Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od Luna do Fortice – novo paško turističko lice

15.02.2011. 23:00
Od Luna do Fortice – novo paško turističko lice


U izradu prospekta uključile su se turističke zajednice Luna, Novalje, Stare Novalje, Kolana, Paga i Povljane. Svaka turistička zajednica je dostavila fotografije i tekstualni materijal i prospekt će uskoro biti spreman za tiskanje, rekla je Lana Božović, voditeljica marketinga u kampu “Šimuni”


Na sjednici Vijeća  Turističke zajednice Grada  Paga održane pod predsjedanjem gradonačelnika Ante  Fabijanića, koji je predsjednik  Skupštine i Vijeća, donesena  je odluka o izradi prospekta u  kojem će biti uvrštena turistička ponuda svih otočnih  mjesta, od Luna do Fortice i  tako će se Pag, prvi put od  kada na otoku postoji turizam, na turističkim sajmovima predstavljati kao cjelina.
Knjige o Pagu
U izradu prospekta uključeni  su stručnjaci za turizam s cijelog  otoka, a projekt vodi Lana  Božović, voditeljica marketinga  u kampu “Šimuni”.
– U izradu prospekta  uključile su se turističke zajednice Luna, Novalje, Stare  Novalje, Kolana, Paga i Povljane. Svaka turistička zajednica je dostavila fotografije i  tekstualni materijal i prospekt  će uskoro biti spreman za tiskanje, rekla je Lana Božović.
Prospekt će imati četrdeset  stranica, a troškovi izrade će  rasporediti prema broju  noćenja i sadržaja. Turistička  zajednica Grada Paga će u izradi prospekta sudjelovati s 38  posto. Prospekt će se tiskati u  100.000 primjeraka, a od toga  će se 40.000 primjeraka dostaviti Hrvatskoj turističkoj zajednici. U prospektu će se nalaziti informacije o plažama,  hotelima, kampovima, restoranima, raznim drugim turističkim objektima, o vrsti i cijenama smještaja te kontakt  adrese turističkih objekata. Uz  to će se u prospektu nalaziti  informacije o prirodnim ljepotama, gastronomskoj ponudi, o  zabavnim središtima i parkovima prirode. Vijeće je donijelo  odluku o raspisivanju natječaja  za direktora Turističke zajednice. Natječaj će se raspisati  početkom idućeg tjedna, a trajat će petnaest dana. U raspravi  o pripremi turističke sezone  gradonačelnik Fabijanić je rekao kako su nabavljene zaštitne  mreže za plaže koje će se postaviti u Pagu, Vlašićima i u  drugim mjestima. Ured turističke zajednice će se preseliti u  Velu ulicu, u nekadašnji prostor  “Erste banke”, a u Veloj ulici  jedan prostor u vlasništvu Grada uredit će se za prodaju publicističkih i znanstvenih radova  o Pagu. 
– U posljednjih dvadeset godina tiskano je stotinjak knjiga  o Pagu i to ćemo ponuditi turistima. U tom će se prostoru  prodavati i karte za razne kulturne i zabavne događaje, rekao  je gradonačelnik Fabijanić.
Do ljeta će se urediti Lokunja  na kojoj se nalazi ljekovit mulj  koja će se dati u koncesiju.
 – Uz to, uredit će se dva javna  sanitarna čvora koja ćemo, bez  naknade, ponuditi u zakup, a  dužnost zakupca bit će nabava  sapuna, papira, održavanje i  čišćenje, rekao je gradonačelnik  Fabijanić.
Čistoća i ljeti i zimi 
Članica Vijeća Ivana Zec je  rekla kako su ugostiteljski objekti u noćnim satima izloženi  vandalizmu. Navela je kako  preko noći s terasa ugostiteljskih objekata nestaju stolice što  ugostiteljima nanosi veliku štetu. Upitala je gradonačelnika  Fabijanića može li se na Branimirovoj obali postaviti video  nadzor. Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako to nije moguće. Kamere su postavljene na  zgradu gradske uprave i smiju  se koristiti samo za nadzor  zgrade.   
 – Uništava se privatno vlasništvo ugostitelja, ali i vlasništvo Grada, uništavaju se stolovi i sjedalice na terasama kafića, klupe u parku, vanjska  rasvjeta, vaze s cvijećem i  nažalost još nije pronađen  način kako takvo uništavanje  imovine spriječiti, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Lorenzo Paro je zatražio da  Turistička zajednica više brine  o čišćenju grada.
– Pag mora biti čist i zimi, a ne  samo u sezoni, ali kada raspravljamo o sezoni, onda na  tome treba više poraditi kako  se vrećice sa smećem ne bi  ostavljale na mjestima koja za  to nisu određena, rekao je Paro.
Gradonačelnik Fabijanić je  rekao kako se problem s odvozom otpada rješava, a Komunalno društvo će na rubnim  dijelovima stare gradske jezgre  vratiti kontejnere koji su uklonjeni na proljeće prošle godine.