Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slovenci visoko integrirani u hrvatsko društvo

15.02.2011. 23:00
Slovenci visoko integrirani u hrvatsko društvo


– Mogu reći da su Slovenci u zadarskoj županiji visoko integrirani u hrvatsko društvo, te nemamo nikakvih posebnih problema u suživotu s Hrvatima. Mislim da gdje god dođete pronađete nekoga tko je barem porijeklom Slovenac, a sve više Slovenaca se naseljava tu koliko sam imala priliku primjetiti, rekla je predsjednica SKD “Lipa” Darja Jusup


U Multimedijalnoj dvorani Gradske  knjižnice Zadar održana je  redovna godišnja skupština   Slovenskog kulturnog društva  “Lipa” uz proslavu Slovenskog kulturnog dana – Prešernova dana. SKD “Lipa” u  Zadru djeluje od 2004. godine, a u Društvo je učlanjeno 75 članova od ukupno  258 Slovenaca koliko ih je  upisano u biračkom spisku  Zadarske županije. Društvo  se redovito sastaje u prostorijama Udruge kapetana  trgovačke mornarice, u vlasništvu Tankerske ploovidbe, a  već tradicionalno svake godine održavaju redovnu godišnju skupštinu u Gradskoj  knjižnici Zadar. Ovogodišnja  je skupština bila posebno bogata pjesmom, recitacijama i  jednom izložbom. Tako je na  obilježavanju Prešernova dana nastupila kantautorica Katarina Avbar iz Ljubljane koju je na gitari pratio Petar  Dekleva dok je poeziju recitirala Andrea Malta Jezeršek, a također je u predvorju knjižnice otvorena likovna izložba slika likovne  kolonije “Svibanj 2008. –  2010.” održavana u Turnju.
– Mogu reći da su Slovenci  u zadarskoj županiji visoko  integrirani u hrvatsko  društvo, te nemamo nikakvih  posebnih problema u suživotu s Hrvatima. Mislim da gdje  god dođete pronađete nekoga tko je barem porijeklom  Slovenac, a sve više Slovenaca se naseljava tu koliko  sam imala priliku primjetiti.  Jedna od pohvalnih stvari jest  i to da na Sveučilištu u Zadru  postoji dvosemestralni kolegij Slovenski jezik i u jednom  od idućih predavanja pozvani  smo, kao gosti, da studentima  predstavimo djelovanje  društva, zadovoljna je položajem Slovenaca u Zadarskoj županiji predsjednica  SKD “Lipa” Darja Jusup.
Na skupštini je Društvo  Slovenaca predstavilo  bogato  djelovanje kroz godinu. Tako  su prošle godine ugostili  Marjetku Popovski iz Izole  koja je predstavila narodne  pjesme i popjevke, nastupili  su svjetski poznati tolkalist  Zlatko Kaučić i pjesnikinja  Barbara Korun te pjevački  zbor SKD “Dr. Frane  Prešern” iz Šibenika. Na proljeće je Društvo posjetilo Plitvička jezera, a organizrali su i  konzularne dane u suradnji s  Republikom Slovenijom.  SKD “Lipa” prošle godine  posjetili su i brojni dužnosnici, veleposlanik Milan  Orožen Adamić, predsjednik  Saveza slovenskih društava  Darko Šonc te dopredsjednik  Saveza Franc Strašek. Također SKD “Lipa” surađuje i  s drugim slovenskim društvima na likovnoj koloniji u  organizaciji Slovenske iseljeničke matice. Na prošlogodišnjem Međunarodnom danu kulturne raznolikosti, gdje  “Lipa” sudjeluje u Koordinaciji nacionalnih manjina  Zadarske županije, članice  Društva  predstavile su originalne slovenske delicije, a  kulturni dio programa upotpunili su dramska skupina  slovenskog društva “Bazovica” iz Rijeke, folklorna skupina “Gozdar” iz Črne na  Koroškem, pjevački zbor  “Slovenskog doma” iz Zagreba, Citrarski orkestar  Glazbene škole “Brežice”,  Harmonikanski orkestar  “Preižihov Voranc Ravne” na  Koroškem te folklorna skupina “Dragatuš” iz Dragatuša.  Također je na Skupštini izviješteno kako su u časopisu  Koordinacije narodnih manjina Zadarske županije Mostu Slovenci zastupljeni na  četiri stranice. Članovi SKD  “Lipa”, među brojnim aktivnostima, sudjelovali su i na  Susretu slovenskih društava  Hrvatske koji je prošle godine, na jesen, održan u  Lovranu. Na kraju skupšine  dogovorene su neke aktivnosti i djelovanje za tekuću  godinu u kojoj ćemo svakako  imati priliku u kulturnom  životu vidjeti i naše sugrađane Slovence.
 


Otvorena likovna izložba




Od 2008. godine u svibnju SKD “Lipa” organizira likovnu koloniju u Turnju. Kolonija je do sada održana tri puta,  a sudjeluju slikari amateri iz nekoliko slovenskih društava Hrvatske. Po koloniji se organizira izložba slika gdje  nastupa Turanjska klapa “Maslina” iz Turnja u kojoj  pjevaju i dvije članice “Lipe”. Prošle godine nastupili  su i Folklorna skupina “Gozdar” iz Črne na Koroškem, a stručnim okom izložbu su popratile  Monika Fajfar, likovna kritičarka i Vesna Vukšinić,  tajnica SIM-a. Na temelju radova s tri dosadašnje  kolonije u predvorju Gradske knjižnice Zadar postavljena je izložba slika s kolonije. Izložba je  postavljen od 14. do 26. veljače, a okuplja slikare iz  društava Slovenaca “Lipa” iz Zadra, “Triglav” iz  Splita, “Bazovica” iz Rijeke, “Slovenski dom” iz  Zagreba, iz Novega Mesta, Dolenjskih toplic, a  pridružili su im se i likovni umjetnici iz Zadra i Sv.  Filipa i Jakova.
Radove su izložili: Jože Arzenšek, Marija Balen,  Milka Blagdan, Nada Pija Bajlo, Adica Dobrić Jelača, Marija Donadić, Dragan Karlo Došen, Vida Grbac, Boža  Jambrek, Ivan Kosmos, Vera Lukšič, Zrinka Majica, Stanka Novković, Marija Omerza i Lenka Zaviršek.