Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stvaranje atletskih olimpijaca glavni cilj Olimpionika

Autor:

15.02.2009. 23:00
Stvaranje atletskih olimpijaca glavni cilj Olimpionika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ljudima u Savezu je bilo čudno ili smiješno to što sam predvidio za Dina Pervana da će ispuniti olimpijsku normu za OI u Londonu 2012. g., a na sljedećoj Olimpijadi 2016. g. i osvojiti medalju – kaže Korica


Kraljica sportova, kako se od milja zove taj skup različitih atletskih disciplina, marginalizirana je i stavljena u zapećak platnih lista gradskih proračuna širom Hrvatske. Ipak sportovi poput nogometa, košarke i rukometa uvijek imaju tu težinu kojom se zaslužuju bogati izdaci gradskih očeva. Ništa bolje nije ni u Zadru u kojem trenutačno egzistiraju dva atletska kluba. Među njima se u posljednje vrijeme najviše čulo za Atletski klub Olimpionik koji pod vodstvom velikog i naširoko poznatog atletskog stručnjaka Petra Korice u svojim redovima skriva neizbrušeni dijamant hrvatske atletike.
Radi se o 17-godišnjem Dinu Pervanu, juniorskom dvoranskom prvaku Europe i seniorskom prvaku države u skoku u dalj i juniorskim rekorderom u skoku u vis, koji svojim dosad postignutim rezultatima i talentom naveliko odskače u hrvatskim atletskim krugovima. Velika nada hrvatske atletike koji prvenstveno svojim rezultatima u skoku u dalj (7,57 metara) iznadprosječnih za svoju dob i uvjete treniranja, po tko zna koji put dokazuje specifičnost hrvatskih individualnih sportaša, kao što su Kostelići, Filip Ude ili Blanka Vlašić. Petar Korica, njegov mentor, osobni trener i predsjednik Atletskog kluba Olimpionik, svojim altruizmom i golemim sportskim znanjem predviđa Pervanu blistavu budućnost. Međutim, da ne bi bilo sve kako treba, pobrinula se surova hrvatska stvarnost u kojoj uvijek nedostaje elementarnih uvjeta i financijskih sredstava.
– Atletski klub Olimpionik je osnovan 2003. godine u suradnji s mojim sinom Pericom i do početka ove godine djelovalo je kao društvo s ograničenom odgovornošću. Izmjenom zakona o sportu morali smo se preregistrirati u udrugu jer smo onda dobili mogućnost sufinanciranja iz gradskog proračuna. Ta sredstva koja dobijemo iz gradskog proračuna svode se na 50.000 kuna što jedva pokrije naše osnovne troškove. No, uspijevamo opstati, čak štoviše, naši rezultati su iz godine u godinu sve bolji što je samo potvrdilo kvalitetan rad u našem klubu – kaže Korica.
Koliko imate atletičara u klubu i koji su vam najveći rezultati?
 U klubu trenutačno trenira 200 atletičara i nedavno smo pojačali stručni stožer u liku Edija Stipića kao priznatog trenera. Također su tu kao treneri Milan Graić pa moja supruga Anka Šerić-Korica kao profesor kineziološke kulture, asistentica Željka Vujasinović i moj sin Perica Korica u svojstvu trenera fitnessa. Od rezultata treba svakako izdvojiti podatak da smo kadetski ekipni dvoranski državni prvaci te uz Pervana imamo pravu plejadu mladih i perspektivnih atletičara. Generalno gledano Olimpionik je nastao kao želja da se u Zadru stvori olimpijac u atletici. To je jedan projekt, dugotrajan, koji smo započeli 2003. i usmjereni smo na vrhunsko stvaralaštvo. Upravo u slučaju Dina Pervana smo na pravom putu da i to postignemo – nastavlja Korica.
Cilj – olimpijska medalja
Na što konkretno mislite?
