Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nakon Zadra izložba seli u Zagreb i Sofiju

Autor: Ante Rogić

15.02.2010. 23:00
Nakon Zadra izložba seli u Zagreb i Sofiju

Foto: Adam VIDAS



Ovo je doprinos, kako bismo mogli kazati da imamo svoj jezik, svoje pismo s kojim ćemo ući u Europu, istaknuo je Radovan Dunatov
U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice jučer je otvarena promotivna izložba slika pod naslovom “Glagoljaška renesansa”.
Pokrovitelj projekta “Glagoljaška renesansa” je Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO uz Zadarsku županiju i Grad Zadar, a organiziran je od strane umjetničke organizacije “Jadertina”.
Na samom početku okupljene je pozdravio ravnatelj Znanstvene knjižnice mr. sc. Miro Grubić.
Predsjednik UO Jadertina Konstantin Kostov kazao je kako je cilj programa Glagoljaška renesansa bio pokazati značenje i ulogu pisma glagoljica, kako kroz povijest, tako i kroz današnjicu.
Ovim projektom želimo prezentirati značajne elemente naše davne kulture i prošlosti, kazao je Kostov.
UO Jadertina organizirala je i ostvarila projekt Glagoljaška renesansa, čija je završna faza održana na Trgu Pet bunara 25. rujna 2009., uoči Dana pismenosti Europe. Sudjelovao je 31. umjetnik iz više europskih zemalja, SAD i Hrvatske. Dakle, čak 32 umjetnika, od Hrvatske do Rusije, ovom će prigodom izlažiti svoje radove, na taj način iznoseći svoje viđenje ovog pisma. Izložba nakon Zadra seli u Zagreb, gdje će od 1. do 10. ožujka biti postavljena u Gradskoj upravi Grada Zagreba. Na poziv predsjednice Bugarskog parlamenta program će biti predstavljen od 10. do 17. svibnja u galeriji Parlamenta u Sofiji.
Platno “Glagoljaška renesansa” koje je nastalo 25. rujna prošle godine, uoči Dana pismenosti te bilo izloženo na galeriji “Kapetanova kula”,   bit će poklonjeno UNESCO-u, s prijelogom da glagoljica bude upisana u Registar nematerijalne kulturne baštine na inicijativu Republike Hrvatske i Republike Bugarske.
Izložbu je uime Grada Zadra otvorio Radovan Dunatov, napomenuvši kako je od prvog dana bio involviran oko ideje i realizacije ovog projekta te mu je čast što može otvoriti izložbu. Same slike postavljene su bez okvira, što, po riječima Radovana Dunatova odražava načina rada naših glagoljaša. Istaknuo je kako ova izložba pokazuje kako imamo svojstven jezik.
– Ovo je doprinos, kako bismo mogli kazati da imamo svoj jezik, svoje pismo s kojim ćemo ući u Europu, istaknuo je Dunatov.
Izložba će se moći pogledati do 20.veljače ove godine.