za svoj sportski rad, uz ostalo za najboljega sportaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti 1974. godine. Dobitnik je Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 1989. godine.
Zadraninu godišnja nagrada
Odbor za dodjelu državne nagrade za sport “Franjo Bučar” na čelu s Damirom Knjazom je uz tri nagrade za životno djelo odlučio da 12 godišnjih nagrada “Franjo Bučar” u 2016. godini dobiju: Zoran Veselinović, Maro Joković, Andro Bušlje, Bono Bošnjak, Marija Anzulović, Veselin Đuho, Sanja Jovanović, Goran Čolak, Velimir Šandor, Mirela Šikoronja Ivančin, Danial Temim i Hrvatska ženska stolnoteniska ekipa.
Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50 tisuća kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20 tisuća kuna neto.
Nagrade su uručili v.d zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport Janice Kostelić doktor Krešimir Šamija i predsjednik Odbora Damir Knjaz. U ime nagrađenih zahvalio je Luciano Sušanj koji je istaknuo značaj sporta za naše društvo i izrazio zadovoljstvo što je nakon mnogo godina lutanja i nerazumijevanja na relaciji politika-sport konačno formiran Središnji državni ured za sport na čelu s našom najtrofejnijom sportašicom Janicom Kostelić koja će po njegovom mišljenju najbolje razumjeti sportaše i njihove potrebe. (