Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Misa zadušnica na obljetnicu smrti zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka

15.02.2012. 23:00
Misa zadušnica na obljetnicu smrti zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka


Misu zadušnicu za blagopokojnog zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka u povodu četvrte godišnjice njegove smrti u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je katedralni župnik mons. Ivan Mustać.
– Mi smo potrebni Božje dobrote, oproštenja i milosrđa svaki dan. Zato je velika milost moći sudjelovati na misi i svetoj pričesti svaki dan. To je ono što nam Bog daje, što se nudi, rekao je mons. Mustać na početku svete mise osvrnuvši se zatim na život mons. Oblaka.
– Ovu svetu misu namjenjujemo za dušu našeg pokojnog nadbiskupa Marijana koji je prije četiri godine otišao s ovoga svijeta. Želimo ga preporučiti Božjem milosrđu, i ne samo njega, nego i sve naše biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, kazao je katedralni župnik. Nadalje je protumačio naviještenu Božju Riječ.
– Već više nedjelja Markovo evanđelje nam donosi Isusova ozdravljenja i čudesa. Ovdje je Betsaida u pitanju gdje Marko na vrlo jezgrovit način govori o mnoštvu ljudi koji dolaze Isusu, mnoštvu onih koje će ozdraviti. I uvijek su čudesa pratila Isusovo propovijedanje. Čudesa su bila potvrda da je ono što Isus govori istina, naveo je propovjednik istaknuvši potrebu svjedočenja kršćanskog poziva svojim životom.
– Krist je došao da nas ozdravi i zato je ovo kratko Evanđelje prekrasno. Slijepac ne vidi i dolazi Isusu. On počinje vidjeti malo po malo, govorio je mons. Mustać dodajući da je kršćanin onaj koji vidi Boga u svom životu, bez obzira na svoje probleme, križeve, bolesti, mane i grijehe.
– To je ono radi čega je lijepo biti kršćanin da može onda reći: “Bijah slijep, a sada vidim.” Krist je onaj koji daje da možemo vidjeti i čuti, riječi su mons. Ivana Mustaća. Potom je izdvojio veliku ulogu preminulog nadbiskupa Oblaka u svom životu.
– Godine 1970. on me primio u Sjemenište, 1980. me zaredio. Zadnjih sedam godina njegovog života sam s njim živio. Svi mi smo toliko bili, netko više, netko manje, povezani s njim u životu. Posljednjih sedam godina njegovog života sam satima s njim razgovarao, živio u istoj kući, slušao ga i mnogo toga primio, zaključio je mons. Mustać, izrazivši zahvalnost za sve duhovne plodove koje je mons. Marijan Oblak ostavio zadarskoj Crkvi.