Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Konačno se isplaćuje sav uloženi trud

Autor: Andrija Dešpoja

15.02.2010. 23:00
Konačno se isplaćuje sav uloženi trud

Foto: Filip BRALA



Jako nam je drago da smo uspjeli dokazati svima, a ponajviše sebi samima da možemo. Nije nam nimalo bilo lako nakon one crne serije pristupati treninzima i utakmicama. Psihološki smo bili spušteni, no uzdignuli smo se iznad svega lošega – kaže Jurjević
Do nastavka prvenstva nakon ispraćaja Stare godine, Borik-Puntamika je slovila kao tipična domaćinska momčad koja teško gubi na svom parketu, a u gostima ne zna za pobjedu. Ipak sve takve slične postavke su brzo pale u vodu, jer su Plantakovi igrači izgleda okrenuli novu ploču. U Jazinama već više od dva mjeseca ne znaju za pobjedu, dok su naglo postali pravi specijalisti za gostujuće utakmice. Nevjerojatno, ali istinito. Ne samo da odnose bodove iz tuđih dvorana nego ih odnose sa stilom. I Kaštelani i Dubravaši morali su se davno prije završetka utakmice pomiriti s gubitkom domaćih bodova što najbolje oslikava dominaciju Puntamičana u te posljednje dvije utakmice. Jedina razlika u ove dvije utakmice je u tome što je zelenima trebalo cijelo poluvrijeme da pokažu ono izdanje iz Kaštela gdje su od prve minute suvereno vladali igrom i rezultatom. U tom prvom poluvremenu Dubrava je imala nekoliko prilika za odvajanje na pristojnu razliku (kraj prve četvrtine 21:13 i početak druge četvrtine 32:27), no Plantakovi igrači uvijek bi pronašli pravi odgovor. U drugom poluvremenu otvorio se šut za tricu (sedam ubačaja izvan 6.25 u trećoj četvrtini) te je utakmica nepovratno bila izgubljena za Dubravaše. Jedan od tih snajperista koji su presudili bio je naravno najmekanija ruka Puntamičana, Marino Jurjević koji kao i svi mu suigrači može odahnuti, jer su ove dvije posljednje pobjede značajno podigle akcije zelenih u kontekstu ostanka u ligi.
– Konačno nam se počeo naplaćivati sav trud na treninzima te oni pehovi koje smo imali u ovim nesretno izgubljenim domaćim dvobojima. Igramo u posljednje vrijeme odlično i konačno smo uspjeli probiti taj bauk gostovanja što nam daje veliki podstrek da u sljedećim gostovanjima nemamo taj teret na leđima kojeg smo imali do sada – kazao je Jurjević koji je bio strijelac 18 poena Dubravi od čega je bilo čak pet trica, što je uz još devet projektila njegovih suigrača pokazalo svu snagu vanjskog šuta koji je bio neumoljiv na parketu Športske dvorane u Dubravi.
– Zasuli smo ih s tricama u drugom poluvremenu. Krenuo je Mrva s tri u nizu, nadovezali smo se Pavić, Baždarić i ja te smo vrlo brzo došli do ogromnog viška od 17 poena (49:66). Obrana nam je bila baš onakva kako smo igrali na otvaranju prvenstva. Tek 68 primljenih poena je upravo ono što smo i priželjkivali prije utakmice. Uspjeli smo ostavriti sve naume našeg trenera u 40 minuta na parketu i na kraju nam se vrlo isplatilo – zadovoljno će Jurjević kojemu je sigurno lakše u ovakvom tjednu nakon dvije gostujuće pobjede dolaziti na treninge. Liga za ostanak sve više djeluje na ugodno putovanje, a ne na traumu što se naziralo crnom serijom koja je prethodila ovim gostujućim pobjedama.
– Jako nam je drago da smo uspjeli dokazati svima, a ponajviše sebi samima da možemo. Nije nam nimalo bilo lako nakon one crne serije pristupati treninzima i utakmicama. Psihološki smo bili spušteni, no uzdignuli smo se iznad svega lošega te smo u Kaštelima napravili odlučujući korak prema završetku tog negativnog niza. Nakon ove pobjede imamo puno ljepšu sliku pred početak Lige za ostanak. Imamo 2:0 nad Dubravom i Kaštelima, jednu pobjedu protiv Šibenika i Dubrovnika što nam zasad daje sigurnih šest pobjeda za Ligu za ostanak. Ostankom Zaboka i Trogira među prva četiri, dobit ćemo još jednu pobjedu protiv Splita ili eventualno Darde sljedeće kolo. Također imamo još dobru priliku potvrditi ostanak u Dubrovniku. Pobjedom nad njima imali bi vjerojatno riješeno pitanje nastupanja u ovoj ligi i sljedeće sezone – kazao je za kraj Jurjević.


Svjetlost u Ligi za prvaka


Tri kola prije kraja osnovnog dijela A-1 ligaša slika je sve bistrija što se tiče krojenja konačnog poretka pred diobu na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Poznat je prvi siguran putnik u Ligu za prvaka, a to je Svjetlost koja nije propustila prvu meč-loptu nad Trogiranima (100:78). Veliki posao učinila je VROS Darda koja je uspjela nadvisiti Zabok i ujedno se izjednačiti s njima na ljestvici (84-80). Baranjci i Zabočani zaostaju za Brođanima jednu pobjedu (10-5) te su ispred Trogira za taj jedan bod, no peti su Splićani koji unatoč posrtanju u Dubrovniku (83:79) imaju još uvijek priliku u posljednja tri kola dočepati se mjesta koje vodi u Ligu za prvaka. U derbiju začelja Šibenik je nadvisio Kaštelane i tako bitku za ostanak učinio iznimno zanimljivom.