– Prije nekoliko godina predao sam program za individualni razvoj Dina Pervana u Hrvatski atletski savez koji je naišao na čuđenje nekih ljudi u tom savezu. Njima je bilo čudno ili smiješno to što sam predvidio za tog dečka da će ispuniti olimpijsku normu za OI u Londonu 2012. g., a na sljedećoj Olimpijadi 2016. g. i osvojiti medalju. No, sve to bilo je pod uvjetom da se steknu vrhunski uvjeti. Neimanje uvjeta za normalan trening, cijele godine nas je prisiljavalo da kad god uzmognemo pored njegovih školskih obveza otići trenirati u Split ili Zagreb. Ja sam i dalje pri istom mišljenju, jer od onda je Pervan nadmašio daljinu u dalju za cijela dva metra i da nije bilo ove neugodne ozljede koljena, on bi već imao skok preko 8 metara. Ta ozljeda je nastala zbog betonskog zaletišta koje nije primjereno onom što je potrebno za normalan trening. Zbog te ozljede on sedam mjeseci uopće nije trenirao ni skakao skokove u dalj. Srećom smo uspjeli uz pomoć Grada Zadra nabaviti tartansko zaletište koje će biti veliki napredak za Dina i buduće naraštaje skakača. No, i to zaletište još nismo upotrebljavali jer se moraju poklopiti i vremenski uvjeti koji nam nisu bili baš naklonjeni. Eto, koliko problema, ali smo i Dino i ja veliki optimisti u svezi s ostvarivanjem zacrtanih ciljeva – odlučno će Korica.
Kakvi vas nastupi očekuju u ovoj godini?
– Nama je sada prvo na redu Hrvatsko dvoransko prvenstvo u Zagrebu. Dino će tamo nastupiti samo u skoku u vis jer nije dugo skakao i nema dovoljno treninga. Za božićne praznike smo dosta radili na skoku u vis u zagrebačkom Zrinjevcu i Splitu u dvorani gdje trenira Blanka Vlašić. Pervan je u toj disciplini juniorski rekorder države, a seniorski rekord dijeli s visinom 2,06. Ovog ljeta nam je najvažnije ovogodišnje natjecanje Europsko prvenstvo za juniore u Novom Sadu i to ćemo dočekati puno spremniji i što se konkretno tiče Pervana i ostalih naših atletičara. Drugi cilj je Svjetsko prvenstvo za juniore u Kanadi za dvije godine, gdje predviđamo, ako bude sve u redu, medalju za Pervana. Nakon toga cilj nam je olimpijska norma koja je 8.00 metara kako bismo uspjeli ostvariti glavni cilj, a to su OI u Londonu 2012. g. No, realno gledajući Dino je još vrlo mlad i ima još dvije godine juniorskog staža tako da za njega ima dosta vremena.
Za razvoj atletike neophodne dvorane
Kako bi se, po vašem mišljenju, trebala riješiti stagnacija atletike u Hrvatskoj i Zadru?
– Definitivno će se to postići s poboljšanjem uvjeta, a to se najučinkovitije može riješiti izgradnjom dvorana s tartanskom podlogom što bi omogućilo nesmetan cjelogodišnji trening. S takvim kontinuitetom treninga sve bi bilo itekako bolje. No i to će se valjda popraviti pa je tako u Rijeci i Zagrebu u planu izgradnja prvih takvih atletskih dvorana u Hrvatskoj, a i u bivšoj Jugoslaviji. To je fantastična stvar koja će pomoći svima u Hrvatskoj. Tako ćemo i mi moći otići odraditi zimske pripreme u Rijeci, a ne u Beču ili negdje drugdje. Nije normalno da se hrvatsko dvoransko atletsko prvenstvo održava u Beču. I primjer iz Osijeka, također, gdje je u sklopu nove polivalentne dvorane izgrađena tartanska staza za sprintere sigurno je jedan pozitivan trend koji trebamo slijediti ako mislimo ići naprijed.
Kako se to reflektira na Pervanov napredak u lošim atletskim uvjetima u Zadru?
– Njemu je neminovan odlazak iz Zadra u grad kao Split ili Zagreb koji imaju djelimično vrhunske uvjete u Hrvatskoj kako bi mogao oploditi svoj talent, rezultatski i financijski jednog dana jer se danas u profesionalnoj atletici može i zaraditi. Već su mu stizale ponude od jednog poznatog francuskog menadžera koji mu je nudio nastupe na mitinzima, ali nije to imalo smisla dok je Dino bio vezan za školu. Školu završava za par mjeseci tako da će se morati odlučiti za neku od ovih opcija koje će mu omogućiti što bolji napredak. Gdje god završio, ako mu budu pruženi potrebni uvjeti, on je predodređen za uspjeh. Jer kako drukčije objasniti njegovu žar i ljubav za ovim sportom i činjenicu da nikad nije propustio nijedan trening. Taj kontinuitet treninga i njegova sposobnost prilagođavanja fizičkom stresu već mu daju veliku mogućnost rezultatskog napretka. Jedino što mu je neophodno vrhunski su uvjeti za treniranje. I to je ono što ćemo tražiti pa makar otišli u Katar – našalio se na kraju razgovora Korica, aludirajući na primjer Duje Draganje i njegova svojedobnog prelaska u Katar.


