Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pod crkve Sv. Frane skrivao 80 grobnica

15.02.2011. 23:00
Pod crkve Sv. Frane  skrivao 80 grobnica


Prilikom uklanjanja starog poda radi njegove zamjene u crkvi sv. Frane konzervatori su naišli na cijeli niz nadgrobnih ploča iz perioda od 14. do 19. stoljeća


Jučer je tijekom jutra u  crkvi Sv. Frane održano predstavljanje grobova otkrivenih tijekom radova kojima će se zamijeniti stari i dotrajali crkveni  pod. Naime, iako postoji zapis koji  govori o 123 grobnice u sklopu  crkve Sv. Frane, o njima se malo  toga znalo budući da ih je pod koji  se od siječnja ove godine zamjenjuje novim, a koji je postavljen  daleke 1882. godine, u cijelosti  prekrivao.
– Prije svega željela bih istaknuti  izvrsnu suradnju i razumijevanje  na koje nailazimo kod franjevaca,  vlasnika i korisnika ovog prostora.  Prilikom uklanjanja starog poda  radi njegove zamjene u crkvi Sv.  Frane naišli smo na cijeli niz  nadgrobnih ploča iz perioda od 14.  do 19. stoljeća. Iako postoji popis  123 grobnice za koje smo mislili da  su odnesene, ovo je za nas veliko  iznenađenje. One imaju veliko  značenje za povijest Zadra, a  njihova stručna analiza i obrada  tek predstoje. Za sada smo ovdje  dokumentirali 80 grobnica, a dvanaest najvažnijih od prije se čuva u  klaustoru samostana. Među ovim  grobnicama ima mnogo vrlo  važnih. Primjerice,  tu su pokapane  mnoge zadarske  ugledne obitelji.  Pokapanja su započela u 14. stoljeću, a završena su  mletačkom, odnosno Napoleonovom zabranom pokapanja unutar naselja u 18., odnosno početkom 19.  stoljeća. Svakako  su najvažnije grobnice iz 14. i 15.  stoljeća. Što se tiče  budućnosti otkrivenih grobnica,  nakon pažljiva dokumentiranja one će biti prekrivene novim podom. Držimo da je  tako najbolje jer će biti sačuvane za  buduće generacije i zaštićene od  uništavanja. Još jednom valja ponoviti da ćemo više o njima doznati  kada se završe detaljne i opsežne  analize, kazala je predstavljajući  ovo važno otkriće Anastazija Magaš, voditeljica Konzervatorskog  odjela u Zadru.
Fra Drago Ljevar, gvardijan samostana Sv. Frane u Zadru, dodao  je da se nada da će radovi teći  prema planu i završiti u predviđenom roku oko uskrsa te da će  obnovljena crkva Sv. Frane dostojno proslaviti 800 obljetnicu boravka sv. Franje u Zadru. Postoje  zapisi koji govore kako je sv.  Franju u Zadar natjeralo nevrijeme 1212. godine.
– Nadamo se da ćemo za to  veliko slavlje imati i jedne prave  orgulje te da će se ovaj prostor oko  crkve i samostana Sv. Frane dostojno urediti kao i ostali dijelovi  Zadra uz rivu i na njoj, završio je  fra Drago.