Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski gospodarstvenici u Crnoj gori

Autor: Ante Vidović

15.02.2010. 23:00
Zadarski gospodarstvenici u Crnoj gori

Foto: Sebastian GOVORČIN



U organizaciji HGK – Županijske komore Zadar i Šibenik poslovno izaslanstvo Zadarske i Šibensko – kninske županije posjetit će sutra Podgoricu, glavni grad Crne Gore.  Na Poslovnom forumu i bilateralnim susretima u Privrednoj komori Podgorice zakazanom za sutra u 11 h sastat će se gospodarstvenici naših dviju županija s crnogorskim; iz zadarske će to biti, prema prijavama, predstavnici tvrtki TKV d.o.o, Marex – gel d.o.o, Marex – elektrostroj d.o.o, Adria d.d, Kamen Benkovac d.o.o, Kamen – kum d.o.o, Tvornica mreža i ambalaže d.o.o, Zadar trak d.o.o, Bioqualitech, Pelikan consult, Ribarska zadruga Ribarska sloga te iz gospodarske komore Denis Ikić, tajnik i Dinko Basioli iz Odsjeka za industriju.
– Mi smo već prisutni na crnogorskom tržištu. Od ovog puta očekujemo da poboljšamo poslovnu suradnju s postojećim poslovnim partnerima i pronađemo nove. Glavni cilj je proširiti poslovnu suradnju, odnosno tržište, rekao je direktor Kamen Benkovca d.o.o. Mate Šunić.
Vanjskotrgovinska razmjena između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore bilježi stopu rasta koja je s 50 milijuna USD robne razmjene evidentirane u 2001. narasla na 180 milijuna USD u 2008. godini. Udio hrvatskog izvoza u crnogorskom uvozu iznosi 3,9 %. Robna razmjena Zadarske županije s Crnom Gorom za sada je skromna, stoga bi jedan od ciljeva ovog poslovnog foruma trebao biti doprinos njenom višestrukom povećanju.
Hrvatska gospodarska komora, prateći aktualne trendove i pokušavajući udovoljiti potrebama svojih članica otvara predstavništvo u Kotoru 2002. godine, a u veljači ove godine sudjeluje u osnivanju Hrvatskog poslovnog kluba u Crnoj Gori koji ima za cilj dodatno jačanje interesa svih gospodarskih subjekata.
Trenutno je na tržištu Crne Gore aktivno preko šezdesetak hrvatskih trgovačkih društava, u najvećoj mjeri proizvođača prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje. Građevinarstvo je također jedan od segmenata u kojem se bilježi konstantan rast, a suradnja jača i u sferi turizma.