Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Zadru će biti angažirano 335 popisivača

15.02.2011. 23:00
U Zadru će biti  angažirano 335 popisivača


Pročelnica Ureda župana Marina Vuković Dujmović izvijestila nas je da iz Hrvatskog zavoda za statistiku još nije stigao točan broj popisivača i kontrolora za Zadarsku županiju, ali se na temelju posljednjeg popisa procjenjuje da će za područje cijele županije biti angažirano oko 950 popisivača te između 120 i 130 kontrolora


 Popisni centri jučer  su započeli zaprimati prijave za  obavljanje poslova popisivača i  kontrolora u Provedbi popisa  stanovništva, kućanstava i stanova 2011., a zainteresirani se u  popisne centre mogu javiti još  danas i sutra u vremenu od 8 do  16 sati.
Čitkost rukopisa
Na području Zadarske županije formirano je šest popisanih  ispostava s ukupno 34 popisna  centra.
Zainteresirani Zadrani mogu se prijaviti u Popisnom centru Zadar u Ulici Bartula  Kašića 3/II (zgrada peglice).  Ninski, benkovački, obrovački,  biogradski i paški popisni centri  formirani su u gradskim vijećnicama pojedinog grada. Popisni centri po općinama su najvećim dijelom u zgradama  općinskih uprava, turističkih  zajednica ili društvenih domova.
Županijsko popisno povjerenstvo na čelu sa županom  Stipom Zrilićem objavilo je i  kriterije prijave za popisivače i  kontrolore.
Jedni i drugi moraju biti poslovno sposobni hrvatski  državljani s najmanje završenom srednjom školom i čitkim rukopisom s tim da se kod  kontrolora traži iskustvo u popisima ili velikim statističkim  akcijama te radno iskustvo.
Kod odabira popisivača prednost će imati nezaposleni hrvatski branitelji i nezaposlena  djeca poginulih, zatočenih i  nestalih branitelja, zatim dugotrajno nezaposlene osobe  (12 mjeseci ili duže), a potom  ostale nezaposlene osobe. Prilikom prijave obavezno je predočiti osobnu iskaznicu, a nezaposlenost se dokazuje preslikom evidencijskog lista Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Nakon obrade pristiglih prijava za posao popisivača i kontrolora sve prijavljene osobe bit  će pozvane već sljedeći tjedana  na ispunjavanje Upitnika za  prijavu popisivača i kontrolora.  Kod ispunjavanja Upitnika  presudna će biti čitkost rukopisa, pa će oni čiji rukopis ne  bude prošao na optičkom  čitaču automatski biti izbačeni  iz daljnjeg postupka.
Popisni krugovi
Za izabrani broj popisivača i  kontrolora organizirat će se  obuka u trajanju od po četiri  dana gdje će biti upoznati s  metodologijom i organizacijom  Popisa 2011.
Poduke kontrolora bit će organizirane u ispostavama od  21. do 24. ožujka 2011., dok će  poduke popisivača biti organizirane u popisnim centrima od  28. do 31. ožujka 2011.
Nakon odslušanih predavanja svi će polaznici biti dužni  pristupiti završnom testu, nakon čega će oni koji ga s uspjehom polože biti izabrani za  popisivače, odnosno kontrolore.
Pročelnica Ureda župana  Marina Vuković Dujmović izvijestila nas je da iz Hrvatskog  zavoda za statistiku još nije stigao točan broj popisivača i kontrolora za Zadarsku županiju,  ali se na temelju posljednjeg  popisa procjenjuje da će za područje cijele županije biti angažirano oko 950 posisivača te  između 120 i 130 kontrolora.
– Što se tiče Zadra grad je  raspodijeljen na 335 popisnih  krugova što znači da će biti  angažirano isto toliko popisivača ili možda nešto manje.  Ovisi o veličini popisnog kruga.  Kontrolora će biti 7 puta manje, odnosno na jednog kontrolora ide 7 popisivača, kazala  je Vuković Dujmović koja nam  je potvrdila da je tijekom  jučerašnjeg dana u popisnim  centrima zaprimljen veliki broj  prijava. 
Podsjetimo i da je Popis  “težak” 175 milijuna kuna te da  će na na razini cijele države biti  angažirano oko 17,5 tisuća ljudi  – 15.000 popisivača, 2.000 kontrolora, 180 instruktora i 45  koordinatora, a predviđen je i  angažman 400 osoba koje će  biti zadužene za poslove obrade podataka nakon samog popisivanja.