Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Harajuku moda s tokijske stanice nakratko zaživjela u Zadru

Autor: Krešimir Bukvić

15.02.2010. 23:00
Harajuku moda s tokijske stanice nakratko zaživjela u Zadru

Foto: Valentino JURIČIN



“Harajuku” je stanica u Tokiju na kojoj su se devedesetih godina prošlog stoljeća nedjeljom počeli okupljati tokijski tinejdžeri, zamjenjujući stroga pravila školskog odijevanja nekonvencionalnim komadima odjeće
Inspirirani uličnom modom tokijskih tinejdžera – Harajuku, polaznici 4.c razreda Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn u petak su u školskom holu organizirali modnu reviju na kojoj su nosili kreacije nadahnute spomenutim stilom odijevanja.
“Harajuku” je stanica u Tokiju na kojoj su se devedesetih godina prošlog stoljeća nedjeljom počeli okupljati tokijski tinejdžeri, zamjenjujući stroga pravila školskog odijevanja nekonvencionalnim komadima odjeće, naglašavajući svoju individualnost i originalnost. S vremenom su njihova okupljanja postajala sve brojnija, a isti su unutar svoje skupine razvili niz podstilova odijevanja poput Kawaii, Cosplay, Gothic Lolite, Cyber Punka ili Decore. Upravo ti podstilovi bili su okosnica održane revije na kojoj je petnaestak polaznika Škole primjenjene umjetnosti i dizajna pokazalo da, iako miljama udaljeni od Japana, itekako dobro prepoznaju što tamošnji tinejdžeri nose.
– Nadmašili su sva moja očekivanja i ugodno me iznenadili. Apsolutno su uspjeli u svom naumu i vjerodostojno prezentirali Harajuku modu. Bili su prije svega originalni, a to je uostalom i jedna od najbitnijih odrednica Harajuku mode, naglasila je profesorica i mentorica revije Lidija Biočić.
Sama je revija, s obzirom na lokaciju događanja nazvana Zarajuku, organizirana u okviru predmeta Teorija oblikovanja koji se sluša na prve dvije godine srednje škole, a čiji je nastavni sadržaj izvrsno korespondirao s Harajuku modom.
Bilo je stoga i očekivano da će na reviju doći mnogi poklonici ovog stila, a dakako i ne samo oni, te da će defileu srednjoškolaca prethoditi i biranje najboljih kreacija. Tročlani žiri u sastavu Kate Prskalo, profesorica i dvoje polaznika 4.c razreda Marija Maksan i Frane Miočić izabrali su tri najbolje kreacije: trećeplasiranu Veroniku Bobić, drugoplasiranu Kristinu Colić te za najbolju kreaciju Teu Kulaš.