Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadruga uzima pod okrilje otočne proizvođače

15.02.2011. 23:00
Zadruga uzima pod okrilje otočne proizvođače


S obzirom da se povećao broj proizvođača svih hrvatskih otoka te je oznaku HOP dobilo više od 160 proizvođača, odlučeno je da se osnuje zadruga. Njena je namjena da pod svoje okrilje okuplja sve proizvođače sa svih otoka, navodi Vidov


U cilju što boljeg  plasmana proizvoda s oznakom “Hrvatski otočni proizvod”, u Splitu je prošli tjedan  osnovana zadruga “Hrvatski  otočni proizvod” sa sjedištem  u Visu.
Više proizvođača
Nakon održane Skupštine,  koja je okupila 19 nositelja  oznake “Hrvatski otočni proizvod”, predstavnike Hrvatskog  saveza zadruga i predsjednicu  Savjeta projekta, Ugovor o osnivanju zadruge potpisalo je  19 osnivača.
Za predsjednika skupštine  imenovan je Joško Šantić,  vlasnik obrta “Brač fini sapuni”. Toni Bunčić, vlasnik obrta  “Poje” s Visa, Andrija Carić,  upravitelj PZ Svirče s Hvara,  Fanito Žuvela, vlasnik obrta  “Torkul” s Korčule, Zrinka Tolno vlasnica “Gorke naranče”  d.o.o. s Visa i Duško Vidov,  upravitelj ribarske Zadruge  Kali imenovani su za članove  Nadzornog odbora, a upravitelj zadruge je Velimir Mratinić, vlasnik obrta “Brojne” s  otoka Visa.
Duško Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Kali kazao je  da se krenulo s osnivanjem  zadruge s obzirom da se povećao broj proizvođača, ali i  proizvoda nastalih na otoku.
– Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture uvelo je  2007. godine oznaku HOP, koju jedino proizvodi proizvedeni na otoku, a koji uz to  imaju natprosječne kvalitete  te zadovoljavaju zakonske  odrednice o sigurnosti, zaštiti  okoliša i zaštiti potrošača mogu nositi. Osim toga jedan od  kriterija je da se proizvod  proizvodi od otočnih sastojaka. S obzirom da se povećao  broj proizvođača svih hrvatskih otoka te je oznaku HOP  dobilo preko 160 proizvođača,  odlučeno je da se osnuje zadruga. Njena je namjena da  pod svoje okrilje okuplja sve  proizvođače sa svih otoka, navodi Vidov.
Prezentacije, nastupi na sajmovima, marketing i o svemu  ostalom brigu će voditi zadruga kako bi se ujedno smanjili  troškovi otočnih proizvođača.  Među budućim planovima zadruge je i otvaranje trgovina  gdje će se proizvodi s oznakom  HOP moći kupiti, ali i degustirati.
Oznaka HOP
– Sjedište zadruge je na otoku Visu. Dva su razloga zašto  smo odlučili da to bude Vis.  Prvi je što je to pučinski otok, a  drugi je što smo htjeli dati  značaj uvjetima u kojima nastaju proizvodi koji nose oznaku HOP, pojasnio je Vidov.
 Ministarstvo mora, prometa  i infrastrukture vjeruje da će  osnivanje zadruge pridonijeti  razvoju projekta “Hrvatski  otočni proizvod”, ali isto tako i  dobrom plasmanu proizvoda  nositelja ove oznake te ostanku stanovništva na hrvatskim  otocima.
Oznaku kvalitete “hrvatski  otočni proizvod” (HOP) do sada je dobilo 70 otočnih proizvođača (od kojih 5 ekoproizvođača) za 168 proizvoda i  proizvodnih linija sa 16 otoka  (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag,  Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab,  Cres, Prvić, Ugljan, Pašman,  Mljet, Lošinj, Pelješac). Riječ  je o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima  te suvenirima.
Dobitnicima oznake HOP  ministarstvo pomaže na različite načine u cilju njihovog  boljeg pozicioniranja na domaćem i inozemnom tržištu, a  ovu oznaku proizvođači dobivaju besplatno. Ono po  čemu je ovaj projekt prepoznatljiv i specifičan je što je riječ  o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i većinom manufakturne proizvodnje. Zbog tih karakteristika ovaj projekt, koji  nema masovno obilježje, a uz  elitnost nudi i raznovrsnost,  postao je hrvatski brend.