Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Medij” oduševio i rastužio gledatelje

15.02.2011. 23:00
“Medij” oduševio i  rastužio gledatelje


Mnogi Zadrani  Valentinovo su odlučili provesti u Hrvatskom narodnom  kazalištu Zadar uz operu “Medij”. Gostovanje HNK Šibenik  pokazalo se kao pun pogodak,  a iako je u kazalištu ostalo  nekoliko slobodnih mjesta, oni  koji su došli imali su jedinstvenu priliku uživati u vrhunskoj opernoj priči koja je uzburkala emocije okupljenih  gledatelja.
Za glazbenu produkciju  “Medija” Gian Carla Menottija pobrinula se Šibenčanka  Nera Gojanović Kljajić, koja je  ujedno igrala i glavnu ulogu  Madam Flore, autorski tim  vođen je Dorom Ruždjak Podolski, a orkestrom je dirigirao  Josip Šego. Šibensko narodno  kazalište koje ima dugu opernu tradiciju, nakon pauze od  gotovo sto godina kada je posljednji put u vlastitoj produkciji postavilo operno djelo na  daske, u potpunosti je opravdalo reputaciju opernog kazališta.
Umjesto ljubavnog šlagera  gledatelji koji su odlučili Valentinovo provesti u kazalištu  dobili su mračnu životnu priču,  tešku i mučnu, ali priču, koja  prikazuje istinsku ljubav i tugu,  kakve piše samo život. Ukratko, Madam Flora je medij koji  omogućuje živima komunikaciju s mrtvima. Ali Madam  Flora je zapravo varalica koja  pomoću trikova i kćeri Monice  vara svoje mušterije. S njima u  kući živi i gluhonijemi dječak  Toby koji je zaljubljen u Monicu i kojeg Monica uvijek štiti  od zlostavljanja Madam. Nakon jedne seanse Madam osjeti dodir na licu i uvjerena je  da je to bio duh. Prestaje se  baviti seansama priznajući  mušterijama da ih je varala, ali  ujedno se propije i optužuje  Tobya kako ju je on dodirnuo  namjerno ne bi li poludjela. U  završnim scenama Madam  Flora istjera Tobyja na ulicu,  nakon čega je napušta i Monica. Nakon što se Toby vrati  Madam Flora u svom pijanstvu  i mišljenju da je duh u kući  ubije Tobyja upucavši ga, a nad  njim plače Monica koja se  vraća začuvši pucnjeve.
Tri glavne uloge nosili su  Šibenčani: Nera Gojanović  Kljajić kao Madam Flora,  Martina Klarić u ulozi Monice,  a vrlo zahtjevna glumačka uloga gluhonijemog dječaka Tobya povjerena je mladom diplomiranom šibenskom glumcu Jakovu Biliću. Svo troje glumaca oduševilo je izvedbom, a  dvije glumice i pjevačkim sposobnostima dok je Jakov Bilić  napravio izvanredan posao odglumivši zahtjevnu ulogu i  izazvavši simpatije gledatelja u  publici. Ostale tri uloge pjevali  su Gorana Biondić, Alen  Ruško te Zadranka Marica  Kolega. Odličan posao odradio je i orkestar.
“Medij” je priča o pohlepi,  strahu i ljubavi. Opera koja  šalje laganu jezu kroz vrat i  izaziva suze svojom tragičnom  pričom. Kako je opera pjevana  na izvornom jeziku, engleskom, jedina zamjerka je to što  nije osiguran nekakav alterantivni način prijevoda za gledatelje koji nisu tako vični engleskom jeziku. Ipak glazba i  operno pjevanje često ne trebaju riječi kako bi izazvale burne emocije. Uspjeh glumaca  potvrđen je ogromnim pljeskom koji im je izmamio osmijehe ponosa na lice.