Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zahvala za plodan pastirski život

Autor: Marija Ćurko

15.02.2010. 23:00
Zahvala za plodan pastirski život

Foto: Tomislav JERAK



Svetu misu u povodu druge godišnjice smrti zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka sinoć u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je mons. Milivoj Bolobanić, dijecezanski upravitelj, u zajedništvu brojnih svećenika. Blagopokojni mons. Oblak bio je 111. pastir zadarske Crkve. Vjernici su se tijekom svete mise u molitvama prisjetili svog nekadašnjeg pastira, u zahvalnosti za sve što je učinio i ostavio kao duhovnu baštinu Zadarskoj nadbiskupiji.
– Točno prije dvije godine Gospodin je pozvao sebi svoga Slugu nadbiskupa Marijana Oblaka, rekao je mons. Bolobanić na početku svete mise potaknuvši i na molitvu za nedavno preminulog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu koji je otišao u vječnost.
– Spominjite se svojih glavara koji su vam navješćivali Riječ Božju: promatrajući kraj njihova života, nasljedujte njihovu vjeru. … jer nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo. Poslušni budite svojim glavarima i podložni jer oni bdiju nad vašim dušama, naveo je u propovijedi dijecezanski upravitelj.
– Druga obljetnica smrti zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka prilika je da mu zahvalimo za njegov plodan pastirski život. Mons. Oblak rođen je 8. prosinca 1919. godine u Velom Ratu na Dugom otoku, na blagdan Bezgrešnog začeća BDM, kojoj je posvetio cijeli svoj život. Njegovo biskupsko geslo bilo je “Cum Maria”, to jest “S Marijom”. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, klasičnu gimnaziju u Šibeniku, teologiju u Splitu i Đakovu. Za svećenika ga je zaredio dr. Jerolim Mileta, šibenski biskup, u Šibeniku, 5. kolovoza 1945. godine te mu povjerio službu odgojitelja u Sjemeništu i vjeroučitelja na državnoj gimnaziji u Šibeniku. Kad je ujedinjena Zadarska nadbiskupija pozvan je u Zadar, gdje je imenovan odgojiteljem u Sjemeništu “Zmajević” i nastavnikom na njegovoj školi. Ujedno je upisao romanistiku s hrvatskim jezikom i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je te kolegije diplomirao 1955. godine. Na Nadbiskupskoj srednjoj školi u Sjemeništu predavao je francuski jezik i hrvatsku književnost te obnašao službu zamjenika ravnatelja Sjemeništa. Njegova duhovna i intelektualna osposobljenost omogućila mu je da potiče pastoralno i kulturno povjereni mu puk naprijed. Znajući da sve ovisi o Duhu Kristovu koji oživljuje Crkvu, bio je čovjek molitve i riječi. Posebno je ljubio Sveto pismo i radovao se svakom novom izdanju i prijevodu koje je pružalo mogućnost da se Božja Riječ širi do svih krajeva zemlje. Poznato je da je nadbiskup Marijan Oblak ustanovio veliku kolekciju Svetog pisma na različitim jezicima svijeta, riječi su mons. Milivoja Bolobanića koji je izdvojio postojanost i molitveni duh preminulog nadbiskupa u svim kušnjama i poteškoćama vremena.
– Papa Pijo XII. imenovao ga je pomoćnim biskupom zadarskom nadbiskupu mons. Mati Garkoviću. Za biskupa je posvećen u katedrali Sv. Stošije u Zadru, 1958. godine. Mons. Marijan Oblak obavljao je službu generalnog vikara, ravnatelja Sjemeništa, nadzornika Nadbiskupske klasične gimnazije, zatim ravnatelja Bogoslovnog sjemeništa, Kapitularnog vikara te Apostolskog administratora Zadarske nadbiskupije poslije smrti nadbiskupa mons. Mate Garkovića. Mons. Oblak imenovan je zadarskim nadbiskupom 1969. godine. Svoju službu obavljao je u teškim povijesnim vremenima. Od 1962. do 1965. godine sudjelovao je na Drugom vatikanskom saboru. Do ustanovljenja Hrvatske biskupske konferencije, u tranzitnom razdoblju od 1990. do 1992. godine bio je član trojke biskupa za razgovore s Hrvatskom državom. U novoosnovanoj Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vodio je Vijeće za pastoral iseljenika, selilaca i apostolat pomoraca. Umirovljen je 2. veljače 1996. godine. Okrijepljen otajstvima vjere preminuo je u petak 15. veljače 2008. godine u Nadbiskupskom domu u Zadru, u 89. godini života, 63. godini svećeništva i 50. godini biskupstva.