Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Vrančić napustio promociju nakon Pavkovićevog “slikovitog” predstavljanja

15.02.2012. 23:00
Vrančić napustio promociju nakon Pavkovićevog “slikovitog” predstavljanja


Pavkovićeva usporedba slučaja Gotovina s hrvatskom homoseksualnom populacijom uzrokovala je demonstrativni odlazak zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića
Nisam imao namjeru, kako ste očito shvatili vrijeđati partizane i homoseksualce, već jednostavno (možda malo nespretno) ukazati “kako se oni bore” za svoja prava, a mi hrvatski branitelji šutimo, stoji u Pavkovićevoj isprici Vrančiću


Hrvatski branitelji trebali bi se ugledati na udruge Kontra i Iskorak. Kako se oni bore za svoja prava? Oni kažu da nisu jednaki pred hrvatskim zakonima. Ni branitelji nisu jednaki, diskriminirani su, rekao je, među ostalim, na predstavljanju svoje knjige “General pukovnik Ante Gotovina – da se ne zaboravi” novinar i publicist Mladen Pavković preksinoć u Gradskoj loži u Zadru. Njegova usporedba slučaja Gotovina s hrvatskom homoseksualnom populacijom, uzrokovala je demonstrativni odlazak zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića. No dan poslije, Vrančić kaže da njegovo napuštanje promocije nije bilo samo zbog Pavkovićeva povlačenja paralele s udrugama koje se zalažu za prava homoseksualaca.
Vrančić se želio distancirati
– Promocija knjige tekla je u redu dok su je predstavljali dr. Zlatko Begonja i suborac generala Gotovine Danijel Kotlar. No kasnije, Mladen Pavković je u bezbroj navrata odstupio od teme na meni neprihvatljiv način, potpuno izvan konteksta predstavljanja knjige. Ja sam na promociju došao zbog podrške generalu Gotovini i braniteljima koji su se skupili. Da budem jasan, svatko ima pravo na svoje stavove, ali s kojima se ja ne moram slagati. U tom kontekstu, mislim da Pavkovićev istup, svjesno ili nesvjesno, može naštetiti generalu Gotovini. Kako je postojala mogućnost da se Pavkovićevi stavovi povežu sa stavom Grada i njegovih građana, ja sam se svojim odlaskom želio distancirati od toga, rekao je Vrančić dodajući da mu nije bila namjera nanijeti bol autoru Mladenu Pavkoviću.
Jedan o predstavljača knjige, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, koji je govorio o vojničkoj strani priče o Gotovini, kaže da je Pavković odlutao u drugom pravcu te odužio prezentaciju za 20 do 30 minuta na što ga je upozorila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, zamolivši ga da skrati izlaganje jer je povlačenje paralela s partizanima, ustašama, na kraju i s homoseksualcima, bilo neprimjereno. Štoviše, kaže Kotlar, Pavkovićeva knjiga bila je samo skup napisa koji su drugi napisali o generalu Gotovini.
— više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista