Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jaki kad igra cijela momčad

Autor: Andrija Dešpoja

15.02.2010. 23:00
Jaki kad igra cijela momčad

Foto: Sebastian GOVORČIN



Igrali smo mi dobro u većini utakmica ove sezone, no nismo imali tu kompaktnost koja nam se poklapa u posljednje vrijeme. Dobili smo rutinu kojom smo naučili kontrolirati stečenu prednost koju definitivno nije lako održavati na protivničkim parketima gdje je konstantan pritisak od domaće momčadi da se vrati u utakmicu – kaže Ivanov
Pobjedom u Dubravi košarkaši Borik-Puntamike došli su do kapitalnih bodova s kojima će imati jednostavniji put kroz Ligu za ostanak koja ih očekuje nakon odrađivanja posljednja tri kola osnovnog dijela lige. Pred samo deset dana situacija je bila dijametralno suprotna. S pet poraza u nizu od čega dva u Jazinama (Trogir i Zabok), a trebalo je još ići na dva gostovanja u Kaštela i Dubravu nitko nije bio optimist da će stvari krenuti na bolje.
No, stručni stožer i sami igrači nisu posustajali u vjeri da se to može brzo okrenuti u njihovu korist što se pokazalo glavnim polazištem za pravi mali kopernikanski obrat koji su učinili slavivši na dva iznimno teška gostujuća terena upravo protiv izravnih konkurenata za očuvanje prvoligaškog statusa. Možda je najveća šteta što se u pravoj maloj renesansi igre i rezultata Puntamičana ispriječila dvotjedna pauza zbog odigravanja Kupa Krešimira Ćosića, jer smo uvjerenja da na krilima dobre forme za zelene ne bi bio problem ući u pravu pozitivnu seriju pobjeda.
Ovako, tri kola prije kraja svi ligaši su dobili malu pauzu kako bi uspjeli napuniti akumulatore pred odlučujući dio sezone. Kod Puntamičana su sigurno napunjeni, jer kako kaže Ive Ivanov počeo se naplaćivati sav uložen trud kroz treninge. Najbolji pokazatelj je suverenost s kojom su protutnjali dvoranama u Kaštel Starome i Dubravi.
– Nakon onih pet poraza u nizu koji objektivno nisu bili toliko slika naše nemoći koliko tek nezgodno vrijeme u kojem smo nailazili na teške protivnike, a nismo imali ono malo sreće koliko je potrebno da bi barem jednu od tih utakmica pobijedili. Tu ponajviše mislim na one domaće poraze od Trogira i Zaboka gdje je doslovno odlučivala jedna lopta. Računali smo da nam se negdje sve to mora vratiti, ali nismo gajili tolike nade da ćemo vezati ovako važne dvije pobjede na gostovanjima na kojima cijele sezone nismo uspjeli ništa napraviti. Ipak sve je došlo na naplatu vrlo brzo i u najbolje moguće vrijeme na najboljim mogućim mjestima. Najviše mi je drago zbog činjenice da smo dokazali da smo u stanju dobro igrati i to ne samo u jednoj utakmici nego vezati odličnu igru u kontinuitetu – kazat će Ivanov nakon povijesnog uspjeha u Dubravi koji je bio pravi dokaz kako je Borik-Puntamika postala pravi podmazani stroj koji nema milosti za svoje protivnike. U čemu je razlika sada ili prije mjesec dana kad ste iskazivali nemoć u odlučujućim trenucima?
– Teško je to sad ocijeniti. U ove posljednje dvije utakmice imali smo pravi odgovor od svih igrača koji su istrčali na parket. Naša igra nije padala ni jednog trenutka, imali smo glavu i rep te što je najvažnije igrali smo bez panike. Kad je tako onda ulaze i otvoreni šutovi što smo zorno prikazali otvaranjem drugog poluvremena u Dubravi kad smo zasuli koš domaćina i napravili presudnu prednost koju oni više nisu mogli dostići.
Dokaz odličnom mentalnom stanju momčadi je upravo ta suverenost kojom ste dolazili do važnih gostujućih bodova u posljednje dvije utakmice.
– Sigurno je ta suverenost produkt svega navedenog u prethodnom pitanju. Igrali smo mi dobro u većini utakmica ove sezone, no nismo imali tu kompaktnost koja nam se poklapa u posljednje vrijeme. Dobili smo rutinu kojom smo naučili kontrolirati stečenu prednost koju definitivno nije lako održavati na protivničkim parketima gdje je konstantan pritisak od domaće momčadi da se vrati u utakmicu. To je jedna kvaliteta više koju smo usjeli steći tijekom sezone koja je definitivno imala svoje uspone i padove.
Tri kola do kraja osnovnog dijela slika na ljestvici je puno bistrija što se tiče vaših ambicija oko ostanka u ligi.
– S ove dvije pobjede protiv Kaštela i Dubrave stekli smo kapitalnu prednost ispred Šibenika i Kaštela koje su trenutačno dvije posljednjoplasirane momčadi i na mjestima su koja ne garantiraju opstanak. No, nije još ništa gotovo, jer uz ova tri ima još deset kola do kraja sezone i dok teoretski ne budemo sigurni nije ništa gotovo. I lani smo imali donekle dobru situaciju na otvaranju Lige za ostanak (6-4), pa smo do posljednje minute posljednjeg kola smo strepili za ostanak u ligi. Međutim, puno nam je lakše kad imaš kapital od tri ili četiri pobjede viška u odnosu na one najugroženije. Takvo što ne bi trebali ispustiti iz svojih ruku – kazao je za kraj Ivanov.