 BUDUĆNOST ZADARSKE ATLETIKE




Da ne bi ispalo kako je Dino Pervan jedini izdanak Olimpionika, profesor Korica je istaknuo 20 najperspektivnijih mladih atletičara na koje treba obratiti pozornost u nadolazećem razdoblju. To su: Đani Adžić, Filip Babić, Ivona Babić, Antonela Bačić, Kristina Batur, Magdalena Bokanović, Josipa Cvijetović, Luka Fuzul, Tea Glavić, Mirta Juran, Mateo Madunić, Filip i Marko Pestić, Anđela Rakić, Ana i Dolores Vicković, Lovro Vidajić, Antonia Vitori, Marko Vukelić, Nikolina Vulić. Njihovi rezultati su već u hrvatskom vrhu tako da se nastavkom kvalitetnog rada pojačanog stručnog stožera mogu očekivati novi veliki uspjesi zadarske atletike.


 NIJEDAN PROPUŠTEN TRENING


Dino Pervan uz zgusnut raspored školskih obveza (nastava i praksa) jedva čeka svakodnevni večernji trening. Entuzijazam i snaga volje kod tog dečka ne jenjavaju od prvog dana treninga.
– U posljednjih pet godina nijednom nisam propustio trening i još uvijek guštam u svakoj minuti. Pogotovo će mi sad biti još draže jer počinjemo raditi na toliko čekanoj tartanskoj stazi za skok u dalj koja će mi omogućiti dovoljan broj skokova koji su mi nedostajali u proteklom razdoblju (sedam mjeseci) neugodne ozljede koljena. Tako sam prošle godine umjesto najmanje 500 napravljenih skokova odradio jedva četrdesetak i tu se dogodio jedan zastoj što se tiče skoka u dalj. Nadam se da će se to ove godine bitnije popraviti te da ću pred Europsko prvenstvo za juniore u Novom Sadu biti spreman za najbolje rezultate – kaže Pervan.
Gdje se vidiš u budućnosti? Misliš li da će se ispuniti sve želje i planovi koje ste vi i vaš trener Petar Korica zacrtali?
– Došao sam do te granice kad su mi nasušno potrebni vrhunski uvjeti da bi se mogli ostvariti svi zacrtani ciljevi. Imamo program po kojem planiramo ispuniti normu za OI u Londonu 2012. g. i, ako mislim napredovati, morat ću otići iz Zadra u Split ili Zagreb gdje ću upisati studij i dobiti priliku trenirati u kontinuitetu u uvjetima puno boljim nego što ih imam u Zadru. Nikad nije bio u pitanju moj rad ili rad mog trenera, nego je uvijek bilo pitanje primjerenih uvjeta. S takvim uvjetima naš plan će se sigurno ostvariti – odlučno će Pervan.
Tvoj najbolji rezultat u dalju je 7,57 metara. Misliš li da imaš skok preko 8 metara s kojim bi osigurao nastup u Londonu.
– Da nije bilo ove ozljede, mislim da bih već imao taj rezultat. Po svim napravljenim testovima vrlo sam blizu toj daljini. Imam brzinu i odličan odraz, a jedino mi nedostaje dovoljan broj skokova. Nadam se da će ova godina po tom pitanju biti daleko uspješnija nego prošla kad sam imao jedva 40 skokova, što je uistinu premalo. Ipak dobre vijesti su te što smo dobili tartansku stazu za skok u dalj. Ta staza mi znači sve dok se još školujem u Zadru – kazao je Pervan.


 50 GODINA U ATLETICI


Petar Korica svojom bogatom akademskom i sportskom karijerom izaziva veliko poštovanje kao veliki autoritet na svojim područjima. Danas djeluje na Sveučilištu u Zadru kao viši predavač na Stručnom odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja predškolske djece gdje predaje kolegije: Osnove kineziologije i Metodika tjelesne i zdravstvene kulture u predškolskom odgoju i razrednoj nastavi.
Već 50 godina svoje slobodno vrijeme posvećuje atletici. Bio je višestruki juniorski prvak Hrvatske, državni juniorski reprezentativac i trener državnih reprezentacija u svim kategorijama. Najveći trenerski uspjeh mu je vođenje tadašnje državne reprezentacije na XXIII. Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu.