Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najbolja postrojba specijalne policije u Domovinskom ratu

Autor: Siniša Klarica

15.02.2010. 23:00
Najbolja postrojba specijalne policije u Domovinskom ratu


Organizacijski odbor za obilježavanje značajne obljetnice ove postrojbe čine predsjednik udruge Ivica Kapitanović, dopredsjednik Marko Čulina, dopredsjednik središnjeg odbora USDR Zagreb Danko Knez te sva četiri zapovjednika Poskoka: Đuro Župan, Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina
Udruga Specijalne jedinice policije “Poskoci” Zadar ovog vikenda održala je sastanak na temu obilježavanja 20. godišnjice osnutka svoje postrojbe. Tom prilikom određen je i organizacijski odbor kojeg čine predsjednik udruge Ivica Kapitanović, dopredsjednik Marko Čulina, dopredsjednik središnjeg odbora USDR Zagreb Danko Knez te sva četiri zapovjednika Poskoka Đuro Župan, Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina. Kao nam je u kratkom razgovoru rekao dopredsjednik udruge Marko Čulina, Poskoci su stari kao i neovisna Hrvatska i dio su njene povijesti njenog stvaranja i obrane.
Želja nam je ove godine obilježiti godišnjice značajnih događaja iz povijesti naše postrojbe koja je djelovala od Velebita, preko Jasenica, Kruševa, Lišana Ostrovičkih, Pridrage, juga Hrvatske tj. Medačkog džepa, Maslenice, Bljeska i Oluje, dakle u svim akcijama obrane Hrvatske. Na službeni datum osnivanja postrojbe 15. listopada, planiramo organizirati proslavu na višoj razini, kad bi pozvali niz visokih gostiju na čelu s predsjednikom, rekao je Marko Čulina.
Osim polaganja vijenaca na mjestu pogibije pripadnika Poskoka, udruga će organizirati razne tribine i susrete na kojima će evocirati ratni put postrojbe. Ovisno o materijalnim mogućnostima, središnja proslava održat će se ili u hotelu Kolovare ili u Arsenalu. Važno je istaknuti da je postrojba brojala 120 stalnih aktivnih pripadnika i još veći broj pripadnika pričuvnog sastava. Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo između 1.000 i 1.200 hrvatskih branitelja – specijalaca. U ratu je poginulo 5 pripadnika „Poskoka2, 10-ak njih bilo je ranjeno, a naknadno je, od postraumatskog stresnog poremećaja, kaže Čulina, oboljelo između 50-60 pripadnika. Relativno mali broj poginulih, na izuzetno zahtjevnim ratnim zadaćama, svjedoči o često izrečenoj tvrdnji da su „Poskoci” bili najbolja postrojba specijalne policije u Domovinskom ratu. Ta uloga trebala bi se valorizirati u skoroj izradi monografije Specijalne policije MUP-a RH, gdje će Poskoci biti predstavljeni među ukupno 26 postrojbi specijalne policije koje su sudjelovale u Domovinskom ratu.