Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Savjesni građani vraćaju oružje

15.02.2011. 23:00
Savjesni građani  vraćaju oružje


U  Biogradu je u utorak jedan  građanin predao policijskim  službenicima plinski pištolj te  37 kom streljiva cal 7,62 i 12  kom streljiva cal 9 mm, dok je  jedan Zadranin također, dragovoljno u policijsku postaju,  koja mu je bila najbliža s obzirom na mjesto stanovanja,  donio pušku M-48 i 19 kom  pripadajućeg streljiva.
Iz PU zadarske poručuju  kako Akcija “Manje oružja,  manje tragedija” i dalje traje  te da svi koji imaju oružje  mogu ga i dalje vratiti bez  ikakvih pravnih sankcija.
 Ukradeno 400 litara  goriva
Od početka ovog  mjeseca u mjestu Bruvno na  gračačkom području, nepoznati je razbojnik na predjelu  Gutešino Vrelo s odašiljača  poduzeća VIPNET ukrao više  komada bakrenog kabela.  Materijalna šteta iznosi oko  sedam tisuća kuna.
Tijekom vikenda u Turističkom naselju Crvena luka  pokraj Biograda iz radnih  strojeva u vlasništvu poduzeća  “Gortan gradnja” ukradeno je  oko 400 litara goriva. Materijalna šteta iznosi preko tri  tisuće kuna.
Akcija Vikend i apel  vozačima
Proteklog vikenda policijski službenici PU zadarske su tijekom provođenja  akcije Vikend zbog kontrole  zaustavili 565 vozača, a poduzeli su 203 represivne mjere. Alkotestirano je 147 vozača, a njih devet je bilo pod  utjecajem alkohola, dok je jedan Zadranin bio pod utjecajem opojnih droga.
Tako je u nedjelju 3.50 sati  na Obali kralja Tomislava u  Zadru uhvaćena 25-godišnja  vozačica kako vozi auto zadarskih registracija pod utjecajem alkohola od 1,71 promila, što je najveća koncentracija alkohola tijekom provođenja akcije Vikend. Protiv  nje je podnesen optužni prijedlog iz Zakona o sigurnosti  prometa na cestama.
Iz prometa je isključeno 14  vozača i četiri auta, a u tom se  vremenu dogodilo 17  prometnih nesreća, u kojima su četiri  osobe teže, a sedam ih je lakše  ozlijeđeno.
Iz PU zadarske su još poslali priopćenje u kojem napominju kako je sukladno utvrđenim nepovoljnim pokazateljima sigurnosti cestovnog  prometa koji su javnosti prezentirani proteklog tjedna,  PU zadarska u okvirima svojih  redovnih odnosno pojačanih  aktivnosti u razdoblju od 7. do  13. veljače ove godine sankcionirala ukupno 693 prekršaja iz cestovnog prometa.  U čak 221 slučaju je u pitanju  nepropisna brzina, 15 vozača  je vozilo pod utjecajem alkohola, 60-ak vozača je vozilo  s isteklom registracijom. Tijekom proteklog tjedna dogodilo se 25 prometnih nesreća u kojima je 16 osoba  ozlijeđeno, a od toga sedam  teže, devet lakše dok je jedna  osoba smrtno stradala.
 – U svojim daljnjim aktivnostima PU zadarska će nastaviti s dosljednom primjenom svih represivnih mjera  posebno prema počiniteljima  najtežih prekršaja: nepropisna brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje  vozilima prije stjecaja prava  na upravljanje, prolazak kroz  crveno svjetlo, a sve u cilju  smanjenja broja prometnih  nesreća i povećanja optimalnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Stoga,  upućujemo poseban apel vozačima osobnih automobila,  motocikla i mopeda da se pridržavaju svih prometnih pravila jer njihovim bezobzirnim  kršenjem neposredno  ugrožavaju živote svih ostalih  vozača, putnika i posebice  pješaka – stoji na kraju  priopćenja PU zadarske.