Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ustavni sud neće odgovoriti je li HDZ preko Zadarske županije kupio 3 glasa SDSS-a

15.01.2017. 23:00
Ustavni sud neće  odgovoriti  je li HDZ preko Zadarske županije kupio 3 glasa SDSS-a


Zadarska je županija 2010. godine mijenjala statut zbog koalicijskog dogovora sa SDSS-om jer su im tada trebala njihova tri glasa u Saboru RH – tvrdi i danas Đani Bunja, pokretač prijedloga za ocjenu ustavnosti Statuta Zadarske županije


Ustavni sud Republike Hrvatske obustavio je postupak za  ocjenu ustavnosti Statuta Zadarske županije kako je to u travnju 2010.  godine predložio Đani Bunja, tadašnji dožupan iz redova HSP-a, uz podršku stotinjak građana, potpisnika peticije. Tim se prijedlogom od Ustavnog suda tražila ocjena suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 1. i 2.  Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Zadarske županije. Izmjenom u članku 1. broj vijećnika u županijskoj Skupštini tada je povećan s  41 na 45, što je obrazloženo podatkom da je utvrđeno kako srpska nacionalna manjina u biračkom tijelu sudjeluje u broju birača s 10,94 posto pa  da slijedom toga ima pravo na četiri člana iz reda svojih pripadnika. Temeljem postotka u zastupljenosti birača izmijenjen je i članak 2. pa je  navodu da župan ima dva zamjenika pridodano kako srpska nacionalna  manjina ima pravo na svog dožupana – odnosno trećeg zamjenika župana.
Osim što je odluka o obustavljanju postupka stigla nakon šest i pol godina, zanimljivo je da ona nije jednoglasna već s izdvojenim mišljenjem,  različitim od većine, koje potpisuje sudac Andrej Abramović. Jedanaestero sudaca odluku o obustavljanju postupka koju potpisuje predsjednik  vijeća Miroslav Šeparović obrazložilo je činjenicom da sporne odluke  više (od 2013.) nisu na snazi.
 Izražavajući žaljenje što se ne može složiti s većinom sudac Abramović  iznio je svoje izdvojeno mišljenje u kojem ističe da Ustavni sud treba donijeti odluku o ustavnosti nekog propisa ili zakona i nakon što je prestao  važiti jer nije potpuno stavljen izvan uporabe kako bi se otklonili brojni  sudski i drugi postupci koji se vode u primjeni ustavno suspektne odredbe osporenog propisa ili zakona, a napomenuo je i kako bi eventualna  negativna ocjena instruktivno djelovala da se ne ponove nezakonitosti i  neustavnosti u nekim drugim, sličnim, budućim slučajevima.
Dr. sc. Đani Bunja, pokretač prijedloga za ocjenu ustavnosti Statuta  Zadarske županije, upravo u izdvojenom mišljenju suca Andreja Abramovića vidi opravdanost svog postupka.
– Iako je sada to sve ad akta, nije nevažno. Ustavni sud odlučio se donijeti solomonsko rješenje na način da ne odlučuje o ostavljenom pitanju. Donose odluku o obustavljanju postupka, ali i izdvojeno mišljenje  koje potkrjepljuje tezu da sam bio u pravu kad sam im ovaj prijedlog  uputio. Zadarska je županija 2010. godine mijenjala statut zbog koalicijskog dogovora sa SDSS-om jer su im tada trebala njihova tri glasa u Saboru RH. Radilo se o običnoj trgovini zbog koje su kršili zakone i Ustav, kaže Bunja.