Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Naganjanje demokracije

15.02.2011. 23:00


Političari u pravilu izborima tepaju nazivajući ih “festivalom demokracije”. Kandidati bez razlike udvaraju biračima podsjećanjem na to kako je izlazak na izbore njihovo građansko pravo i obveza. Stranački pregovarači nikad, ama baš nikad, javno ne pričaju o tome kako zapravo izgledaju koalicijski pregovori vođeni, dakako, iza zatvorenih vrata. Odgovarajući na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća SDP-ovoj vijećnici Omerki Šarić, gradonačelnik Zvonimir Vrančić postupio je upravo suprotno.
Šarić je od gradonačelnika zatražila da raspiše izbore za vijeća mjesnih odbora Voštarnica i Bili Brig. Riječ je o vijećima koja su ostala nekonstituirana, što voljom gradske vlasti da ne prizna izbor predsjednika relativnom većinom, što nesklonošću izabranih vijećnika sklapanju koalicija. Naime, ni u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, niti u Statutu Grada Zadra ne postoji odredba koja bi vijećnike mjesnih odbora obvezivala da predsjednika Vijeća izaberu apsolutnom većinom. Kako bi se, ipak, došlo do formiranja apsolutne većine, HDZ je ponudio koaliciju SDP-u, no ni u jednom od spomenutih vijeća SDP-ovi vijećnici ne žele s HDZ-ovima, a vijećnici HSP-a “Dr. Ante Starčević” ne žele ni s SDP-ovima, ni s HDZ-ovima.
“S obzirom da nismo u stanju razriješiti situaciju predlažem – pitajmo ponovno građane”, riječi su kojima je Šarić izazvala Vrančića da neiniciranima u “stranačko plemstvo” javno objasni kako su izbori “mučenje građana”, koalicijski pregovori “naganjanje”, zadržavanje političkog stava “stranački ekshibicionizam”, dok pravo kandidature treba biti uvjetovano sklonošću koaliranja.
“Jedan stranački šef kaže da neće ni s kim, a može dobiti 0,7%, pa on će uvijek opstruirati rad ako bude izabran! Pa neću ja honorirati njegov ekshibicionizam. Moje je pravo da ne raspišem izbore. Vi se naganjajte međusobno. Vama HDZ ne nudi koaliciju nego bezbroj varijanti – uzmite jedan mjesni odbor, drugi će HDZ, uzmite dvije godine, druge dvije će HDZ. Nešto napravite, a ne da mučite građane s ponovnim izborima, odgovorio je prvi zadarski gradonačelnik izabran na neposrednim izborima.
U jednom je gradonačelnik u pravu. Naime, ni Zakon, ni Statut ne obvezuju ga da izbore raspiše. Oni koji izbore žele, apeliranjem na Vrančićevu dobru volju istrošili su, u ovom slučaju, mehanizme (u)pravne države. No, čak i da je zakonodavac predvidio “pravni lijek” , upitno je bi li “terapija” stigla. Poučak je to “slučaja Zemunik”. Ljetos je, naime, Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji podnijelo ostavku ne želeći prihvatiti Vladinu odluku o raspisivanju dopunskih izbora za dvoje predstavnika srpske nacionalne manjine, te su se, umjesto dopunskih, u Zemuniku održali ponovni izbori na kojima je vlast, u korist HDZ-a, izgubila koalicija HSP-HSS. Novo je Vijeće postupilo po slovu zakona; izmijenjen je Statut, u njega je unesena odredba o potrebi izbora dvoje vijećnika srpske nacionalne manjine, i na Vladi je bilo samo da izbore raspiše u roku od 90 dana od konstituiranja Vijeća, to jest do 6. studenog prošle godine. Do danas izbori nisu raspisani, a budu li ikad, bit će to nedvojbeno najdugotrajnije pripremani izbori u povijesti hrvatske demokracije. Naime, još su 27. prosinca iz Ministarstva uprave odgovorili su kako su pripreme za njihovo raspisivanje u tijeku. Dvoje vijećnika srpske manjine danas, očito, više nikom nisu važni; ni Ministarstvu uprave, ni Vladi u cjelini, a ne čuje su ni glas političkih predstavnika srpske manjine. Europsko je “Sauronovo oko” upereno u drugom smjeru, pa domaćima, radilo se o manjinskim, ili vijećnicima mjesne samouprave, ostaje tek da se međusobno naganjaju.