Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hoće li karnevalske vlasti pokušati pronaći put izlaska iz krize?

15.02.2012. 23:00
Hoće li karnevalske vlasti pokušati pronaći put izlaska iz krize?


Da se maskiranjem u najluđe kostime u ovo karnevalsko vrijeme često izriču razne, ponekad i prešućivane poruke, nepisano je pravilo svakoga karnevala, pa zašto onda, osim nesputane zabave na karnevalu ponešto i ne naučiti?


Maškare, karneval, pust, fašnjak, fašnik, mesopust, mačkare… sve je to isto samo se drukčije naziva. Iako su posljednje vremenske nepogode pomalo usporile pripreme za maškarana zbivanja, ipak se neće zakasniti na navlačenje maske.
“Ružne maškare”
– Epicentar benkovačkog karnevalskog događanja zbit će se u subotu na Trgu domovinske zahvalnosti gdje će se u 15 sati početi okupljati maškarane grupe kojih zasad ima 13 prijavljenih. Dolaze nam Ukrajinci iz posavskog naselja Šumeće pokraj Slavonskog Broda te karnevalska grupa iz Donjeg Lapca iz Like kao i grupe iz Nina, Vira, Nadina, Pakoštana, Biograda na Moru i druge. Još traje prijava maškaranih grupa, kaže Dragica Kulesha, predsjednica benkovačke karnevalske udruge.
Odluku su donijeli na proširenom sastanku, na kojem su odlučili i tko će ove godine preuzeti ključeve, tko će biti novi gradonačelnik te na koji način u vrijeme vladavine maškara organizirati zabavni program i ulice grada ispuniti maškarama.
– Nakon predstavljanja grupa uslijedit će optužnica krnji, krivcu za sva benkovačka i ina zlodjela te presuda paljenjem na lomači. Karnevalska povorka će oko 18 sati krenuti benkovačkim ulicama do Vatrogasnog doma gdje će uslijediti karnevalska zabava s plesom pod maskama i bez maski, najavljuje Kulesha.
Sutra će u Sukošanu od 10 do 13 sati posebni program imati djeca iz Dječjeg vrtića “Zlatna lučica” koja će u maškaranom mimohodu doći do Doma mladeži gdje će se upriličiti prigodni program “Male maškare Sukošan 2012”.
– U nedjelju na maškaranu scenu stupaju velike, odrasle maškare pod tradicionalnim motom ‘Sukošanske maškare – munještina i smij’. Preuzimanjem ključeva od načelnika prestaju važiti dotadašnji zakoni i regule, jer vlast u potpunosti preuzimaju maškare, najavljuje meštrica od maškara Mirjana Veleslavić-Nadinić.
– Okupljanje je već tradicionalno u 14 sati kod restorana Joso odakle će maškare krenuti na rutu Joso – Ruševac – Miškovi – Pitorak – Ravna – Bičići – Gornja vrata – Dom mladeži uz stajanje na postajama okrjepe. Navečer u Domu mladeži uz svirku zadarske grupe Amadeus održat će se ples maškara. U utorak 21. veljače su ‘Ružne maškare’ na kojim će luže ili zvončari, maškare obučene u staru robu s vrećom luga ‘lužati’ mještane i posjetiti svako domaćinstvo. Navečer na trgu Gonja vrata za sva zlodjela i nedaće glavom u vatrenom ognju platit će sukošanski “did”, poručila je Veleslavić-Nadinić.
Diljem Zadarske županije maškare će blistati do posljednje karnevalske noći na poklade do 21. veljače, dan prije Pepelnice ili Čiste srijede koja za kršćane označava početak Korizme.
– Biograđani su već proteklu subotu u hotelu Biograd održali karnevalski ples, usprkos najavama snježne kataklizme. Ove subote s početkom u 13 sati u Sportskoj dvorani na scenu stupaju Male maškare, bit će to pravi maškarani showu. U utorak su Velike maškare. Okupljanje je u 14 sati ispred hotela Biograd na Jadranskoj magistrali odakle će karnevalska povorka krenuti u sam centar Biograda i biogradsku rivu. To znači da se karnevalske “ludorije” mogu odvijati do konačne osude i spaljivanja Tome Krnjevala, starog krivca za sve biogradske nedaće, otkriva biogradska maškarica Ines Miloš.
Nin, Vir, Briševo okupirat će maškare
Pored paških, kaljskih, saljskih, arbanaških, bokanjačkih, puntamiških, filipjanskih, petrčanskih i stankovačkih maškara posebno mjesto tradicionalno zauzimaju i vrške maškare. Međutim, u Vrsima se drugu godinu zaredom neće dogoditi vrška maškarana kužina. Donekle slično je i u Pakoštanima.
– Maškaranih događanja, nažalost, ove godine neće iz raznoraznih razloga biti. Dakako to se ne odnosi na ljetna internacionalna maškarana zbivanja kad je u Pakoštanima u Ljetni karneval. U utorak na Poklade, kako zasad stvari stoje, neće se čitati tradicionalni teštament u kojem će brat Tome pred smrtnom presudom svakoj pakoškoj obitelji, ali i pojedincima ostaviti odgovarajuću ostavštinu, kaže Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.
– Dakako, pakoške maškare neće ostati bez svojih predstavnika te će u nedjelju na Zadarskom karnevalu nastupiti grupa od 25 pakoških cura, pravih ljepotica pod nazivom ‘Footloose’. One će svojim vatrenim nastupom nastojati zapaliti zadarske maškare. Tko u nedjelju bude u Zadru ostat će ‘paf’, tvrdi Vulin podsjećajući na predstavu zavodljivih Pakoški zvanu “Can-can”.
Maškarana događanja u Ninu počet će u petak u 20 sati gdje će se u Domu kulture održati karnevalska manifestacija i ples pod maskama. Ninske maškare se vraćaju i na nedjeljni Zadarski karneval.
– Za ovogodišnja karnevalska ludovanja Općina Vir će iz proračuna izdvojiti 55.000 kuna. Virske maškare počinju u nedjelju ujutro, a završavaju navečer na mjesnoj rivi paljenjem krnje. Paralelno s karnevalskim događanjima u centru Vira tradicionalno će se ‘ludovati’ i zabavljati u zaseoku Lozice, govore u virskoj općinskoj upravi.
Da se maskiranjem u najluđe kostime u ovo karnevalsko vrijeme često izriču razne, ponekad i prešućivane poruke, nepisano je pravilo svakoga karnevala, pa zašto onda, osim nesputane zabave na karnevalu ponešto i ne naučiti.
– Nakon sedam, osam godina stanke u subotu ujutro s početkom u 8 sati na Maziji u Briševu će početi ‘Briševačke maškare 2012.’. U povorci i obilasku Briševa sudjelovat će 70-ak maškara, a sve će kulminirati navečer u Društvenom domu s maskenbalom, kazao je briševački meštar od maškara Šime Bulić.


Ive Surič: Maškarana zbivanja za malu Leu




Ono što je važno istaknuti je da će privlački karneval imati humanitarni karakter. Organizatori Općina Privlaka, Turistička zajednica, Dječji vrtić “Sabunić” i privlački župni Caritas, su odlučili da sva prikupljena novčana sredstva od tombole i ostale ponude te dobrovoljne priloge isključivo uplate za toliko potrebnu operaciju četverogodišnje djevojčice Lee Glavan. Svi koji žele pomoći maloj Lei to mogu učiniti i uplatom na Splitsku banku na žiro-račun 2330003-1552017459. Svi Privlačani i svi dobronamjerni ljudi velikog srca su itekako dobrodošli, pozvao je privlački načelnik Ive Surić, ističući kako će Općina Privlaka sudjelovati i s posebnim novčanim prilogom kako bi financijski pomogli obitelji Glavan.
Ovogodišnje karnevalske “ludorije” u Privlaci započet će u subotu poslijepodne na trgu Popova vlaka gdje će navečer održati i zabavni program uz bal pod maskama. Privlačko ludovanje privest će se kraju, kako i priliči, paljenjem krnje na lomači.


Bibinjske maškare odgođene za ljeto


Zbog više sile, nepredvidivog događaja od proteklog tjedna odgodili smo bibinjske maškare. Naime, zbog predsjednika Udruge bibinjskih maškara Ive Bugarije koji je uslijed teške ozljede trenutačno na oporavku u Općoj bolnici Zadar u nedjelju najvjerojatnije nećemo održati tradicionalne maškare. Zajedničkom odlukom svih članova odgodit ćemo ih za ljeto u sklopu Turističkog ljeta Bibinje 2012. Bit će to prve ljetne Bibinjske maškare, dakako predvođene predsjednikom Ivom Bugarijom, kazao je tajnik udruge Tome Šimunić.
Kako je Bibinje jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je na nedavnom referendumu reklo ‘ne’ ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju, kroz poznate junake crtanih filmova bila bi to tema nedjeljnih bibinjskih maškara, naveo je Šimunić, dodajući da se u Domu kulture neće održati niti veliki ples pod maskama “Štrigurin bibinjski”.